04.03.2021 - 17:20 | Son Güncellenme:
Üsküdar, İstanbul'un günümüz en önemli semtleri arasında yer almasının yanında, tarihte çok özel bir yere sahiptir. Anadolu'dan gelenlerin Avrupa'ya geçişleri esnasında en son uğrak noktaları olan Üsküdar, Bizans'ın geçiş yolları arasında bulunuyordu. Özellikle Bizans'ın Asya'ya ticari amaçlarla gittiği esnada yol geçen hanı özelliğiyle bilinmiştir.Padişahların dinlenme mekanı olarak da tanımlanan Üsküdar, çok farklı tarihi eser ve mimari yapısıyla bunu kanıtlar nitelikte. Özellikle Osmanlı döneminde inşa edilmiş yerler, sadece Üsküdar'ın değil, İstanbul'un da gezilebilecek en popüler noktaları içerisinde yer alıyor. Tarihi açıdan çok zengin olan Üsküdar, sadece bu özelliğiyle değil, doğal güzellikleri ve yeşille mavinin buluştuğu noktalarıyla biliniyor. Gezilecek yerler açısındanTürkiye'nin en iyi ilçelerinden olan Üsküdar, sizin de beklentilerinizi karşılayabilecek düzeyde diyebiliriz. İstanbul'un trafiğini söylemeye gerek olmadığı için yapacağınız seyahati, mutlaka tertiplemeli, ne zaman nerede olacağınızı detaylı bir şekilde belirlemelisiniz. Üsküdar gezinizde geride güzel hatıralar bırakacağınız konusunda emin olabilirsiniz.
İstanbul'un sembol noktalarından birisi olan Kız Kulesi, Üsküdar'da gezilecek noktaların en başında bulunuyor. Karaya 180 metre mesafede olan kule, küçük bir kayalığın üzerine inşa edilmiş. Kız Kulesinin ne zaman yapıldığına birçok söylenti bulunuyor. En çok inanılan ise Milattan Önce, 5. Yüzyılda Atinalı bir kumandan tarafından yapıldığıdır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 20. yüzyıl başlarında kullanılan kule, 2000'li yıllarda yapılan restorasyonla bambaşka bir yere dönüştürülmüştür.
İskele Meydanında yer alan Ahmet 3. Ahmet Çeşmesi, 1703 ile 1730 yılları içerisinde Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. İlk olarak denizin kenarında yapılan çeşme, şuan bulunduğu yere zaman içerisinde taşınmıştır. 1932 ve 1955 yılları arasında iki kez onarılan çeşme, birçok şairin şiirine konu olmuştur. Sebil şeklinde su akıtan çeşme, rokoko mimari tarzı örneğini yansıtır.
Valide Sultan Cami adıyla bilinen bu yapı, 1708 ile 1710 yılları içerisinde 3. Ahmet'in annesi için yapılmıştır. Barok tarzını yansıtan bu yapı, Osmanlı geçiş dönemi eserleri arasında bulunuyor. Caminin yanı başında şadırvan ve sebil bulunduğunu ayrıca eklemekte fayda var. İki minareli olan Valide Sultan Cami, İstanbul'un en güzel tarihi eserleri içerisinde yer alıyor.
Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından yaptırılan cami, Mimar Sinan'ın imzasını taşıyor. 1546-1548 yılları arasında inşa edilen bu yapının içerisinde mektep, imaret, medrese, cami ve türbe bölümleri bulunuyor. Ayrıca Mihrimah Sultan'ın oğullarının türbeleri de burada yer alır.
Aynı isimle bilinen ünlü sokakta yer alan bu türbe Üsküdarlılar tarafından çok kez ziyaret ediliyor. Sekiz hükümdarın yönetimine şahitlik eden Aziz Mahmud Hüdayi'nin mekanı olan bu türbe, özellikle sınav dönemlerinde ziyaret ediliyor. Aziz Mahmut Hüdayi Sultan Ahmet Camisinde ilk vaaz veren kişidir.
Uçurtma yapımı atölye çalışmalarına katılabilmenin yanı sıra, burada 750 den fazla uçurtma sergileniyor. Dünyanın her yerinden gelen bu uçurtmaları Üsküdar gezinin esnasında müzeyi ziyaret etmeniz mümkün. Müzeye girişler ücretsiz olmasına rağmen, randevu alımı yapılması gerekiyor.
Büyük çamlıca ve küçük çamlıca olarak bilinen bu yerler, Üsküdar gezilecek yerler listesinde en üst sıralarda bulunuyor. Biri 262 biri 228 metre büyüklüğünde olan bu tepelerde birçok restoran ve kafe bulunuyor. Filmlere set olan, edebi eserlere konu olan ve ilham kaynağının noktası olarak bilinen tepeler gidip görülmeye değer noktalar arasında yer alıyor.
Kültür ve sanat etkinliklerine sıklıkla yer verilen bu mekan 6 kattan oluşuyor. Geçici eserlerin yanında kalıcı birçok eserin de burada sergilendiğini söylemekte fayda var. Pazar günleri haricinde saat 9 ile 18 arasında her gün hizmet veriyor.
3. Selim tarafından yaptırılan bu kışla kare biçiminde bir yapıdadır. Kışla Üsküdar Tepeleri kısmında bulunuyor. Üsküdar'ın sembol yerlerinden olan Selimiye Kışlası, sizlerin de gezi listenizin en başında yer alabilir.
1640 yılında inşa edilen yapı, ismini inşasında kullanılan çinilerden alıyor. Kösem Sultan adına yaptırılan bu cami, her ne kadar diğer camilere göre küçük olsa da çok önemli bir yere sahiptir. Caminin sadece namaz vakitlerinde açık olduğunu, gezinizi yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızda yarar bulunuyor. Üsküdar'a yapacağınız seyahatiniz en iyi şekilde geçmesi dileğiyle.