Tatil Paris'in sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Paris'in sıfır noktası Notre Dame Katedrali

30.03.2018 - 08:29 | Son Güncellenme:

Notre Dame Katedrali, romanlara, şiirlere, şarkılara konu olmuş bir yapı. Paris'in en önemli simgelerinden biri olan Notre Dame Katedrali'nde kralların taç giyme törenleri de gerçekleştiriliyordu. Uzaklık hesaplamalarında Paris'in sıfır noktası olarak kabul edilen Notre Dame Katedrali hakkında bilinmesi gerekenler aşağıda.

Parisin sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali, Paris kentinin en önemli simgeleri arasında yer alır. Gotik tarzda inşa edilen Notre Dame Katedrali, yüzyıllar boyunca Paris kentinin en önemli dini mabedi olma özelliğini de taşıyor. Sorbonne Üniversitesi'nin de doğuşuna ön ayak olan Notre Dame Katedrali'ne nasıl gidilir? Notre Dame Katedralini gezmek için en uygun zaman nedir? Notre Dame Katedrali'ne giriş paralı mı? Detaylar haberde.

Haberin Devamı

Parisin sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali nerede? Nasıl gidili?
Notre Dame Katedrali, Fransa'nın başkenti Paris'i ikiye ayıran Seine nehri üzerinde bulunan iki adadan biri olan Ile de la Cité'de inşa edilmiştir. 12 Bölgenin bulunduğu Paris'te 1. bölgede yer alan Notre Dame Katedrali, M.Ö. 3 yüzyıldan beri yerleşimin bulunduğu Ile de la Cité'deki en önemli yapıdır.

Paris dünyanın en iyi metro ağlarından birine sahip. Dolayısıyla bir yerden başka bir yere giderken hızlı bir şekilde erişim mümkün. Note Dame Katedrali'ne gitmek isteyenler 1 numaralı hatta Chatelet, 4 numaralı hatta St. Michel, 10 numaralı hatta da Cluny duraklarında inip en fazla 5 dakika yürüyerek ulaşabilirler.

Parisin sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali tarihi hakkında bilgiler...
Notre Dame Katedrali 1163 ile 1375 yılları arasında inşa edilmiş bir dini yapıdır. yapımı 212 yıl süren katedral dünyadaki en önemli Gotik mimari eserlerinden biridir. Ortaçağ'ın görkemli yapısı Notre Dame Katedrali'nin batı yönünde bulunan ön cephesinde iki adet kule bulunur. Benzeri mimari yapı yine Fransa'da bulunan Rouen kenti katedralinde de uygulanmıştır. Üç kapının bulunduğu batı cephesinde Notre Dame Katedraline girişler buradan gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

Hz. İsa ve Son Yargı'nın resmedildiği orta kapıdaki oymalar 1175 yılına tarihlendirilir. Notre Dame Katedrali'nin sağ kapısındaysa mabedi inşa ettiren Fransa kralı 7. Louis'nin Hz. İsa'nın önünde diz çökmüş bir tasviri yer alır. Sol tarafta bulunan Meryem Ana kapısı ise geçmişte taç giyme törenlerinde kullanılırdır.

Parisin sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali'nin batı cephesinde buluşan üç kapının üstünde Galeries des Rois (Krallar Gallerisi) yer alır. Eski Ahit'te adı geçen 21 kralın heykelleri cephede yer alan diğer sanatsal eserlerdir. Krallar Galerisi'nin üstünde Chimeres Galerisi bulunur. Kuşlar ve korkunç yaratıkların grotesk heykellerinin bulunduğu bölüm, Notre Dame Katedrali'nin en çok fotoğraflanan yerleri arasındadır.

Parisin sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali'nin iç kısmı da Gotik mimari tarzında kemerli sütunlarla tasarlanmıştır. Ayinlerin gerçekleştiği Doğu cephesinde yer alan vitraylar Notre Dame Katedrali'nin en önemli sanatsal parçalarıdır. Burada aynı zanabda 110 takımdan ve 6 bin borudan oluşan Fransa'nın en büyük orgu yer alır. Bazı boruları Ortaçağ'dan kalan orgun çoğu parçasıysa 18. yüzyıla ait. Yapının sol yani kuzey tarafından yer alan pencerenin yüksekliğiyse 21 metredir. Buralarda da Hz. Meryem'in hayatından tasvirlerin içlendiği vitraylar bulunur.

Haberin Devamı

Parisin sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali tarihi bir yapı olmasının yanı sıra çok sayıda önemli olaya da tanıklık etmiştir. Kralların taç giydiği, Paris kentinin sıfır noktası olarak kabul edilen Notre Dame Katedrali, Napoleon'un imparatorluk tacını giydiği yer olarak da öne çıkar.

Parisin sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali'ne giriş ücretli mi?
Notre Dame Katedrali, Paris kentinin en ünlü simgelerinden biri. Her yıl milyonlarca turistin geldiği Paris'te, Notre Dame Katedrali önünde çok sayıda insan içeri girmek için sırada bekler. Notre Dame Katedrali'ne giriş ücretsizdir. Ancak katedralin sağ tarafında bulunan hazineler kısmına giriş 1 avro karşığında gerçekleşebiliyor.

Haberin Devamı

Notre Dame Katedrali'nin yüksek kulelerine çıkmak isterseniz 10 avro ödeminiz gerekiyor. Kalabalıkların oluştuğu bu bölüm, çoğunlukla düz bir zemin üzerine kurulu olan Paris'in eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz yerlerden biridir.

Parisin sıfır noktası Notre Dame Katedrali

Ne zaman gitmeli?
Paris dört mevsim ayrı güzelliğe sahip bir kent. Dolayısıyla Notre Dame Katedrali'ni her mevsim görebilirsiniz. Ancak ziyaret etmeden önce özellikle de kulelere çıkacaksanız rezervasyon yaptırmanız, sırada vakit kaybetmenizi önler.

Hazırlayan: İhsan Dindar