Tatil Saklı cennet Maşukiye

Saklı cennet Maşukiye

02.11.2010 - 11:11 | Son Güncellenme:

Kocaeli’de Marmara Körfezi ve Sapanca Gölü’nün aynı anda izlenebildiği, yemyeşil bir doğaya sahip olan Kartepe ve Maşukiye’ye yerli ve yabancı turistlerin ilgisi artıyor.

Saklı cennet Maşukiye

Sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli’nin eşsiz doğal güzelliklerine sahip olan Maşukiye ve Kartepe’ye İstanbul, Sakarya, Yalova ve civar illerden gelenler yemyeşil doğada zaman geçirmenin keyfini doyasıya yaşıyorlar.

Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen yüzlerce çeşit ağaçla kaplı Kartepe ve Maşukiye’de kayak, trekking, otomobil yarışları ile bazı su sporları da yapılabiliyor.

Alabalığı, dereleri ve tatlı su kaynaklarıyla ünlü olan Kartepe ve Maşukiye, özellikle son dönemde ülke genelinde adını duyurmaya başladı.

Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Kartepe ve Maşukiye’nin emsalsiz doğal güzelliklerinin ülke genelinde ve yurtdışında pek bilinmediğini söyledi.

Bölgenin tanıtımı için birkaç proje hazırladıklarını ifade eden Karabalık, "Her mevsim farklı bir renge bürünen Kartepe ve Maşukiye emsali olmayan doğal güzelliklere sahip. Bu bakımdan Türkiye’deki birkaç yerden biri. Burada 4 mevsim turizm faaliyetleri yapılabilir. Kartepe ve Maşukiye’yi ülkenin önde gelen turizm merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Kartepe ve Maşukiye’de çok büyük orman alanları bulunduğuna da dikkati çeken Karabalık, şöyle devam etti:

"Ormanın içerisinde ise milli parklarımız, trekking alanlarımız, otomobil yarışlarının yapıldığı yollar mevcut. Sapanca Gölü’nün ilçemizin sınırlarındaki bölümünde ise su kayağı yaptırabilmek için çalışıyoruz. Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor.

Kışın Kartepe ve Maşukiye beyaza bürünür. İlkbaharda binbir çeşit çiçeklerle bezenir. Yazın ise ağaçlardaki meyveler ayrı bir güzellik katar. Sonbaharda ağaçların yapraklarının sararmasıyla da seyri doyumsuz bir güzellik, renk cümbüşü ortaya çıkar. Ayrıca Kartepe ve Maşukiye’den aynı anda Marmara Körfezi ve Sapanca Gölü izlenebiliyor. Kışın doğal pistlerde kayak yapanlar bu eşsiz manzarayı da izleme olanağı buluyor."

Kartepe ve Maşukiye’ye gelen ziyaretçilerin güzel ağırlanması için eğitimli personel yetiştirilmesi gerektiğini anlatan Karabalık, bunun için ilçede bir turizm otelcilik meslek lisesi açmaya çalıştıklarını ifade etti.

Cengiz Topel Askeri Havaalanı’nın gelecek yıl haziran ayında sivil havacılığa açılacağına da dikkati çeken Karabalık, "Havaalanı olduğunda inanıyorum ki buraya yurt içinden ve yurtdışından gelen sayısı artacaktır" dedi.

Kartepe ilçesinde 32 at harası bulunduğuna da işaret eden Karabalık, bölgenin iklim ve coğrafi yapısının at yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu vurguladı.

Şükrü Karabalık, ilçede Türkiye Jokey Kulübü’nün bir at idman merkezi bulunduğunu, buranın hipodruma dönüştürülmesi içinde girişimleri olduğunu belirtti.

Saklı cennet Maşukiye

Senede 30 bin kişiyi ağırlıyor

Kartepe’deki "Sisli Vadi" adlı tesisin sahibi Süleyman Atmaca ise Kartepe ve Maşukiye’nin doğal güzelliğinin Türkiye’de pek bilinmediğini bununda reklam eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

İzmit’te yaşayanların bile Maşukiye’de ormanların arasından geçen derelerden haberi olmadığını ifade eden Atmaca, ancak son dönemde bir hareketlenme olduğunu özellikle İstanbul ve çevre illerden gelenlerin arttığını kaydetti.

Yaz aylarında doğada yürümek, mangal yapmak, buranın doğal güzelliklerinin keyfini çıkarmak isteyenlerin Maşukiye’ye geldiğini anlatan Atmaca, "Burada misafirlerimize köy ürünlerini ikram ediyoruz. Ayrıca isterlerse ormanda trekking yaptırıyoruz. Kışın kayak için burası mükemmel. Buranın her mevsimi aslında ayrı bir güzel" diye konuştu.

Yılda yaklaşık 15 bin kişiyi tesisinde ağırladığını anlatan Atmaca, "Daha çok İstanbul’dan gelenler oluyor. Kocaeli’den de gelen çok. Ancak diğer Türkiye genelinde yeterince tanınmak için yerel yönetimlerimizin daha çok çalışması lazım" şeklinde konuştu.

"Köyevi Restoran"ın sahibi Mustafa Yazıcı ise 6 yıl önce 1 milyon lira yatırım yaparak söz konusu restoranı açtıklarını söyledi. Altı yıl öncesine göre bugün Maşukiye ve Kartepe’ye gelenlerin sayısında büyük artış olduğunu ifade eden Yazıcı, "Kartepe’nin güzellikleri bitmez. Gelip gören bir daha gelmek istiyor" dedi.

Restoranlarında köy ürünlerini müşterilerine ikram ettiklerini dile getiren Yazıcı, yılda yaklaşık 30 bin kişiyi restoranın ağırladığını sözlerine ekledi.

Aralarında yabancıların da bulunduğu 35 futbol takımının bu yıl Kartepe’de kamp yaptığını dile getiren Aydın, "Burası oksijen deposu. Mükemmel bir doğaya sahip. Sapanca ve Marmara Körfezi aynı anda izlenebiliyor. Sonbaharda, ilkbaharda, kışın ve yazın her mevsim ayrı bir güzel" diye konuştu.

Otellerinin deniz seviyesinden 1700 metre yüksekte bulunduğunu da belirten Aydın, "Buraya gelenler ormanda yürüyüş ve kayak yapıyorlar. Bunun yaparken de eşsiz doğal güzellikleri seyrediyorlar" dedi.

Kartepe’ye yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin her yıl arttığını kaydeden Aydın, son birkaç yılda yerli ve yabancı turist sayısında önceki yıllara göre yüzde 15-20 oranında arttığını kaydetti.

Saklı cennet Maşukiye

2