Tatil Zerzevan Kalesi Diyarbakır İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Zerzevan Kalesi Diyarbakır İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

25.09.2020 - 10:27 | Son Güncellenme:

Tarihi binlerce yıl öncesine kadar uzandığı bilinen Zerzevan Kalesi, tarihi yapıları seven ziyaretçileri ağırlamaktadır. Tarihe ışık tutmak ve kaleyi ziyaret etmek isteyen kişiler Zerzevan Kalesi’nin nerede olduğunu ve nasıl gidildiğini merak ediyor. Zerzevan Kalesi’nin nerede olduğu ve nasıl gidildiği, Zerzevan Kalesi’nin geniş tarihi, özellikleri ve tüm detaylarını derledik.  

Zerzevan Kalesi Diyarbakır İlinde Nerede Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

 

 Diyarbakır’ın en ünlü yerlerinden birisi olan Zerzevan Kalesi, 3 bin yıldan beri varlığını korumuş ve günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kalenin kazı ve restore çalışmalarına yaklaşık 6 yıl önce başlanmış ve 2 yıl öncesine kadar tamamlanmıştır.

Haberin Devamı

 

 Zerzevan Kalesi Nerede?

 

 Türkiye’de Diyarbakır sınırları içinde yer alan Zerzevan Kalesi, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı olan Demirölçek mahallesinde bulunuyor. Daha çok yabancı belgeselciler ve keşifleri seven yabancı turistlerin ilgi odağı olan Zerzevan Kalesi Diyarbakır ile Mardin arasında bulunmaktadır.

 

 Zerzevan Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

 

 Diyarbakır’ın Çınar ilçesine yaklaşık olarak 15 km mesafede bulunan Zerzevan Kalesi’ne sorunsuz olarak gitmenin en iyi yolu kendi aracınızdır. Özel olarak kaleye ulaşım için Diyarbakır ve Mardin karayolunu kullanmanız tavsiye edilir. Karayolu üzerinden Çınar ilçesini geçmenizin ardından Zerzevan Kalesi tabelalarını görebilir ve sorunsuz olarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

 

 Zerzevan Kalesi Tarihi

 

 Uzun ve köklü bir geçmiş tarihe sahip olan Zerzevan Kalesi yaklaşık olarak 3 bin yıldır varlığını korumayı başarmıştır. Kazı çalışmalarına ilk olarak 2014 yılı içerisinde başlanan Zerzevan Kalesi, eski yıllarda Roma İmparatorluğu dönemlerinde askeri yerleşim amacı ile kullanılmıştır. Yüzeyde oldukça fazla bir alana yayılmış olan Zerzevan Kalesi, farklı tarih aralıklarında çeşitli imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır.

 

 Zerzevan Kalesi Giriş Ücreti

 

 Zerzevan Kalesi’ne giriş herhangi bir ücret ödemenize gerek bulunmamakta, girişler tamamen ücretsizdir.

 

 Zerzevan Kalesi Özellikleri

 

 Her geçen yıl daha da fazla kişi tarafından ziyaret edilen Zerzevan Kalesi, bir yılda otalama 1 milyondan fazla kişiyi ağırlamayı başarmıştır. Zerzevan Kalesi’nin en büyük özelliklerinden birisi de çevresinde keşfedilen Mithas Tapınağı’dır. İlk olarak 2018 yılında kazı çalışmaları sonrasında bulunan Mithas Tapınağı sayesinde Zerzevan Kalesi’nin değeri daha fazla bilinmeye başlanmıştır. Bu tapınakta düzenli olarak yılın belirli dönemlerinde ayinler yapılmaktadır. 124 metre yükseklikte bulunan Zerzevan Kalesi’nin kazı çalışmaları ise halen devam etmekte ve bu çalışmalarında ortalama 50 yıl gibi uzun bir süre daha devam edeceği tahmin edilmektedir.

 

 Zerzevan Kalesi Hakkında Bilgiler

Haberin Devamı

 

 2020 Yılı içerisinde UNESCO tarafından Zerzevan Kalesi, Dünya Geçici Mirası’na dâhil edilmiştir. Zerzevan Kalesi, bulunduğu konum sebebi ile tüm vadiye hâkim olduğu ve geniş bir alan olduğu bilinmektedir. Özel sığınaklar, silah depoları ve yer altındaki ibadethaneleri ile dikkat çeken Zerzevan Kalesinde su mezarları ve su kanalları yer almakta, buna göre tarihe oldukça ışık tutmaktadır.