Populer Bilim 14 yaşındaki genç kız Alzheimer hastaları için mucize bir uygulama geliştirdi

14 yaşındaki genç kız Alzheimer hastaları için mucize bir uygulama geliştirdi

24.01.2018 - 18:13 | Son Güncellenme:

Alzheimer hastası büyükannesine, unuttuğu aile bireylerini hatırlatmak için harekete geçen yazılımcı Emma Yang, yeni uygulama geliştirdi. Genç kodlayıcının buluşu dünya çapında hafıza kaybı yaşayan hastalara umut olacak.

14 yaşındaki genç kız Alzheimer hastaları için mucize bir uygulama geliştirdi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Emma Yang 7 ya da 8 yaşındayken, büyükannesi giderek unutkan hale geldi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, erken Alzheimer hastalığının neden olduğu bellek sorunları daha da kötüye gitti. Yang, erken yaşlarda kodlamayı öğrendi ve başta büyükannesi olmak üzere Alzheimer hastalarına yardım etmek için bir uygulama yaratmaya karar verdi.

Yang konuyla ilgili şunları dedi: "Hastalığın hastayı değil, aile ve arkadaşları nasıl etkilediği konusunda kişisel tecrübelerim var. Yaklaşık 11 ya da 12 yaşındayken, dünyanın dört bir yanındaki insanlara yardım etmek için teknolojiyi sosyal bir girişim şeklinde kullanmaya karşı ilgili olmaya başladım"

Timeless ya da Zamansız olarak adlandırılan uygulama, Alzheimer hastalarına arkadaşlarının ve aile bireylerinin fotoğraflarını tarayarak gösteriyor. Hasta olan kişinin yüzünü tarayarak kendisinin kim olduğunu görmesine yardımcı oluyor ve ailesi ile ilgili bilgiler veriyor. Bir hasta onunla birlikte aynı odada bulunan ve tanıyamadığı birisini görürse, fotoğrafını çekip uygulamadan otomatik olarak cevap alabiliyor.

Haberin Devamı

14 yaşındaki genç kız Alzheimer hastaları için mucize bir uygulama geliştirdi

Emma, "Yapay zeka ve yüz tanıma sistemlerinin nasıl geliştiğini ve başta sağlık alanında olmak üzere gittikçe daha çok alanda uygulandıklarını gördüm" diyor. Yüz tanıma yazılımları üzerine çalışan Kairos adlı bir firmanın danışmanlarıyla bağlantı kuran Emma, iPhone için de ilk kez kod yazmayı öğrendi.

Uygulama, aile üyelerinin fotoğraflarını adlarla birlikte gösteren basit bir rehber ekranının yanı sıra günün randevularını listeleyen basit bir hatırlatma ekranı da içeriyor. Bir hasta sürekli temas kurmaya çalışırsa uygulama hızlı hatırlatıcılar gösteriyor. "Emin misiniz? 5 dakika önce bir arama daha yaptınız." şeklinde ya da hastanın kendi adını, yaşını, telefon numarasını ve adresini gösteren uyarılar gibi.

Timeless hala geliştirme aşamasında ve Yang bunu ne zaman kullanıma sunacağına dair detaylı bir bilgi vermiyor. Şu anda uygulama için açılan bir fon sayfasından da maddi destek toplamaya çalışıyor. Diğer taraftan Emma, hastalığın erken dönemlerinde olan kişilere yardım etmek için yeterli seviyeye geldiğini de belirtiyor.

Haberin Devamı

Emma sözlerine şunları da ekliyor: "Marketlerde, Alzheimer hastalarının günlük yaşantılarında onlara yardımcı olacak hiçbir uygulama yok. Çoğu zaman insanlar, teknolojinin çözüm getirmeyeceğini düşünüyorlar ya da yaşlı bireyler cihazları kullanamıyorlar."

Projeye dahil olmayan UCSF Hafıza ve Yaşlanma Merkezi'nden Doç. Katherine Possin de Emma ile aynı fikirde. Possin, "Yeni bir teknoloji veya yazılım öğrenmek, çok fazla bilişsel bozukluk veya hafıza sorunu olan biri için zor olabilir. Ancak hastalığında hafif belirtiler varsa ve bakıcılarından destek alıyorsa, uygulama yeterince basit, bunu tekrarlama ve uygulama yoluyla öğrenebilirler" dedi.