Populer Bilim 42 bin yıl önce donan solucanlar hayata geri döndürüldü

42 bin yıl önce donan solucanlar hayata geri döndürüldü

27.07.2018 - 12:57 | Son Güncellenme:

Bilim adamları, 42 bin yıldır donmuş olan solucanları hayata döndürmeyi başardı. Antik Pleistosen Devri'nden kalma iki adet nematod (yuvarlak solucan) bulundu. Solucanlar laboratuvarda uyandıktan sonra bir petri kabına geri kondu.

42 bin yıl önce donan solucanlar hayata geri döndürüldü

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Uzmanlar, iki yuvarlak solucanı, tüylü mamutlar döneminden beri onları hapseden buzu çözdükten sonra hayata geri dönmeyi başardı. Araştırmacılar, deneyin 'çok-hücreli organizmaların uzun vadede hayatta kalma yeteneklerini' gösterdiğinden, astrobiyoloji ve kryonik alanlarında çığır açabileceğine inanıyor.

42 bin yıl önce donan solucanlar hayata geri döndürüldü

Bilim-kurgu ile gerçeklik arasındaki uçurumu köprülendiren klonlar, zamanla insanları yıllarca dondurup durdurabilmeyi ümit eden bir alandı. Son amaç, insanları uzun yıllar boyunca gezegenler arası keşiflere izin verecek kadar uzun bir süre boyunca buz içinde tutmak.

Nematodlar (solucanlar), Moskova yakınlarındaki bir laboratuvarda petri tabaklarında hayata geri döndü. Rus araştırmacılar, uygun adayları bulmak için 300'den fazla donmuş solucanı analiz etmek üzere Princeton Üniversitesi, New Jersey, ABD'den jeologlarla çalıştı. Araştırmacılara göre, sadece iki canlı nematod içerdiği görüldü.

Haberin Devamı

Bunlardan bir tanesi 2015 yılında Alazeya nehrinin yakınlarındaki permafrostta bulundu ve yaklaşık 41.700 yaşında olduğuna inanılıyordu. Diğeri ise 2002 yılında bulundu ve ve yaklaşık 32 bin yaşındaydı. Solucanların her ikisi de Rusya'nın en soğuk bölgesi olan Yakutistan'da bulundu.