Teknoloji Anti-virüs bilmecesi!

Anti-virüs bilmecesi!

15.12.2010 - 11:15 | Son Güncellenme:

Galaxy S ve diğerler Android cepler: Cep telefonunuza bir anti-virüs yüklemeniz gerçekten şart mı?

Anti-virüs bilmecesi

Artık bir çok cep telefonu sadece telefon değil, aynı zamanda bir cep bilgisayarı işlevi görüyor. Kendi işletim sistemine sahip telefonlar, inanılmaz derecede geniş bir yelpazede işlevler sunuyorlar.

Bugün ise iki büyük akıllı telefon platformu var. Bunlardan biri Apple tarafından sıkı bir şekilde denetlenen iOS. Diğeri ise birçok telefonda kullanılmakta olan Google'ın herkese açık işletim sistemi Android. Android'in açık uçlu yapısı, teknoloji meraklıları için büyük bir nimet. Ancak siz de bu grubun içerisindeyseniz, Android'in açık uçlu yapısının virüs riski taşıyıp taşımadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Android Market'teki riskler

Android uygulamalarının Android market'te yayınlanmadan önce denetlendiğini ve virüs içermeyeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Android uygulamaları, bir onaylama sürecinden geçmiyor. Google'ın nispeten serbest ön tanımlı esaslarına uyan herhangi bir uygulama geliştiricisi tarafından siteye yüklenebilir. Zararlı yazılımları durduracak resmi bir engel yok ve dolayısıyla Android virüsleri mevcut.

Ocak 2010'da First Tech Credit Union, kendini çevrim içi banka uygulaması gibi gösteren bir Android uygulaması konusunda uyarı yayınlamıştı. Son olaraksa Rus Android uygulama mağazasında bulunan bir uygulama, spam SMS gönderen bir virüs içeriyordu.

Android virüslerinden nasıl korunabilirsiniz?

Android antivirüs koruması

Ne yazık ki Android antivirüs uygulamalarının varlığı bizi rahatlatmaya yetmiyor. Bu konuda mevcut bazı sorunların yanında, belki de en büyük sorun mobil telefonlardaki virüs araştırmasının eksikliği. Bu antivirüs uygulamalarının tamamen etkisiz olması muhtemel.

Android uygulama mağazasının 'açık' olması da tabi ki kötüye kullanılabilir. Kendini ücretsiz anti-virüs olarak tanıtan yazılımlar Windows'un başını uzun süreler ağrıtmıştı. Kullanıcıda şüphe uyandırmayan bu tür zararlı uygulamalar, bulaştığı bilgisayarı gözetlemekten fazlasını yapmıyordu. Android de bu tür bir kötüye kullanıma açık.

Peki Antivirüs uygulamaları etkili olmadığına göre ne yapmanız gerekiyor? İzinlerinizi yakından takip edin. Bir uygulama yüklerken onun nelere erişmek istediğini görebilirsiniz. Örneğin bir medya uygulaması SMS göndermek istiyorsa, bu sizde derhal bir şüphe uyandırmalı. Ancak böyle bir koruma ancak geçici bir koruma olabilir; zira zamanla Android'deki açıkları kullanarak izin sürecini aşabilen uygulamalar da ortaya çıkacaktır.

Sadece Android kullanıcıları değil, tüm akıllı telefon sahipleri dikkatli olmalılar. Çünkü artık akıllı telefonlar, zararlılardan etkilenmeyen cihazlar değiller. Ev bilgisayarınızda yapmadığınız herhangi bir şeyi akıllı telefonunuzda da yapmayın.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.