Teknoloji Avrupa Birliği'ne göre Bitcoin madenciliği tamamen resmi

Avrupa Birliği'ne göre Bitcoin madenciliği tamamen resmi

13.03.2018 - 13:58 | Son Güncellenme:

Bir Avrupa Komisyonu yetkilisine göre, Bitcoin madenciliği (Cryptocurrency madenciliği) Avrupa'da tamamen yasal ve sadece standart elektrik kurallarına tabidir.

Avrupa Birliğine göre Bitcoin madenciliği tamamen resmi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir açıklamada, Avrupa Dijital Ekonomi ve Toplum Komiseri Mariya Gabriel, sektörün düzenleyici statüsünü açıklarken, kripto para birimi madenciliğinin yoğun doğasıyla ilgili endişelere de değindi. Gabriel, Bitcoin madenciliğinin tamamen yasal olduğunu belirtti.

Gabriel, "Bu faaliyet için harcanan enerji kanuna göre üretilirse, bunu yasaklamak veya hatta sınırlamak için yasal bir dayanak yok. Kripto para biriminin madenciliği yasadışı bir faaliyet olmadığı için, komisyon izleyecek herhangi bir araç koymadı" dedi.

Ancak, elektrik tüketen bir ekonomik faaliyet olarak, madencilik "enerji verimliliği, enerji sektörü ve sera gazı emisyonları" ile ilgili AB kurallarına tabidir.

Haberin Devamı

Gabriel, Avrupa Komisyonu'nun kripto paranın enerji tüketimi ve talebi üzerindeki artan etkisini gözden geçirmeye devam edeceğini söyledi.

Komiser tarafından belirtildiği üzere, AB içinde ne kadar bitcoin madenciliğinin yapıldığı açık değildir. Madencilik faaliyeti, şu anda Çin’de yoğun olarak yapılıyor. Gabriel, "Madenciliğin bir kısmının AB'de de yapıldığı göz ardı edilemez" dedi.

Son zamanlarda Washington Post tarafından bildirildiği üzere, hidroelektrik santraller aracılığıyla kendi elektriğinin çoğunu üreten İzlanda, artık adanın enerji kaynağının destekleyebileceğinden daha muhtemel kripto-para birimi madencilik projelerine sahip. Ancak İzlanda, tam bir AB üyesi değil, Avrupa Ekonomik Alanı'nın bir parçası.

Uzmanlar, Bitcoin madenciliğinin dünyadaki elektrik arzının yaklaşık olarak yüzde 0.14'ünü tükettiğini bildirdi. Bazıları blockchain endüstrisinde sürdürülebilir enerji çözümleri ile yapılan deneyler için güçlü bir teşvik oluşturduğuna inanıyor.