Teknoloji Büyük şovun dev bombaları...

Büyük şovun dev bombaları...

05.09.2011 - 00:45 | Son Güncellenme:

Rüzgar gibi esti geçti: Dünyanın en büyük teknoloji fuarı IFA'nın bu yılki şovunda parlayanlar...

Büyük şovun dev bombaları...

Dünyaca ünlü teknoloji fuarı IFA 2 Eylül'de Berlin'de başladı ve siz oraya gidemiyorsunuz? Problem değil.. CHIP Online fuarın en önemli ürünleriniz zaten haberleriyle evinize taşıdı. Ama şimdi daha da önemlisini yapıp fuarı ayaklarınıza kadar getiriyor; bu yılki IFA'yı A'dan Z'ye değerlendiriyoruz...

2 Eylül'de başlamış olan dünyacı ünlü teknoloji fuarı çağımızın en son yeniliklerini sergiliyor: Televizyon, Power-Notebook, tabletler ve telefonlar...

Bu dev fuarın satır başlarını ve en gözde cihazlarını görmek için vakit kaybetmeden ilerleyen sayfalara göz atmaya başlayın...


Televizyonların dünyası

3D TV - Polarizasyon tekniği ile daha fazla model
Bu zamana kadar sadece LG bu tekniği 3D televizyonlar için kullanıyordu. Yeni LW980 TV serisinde de daha kompakt LED Nano tekniği ile ekran çok daha iyi gözüküyordu. Bu teknik ile daha uygun ve hafif gözlükler ile minimum görüntü kaybına uğrayarak 3D keyfini yaşıyorsunuz.

Kötü nokta ise yeni teknik ile beraber Full HD'nin yarısına inen çözünürlük. Yeni serisinde bu tekniği kullanan Toshiba filmleri 21:9 olarak izlemenize olanak sağlıyor.

Bir başka yenilik ise Philips'in East 3D Tv'sinden . Bu şekilde eskiden ekran bölünerek oynanan oyunlar gözlük sayesinde iki kullanıcın gözüne kendi oyunları gelecek şekilde geliyor.

Smart TV; yani akıllı televizyonlar

Yeni televizyonlar artık evimizde bulunan ağlara bağlanabiliyor. Bu şekilde internetten film izleyebiliyor, YouTube, Maxdome gibi sitelerden video izleyebiliyoruz. Aynı zamanda indirebileceğimiz küçük araçlar ile haberleri, hava durumunu veya sosyal ağları kontrol edebiliyoruz. Samsung bu platformunu SmarthHub olarak adlandırıyor.

Toshiba'nın Cevo motoru
WL- ve YL serilerinden Cevo motoru yedi çekirdekli ve 3D TV'ler için özel bir Co-işlemciyi geitriyor. Bu şekilde otomatik kalibrasyon, SmartTV ve 2D-3D ayarlamaları daha yüksek kalitede mümkün olacak.

Yeni Cevo motorlarıyla gelecek bir başka fonksiyon ise Personal TV. Bu şekilde televizyonunuzu özelleştirebileceksiniz. Örneğin televizyonunuz webcam sayesinde yüz tanıyabilecek ve uygun profili açabilecek.

Tablet fırtınası devam ediyor...

Acer Iconia Tab A100
Acer tablet ailesini yeni bir model ile genişletiyor. Iconia A100 10 inçlik A500'e göre daha küçük bir ekran sunuyor ve bunun için daha uygun bir fiyata satılıyor. İşletim sistemi olarak Google'ın Honeycomb'ını kullanıyor. Donanım olarak ise iki çekirdeklik Nvidia Tegra 2 CPU ve 1GB RAM'e sahip. 7 inçlik çoklu dokunmatik ekranı 1024*600 pixel çözünürlüğe sahip. 8GB dahili hafızası olan tablet micro SD kartlar ile 32 GB'a kadar genişletilebiliyor. Sadece WiFi modeli yanında birde HSUPA modeli piyasaya çıkacak ve tüm modeller Bluetooth 2.1 destekleyecek. Diğer özellikleri ise 5 mp arka kamera, 2 mp ön kamera, GPS, Micro USB ve HDMI.

Samsung Galaxy 8.9 ve 10.1
Galaxy Tab 10.1'i zaten biliyorsunuz. Android 3.1 işletim sistemine ve Tegra 2 mimariyle 1GHz Dual Core işlemciye sahipti. Galaxy Tab 8.9 içinse şu ana kadar sadece Android 3.1'i kullanacağı ve Tegra 2'yle donatılacağı biliniyor.

Sony'nin tabletleri: S1 ve S2

Tablet pazarına sonradan girecek olan isimlerin arasında yer alan Sony, bu pazara S1 ve S2 cihazları ile giriyor. Android 3.0'lı diğer tabletlere kıyasla Sony birkaç küçük gelişme ve fark sunuyor. Örneğin eski PlayStation 1 ve 2 oyunlarını tablette çalıştırabiliyorsunuz. S2 5.5 inç'lik iki ekran sunarken, S1 9.4 inçlik tek bir ekran sunuyor. Nvidia Tegra 2 platformuna sahipler...

Lenovo Thinkpad Tablet
İş ağırlıklı ThinkPad'in yanında profesyonel kullanıcılar için Lenovo bir Android tablet sunuyor. Birçok Android 3.0 tabletin sunduğu özellikleri sunan tablet, detaylarda farklılık gösteriyor. Klasik Thinkpad görünümünde olan tablet, klavye takılması ile daha güçlü hale getirilebiliyor. Bir başka yenilik ise el yazısıyla yazmaya olanak sağlayan kalemi. Bu şekilde uygun yazılım ile el yazısı yazabilirsiniz. SD kart ve USB 2.0 özelliği de bulunuyor.


IFA'nın dizüstü bilgisayarları

Toshiba Qosmio F750 3D
Her ne kadar 3D'yi beğenseniz de 3D gözlükler sizi rahatsız mı ediyor? O zaman kesinlikle 15.6 inçlik Toshiba Qosmio F750 3D'yi denemelisiniz. Webcam ve mikrolenslerin kombinasyonu ile ekranda filmleri, fotoğrafları ve oyunları 3D gözlük olmadan üç boyutlu olarak izleyebileceksiniz. Kontroller ise çok net; örneğin ekranın bir bölümünü 3D yapıp, diğer bölümünü 2D izleyebilirsiniz. Aynı zamanda laptop 2D içerikleri 3D'ye de çevirebiliyor.

Samsung 7 Gamer
Bir başka notebook ise Samsung'tan geliyor. 17.3 inçlik notebook oyuncuları çok memnun edecek bir çok yeniliği barındırıyor. Örneğin klavye ışıklandırması ve 400cd/m² yani standart bir ekranın iki katı parlak bir ekran gibi... Ayrıca Intel Core i7 işlemci, 16 GB RAM ve şuan AMD'nin en hızlı grafik birimine, yani Radeon HD 6970'e (2 GB) sahip. Entegre edilmiş 8 GB SSD ve 2x750 GB (7200 U/min) depolama alanı bulunuyor.


Sony'nin şaşırtan notebook'u: Vaio Z21

Sony iki parçalı dizüstü bilgisayarı ile şaşırtıyor. Apple Macbook Air 13'ten daha ince ve hafif olan Z21 etkileyici özellikler sunuyor. Yaklaşık 1.2 kg ağırlığa ve 17 mm kalınlığa sahip.

Yüksek performans için Core i5 ve Core i7 işlemci, 256 GB'a kadar SSD hafıza hemen dikkati çekiyor. Optik bir sürücü ve bir grafik kartı bulundurmayan Subnotebook bunların yerine bir kutu veriyor. Light Peak tekniği ile yapılmış olan bu kutu bir DVD/Bluray sürücüsü, AMD Radeon HD 6650 grafik kartı ve diğer girişleri barındırıyor. Bu şekilde seçiminiz doğrultusunda 3D güç veya daha fazla pil süresi elde edebiliyorsunuz.

Samsung'un dev Galaxy cebi: Note...

4 inçlik bir ekran size yetmiyor mu ? O zaman Samsung'un yeni telefonuna bir göz atın. Tüm ekran rekorlarını kıran bu telefon 5.3 inçlik bir ekrana sahip. Bu zamana kadarki en çok konuşulan telefonlardan biri olacağına şüphe yok. Super AMOLED Plus ekranı yüksek kalitede ve iyi renk aralığına sahip. Ekran çözünürlüğü ise 1280*800...

Biz 4.3 inç'lik ceplere "çok büyük" derken Samsung, kimsenin beklemediği bir şey yaptı ve tam 5.3 inç'lik bir cep canavarını resmen tanıttı. Cihazın bir cep mi, yoksa tablet mi olduğu çok tartışılacak olsa da Samsung onu "yeni tür akıllı telefon" olarak adlandırıyor. Yani Samsung'a göre Galaxy Note, bir telefon.

Galaxy Note'un özelliklerine gelirsek, cihazın bugün mevcut en güçlü akıllı cep olduğunu söylememiz mümkün. Zira 1280x800 gibi dev bir ekran çözünürlüğü sunan cihaz, çift çekirdekli 1.4GHz işlemciye, 8MP ve 2MP kameraya, çıkartılabilir 2.500mAh pile sahip. Dikkat çekici bir ek ise Note'un içinde bir kalem de barındırması.

9.65mm kalınlığındaki cihaz, 178 gram ağırlığında ve hafif olduğunu söylemek mümkün. Engadget'a göre cihaz, büyük boyutuna rağmen kolayca kavranabiliyor. Note'un Android 2.3 "Gingerbread" ile çalıştığını söylememize ise sanırız gerek yok.

HTC Titan ve HTC Radar

Daha genç olan Microsoft işletim sistemi Windows Phone 7 zor bir başlangıç yaptı. Mango güncellemesi ile boşlukların kapatılması, küçük hatalar düzeltilmesi ve 500 yeni özellik söz konusu. Üreticiler bu konuda donanımı geliştirmeyi düşünüyor.

4.7 inç gibi oldukça büyük bir ekrana sahip HTC Titan, işletim sistemi olarak Windows Phone'un son sürümü Mango ile geliyor. 9.9mm alüminyum gövdeye sahip cihaz, arka yüzünde 8MP'lik bir kameraya sahip. Ön yüzünde ise herhangi bir kamera bulunmuyor.

1.5GHz işlemci ve 512MB RAM ile gelen Titan, çoklu görev desteğine ve Mango'nun getirdiği tüm ek özelliklere sahip.

HTC'nin alüminyum gövdeye sahip diğer WP7'li yeni cebi ise HTC Radar.

3.8 inç 480x800 ekrana sahip cihaz, 1GHz işlemci ve 512MB RAM, Bluetooth 2.1 desteği, Wi-Fi, DLNA bağlantı özellikleriyle geliyor. 8GB dahili depolama alanına sahip Radar'a microSD kart ile genişletmeniz mümkün değil.

Cihazın arka yüzünde 5MP'lik bir kamerası bulunuyor ve 720p HD video kaydı yapabiliyor. Ön yüzdeki VGA kamera ise düşük kalitede video görüşmeleri yapmanızı sağlayacak seviyede.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.