Sosyalmedya Facebook'u sil kampanyası giderek büyüyor

Facebook'u sil kampanyası giderek büyüyor

21.03.2018 - 09:31 | Son Güncellenme:

50 milyon kullanıcının hesap bilgilerini izinsiz paylaştığı ortaya çıkan sosyal medya devi Facebook’u protesto eden kullanıcılar, “Facebook’u sil” kampanyası başlattı. Küresel sosyal paylaşım sitesi Facebook'un hisseleri, ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) şirket verilerinin kötü amaçlı kullanıldığına yönelik soruşturma başlattığı iddiasının ardından, yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti.

Facebooku sil kampanyası giderek büyüyor

Facebook’un 50 milyon kullanıcıya ait bilgileri ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasını yürüten şirkete sattığı ortaya çıkmış, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg büyük tepki toplamıştı. Facebook daha sonra bilgileri sızdıran eski şirket yazılımcısı Cristopher Wylie'nin hesabını askıya almıştı.

Haberin Devamı

Facebook’un "sorumsuz" davranışına tepki gösteren bir grup sosyal medya kullanıcısı ise, Facebook’u sil" etiketiyle yeni bir kampanya başlattı.

Twitter ve diğer sosyal medya mecraları üzerinden yürütülen kampanyada kullanıcılar, Facebook’un kurucusu 33 yaşındaki Mark Zuckerberg’e tepki göstererek, diğer kullanıcıları da Facebook’u kapatma konusunda teşvik ediyor.

Şimdiye kadar binlerce kullanıcı hesabını sildiğini duyururken, Facebook hisseleri 3 günde yüzde 5'ten fazla düştü ve Zuckerberg’in milyarlarca dolar zarar etmesine neden oldu.

Sosyal medya platformu Facebook'ta çok sayıda hesaba gizli erişim sağlayarak veri ihlalinde bulunduğu iddia edilen Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin Üst Yöneticisi (CEO) Alexander Nix görevden alındı.

Haberin Devamı

Cambridge Analytica'nın CEO'su görevden alındı

İngiltere merkezli şirketten yapılan açıklamada, şirket hakkındaki iddiaların ardından Nix'in görevden alındığı duyuruldu.

Bu arada, İngiliz Channel 4 haber kanalının önceki gün yayımladığı gizli kamera çekimlerinden bir diğer kesit de dün akşam yayına verildi. Yeni görüntülerde Nix'in, şirketi Cambridge Analytica'nın Kasım 2016'da gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerinde önemli rol üstlendiğini söylediği ortaya çıktı.

Görüntülerde Nix, adaylığı sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile birçok kez buluştuklarını belirterek, "Bütün araştırmayı yaptık. Bütün veriyi elde ettik. Bütün analizi gerçekleştirdik. Hedeflemeyi yaptık. Bütün dijital kampanyayı, televizyon kampanyasını biz yönettik ve bizim verilerimiz stratejilerini belirledi." ifadelerini kullandı.

Cambridge Analytica'nın 50 milyon Facebook hesabından gizli bilgilere erişim sağladığı ve bu bilgilerin 2016'da ABD'de yapılan başkanlık seçimleri ile Brexit referandumunda kamuoyunu etkilemek için kullanıldığı öne sürülmüştü. Verilerin kişilerin gizli mesajlaşmalarından da derlendiği savunulmuştu.

İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor (DCMS) Bakanlığının sponsorluğundaki İngiltere Bilgi Komisyonu (ICO), Facebook'taki kişisel verilerin usulsüz kullanımına ilişkin iddiaların detaylı incelenmesi amacıyla soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

İngiltere Parlamentosunun DCMS Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani de iddialarla ilgili ifade vermek üzere Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'i ilgili oturumlara katılmaya çağırmıştı.

İngiliz Channel 4 haber kanalının önceki gün yayımladığı gizli kamera çekimlerinde de şirketin bazı yöneticileri, internet ortamında siyasetçilerin itibarını sarsmak için "aşk tuzakları" hazırlanabileceğini ve rüşvet verilebileceğini söylerken görülmüştü. Görüntülerde Nix'in, şirketle dünya genelinde gizli şekilde seçim kampanyaları yürüttüklerini söylediği ortaya çıkmıştı.

Facebook'tan gelişmelere yapılan açıklamada ise "verilerin usulüne uygun kullanılmadığıyla ilgili iddiaların gözden geçirileceği", Cambridge Analytica'nın faaliyetlerinin incelenmesi için kendi dijital adli bilişim uzmanlarından oluşan bir ekibin görevlendirildiği bildirilmişti.

Haberin Devamı

Cambridge Analytica usulsüzlük yapıldığı iddialarını reddediyor.

Facebook hisseleri yüzde 6 daha değer kaybetti

Merkezi Londra'da bulunan Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin yaklaşık 50 milyon Facebook hesabından veri topladığı ve bu verileri ABD seçimleri ve Brexit referandumunu etkilemek için kullandığı iddiasının ardından, bugün Amerikalı regülatör FTC'nin bu konuda soruşturma başlattığı iddia edildi.

İddianın ardından, Facebook'un hisse başına değeri, dünü 172,56 dolardan kapamasının ardından bugün TSİ 18.50'de 161,98 dolara kadar düşerek yüzde 6,1 değer kaybetti.

Firmanın hisseleri dünü yüzde 6,8 düşüşle tamamlarken, son iki gündeki kaybı söz konusu saatte yüzde 12,5 oldu.

Cuma günü 537 milyar dolar olan şirketin piyasa değeri söz konusu saatte 471 dolara kadar gerilerken, şirketin piyasa değerindeki kayıp 66 milyar dolara kadar ulaştı.

Facebook'un kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg'in cuma günü 74,5 milyar dolar olan kişisel serveti de bugün 65,5 milyar dolara kadar geriledi.

Haberin Devamı

Forbes'un "Gerçek Zamanlı Dünyanın Milyarderleri Listesinde" 5'inci sıradan 7'nci sıraya gerileyen Zuckerberg, dün ve bugün servetinde 9 milyar dolar kayıp yaşadı.