TeknolojiGüneş Sistemi'ne giren gizemli bir cisim keşfedildi!

Güneş Sistemi'ne giren gizemli bir cisim keşfedildi!

03.07.2025 - 11:35 | Son Güncellenme:

Güneş Sistemi'nde şu sıralar son derece ilginç bir misafirimiz var. Uzmanların gözlemlerine göre yıldızlararası uzaydan gelmiş olabileceğini düşünülen bu gizemli cismin araştırılması için yoğun bir mesai harcanıyor. Eğer tahminler doğru çıkarsa, bu cisim tarihte tespit edilen ve sistemimize giren üçüncü yıldızlararası ziyaretçi olacak.

Güneş Sistemine giren gizemli bir cisim keşfedildi

A11pl3Z olarak adlandırılan bu potansiyel ziyaretçi, 25 - 29 Haziran tarihleri arasında ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) teleskop ağı tarafından fark edildi. ATLAS sistemi Şili, Güney Afrika ve Hawaii’deki teleskopları kullanarak gece boyunca gökyüzünü sürekli tarıyor. Cisim son olarak 1 Temmuz’da tekrar gözlemlendi. 2 Temmuz’da ise Şili’deki Deep Random Survey teleskopu tarafından tespit edildi.

Haberin Devamı

 YILDIZLARARASI SEYAHAT

 İlk gözlemler, bu nesnenin büyük olasılıkla 20 kilometre çapında, sönük ama oldukça hızlı bir asteroit ya da kuyruklu yıldız olduğunu gösteriyor. 245.000 km/saat hızla Güneş Sistemi’nin iç bölgelerine doğru ilerleyen A11pl3Z, tahminlere göre Samanyolu’nun galaktik diskinden buralara kadar gelmiş durumda.

Güneş Sistemine giren gizemli bir cisim keşfedildi

 Cisim şu anda Dünya’dan yaklaşık 3.8 astronomik birim (AU) uzaklıkta. Bu cismin 3 Ekim’de Mars’a 0.2 AU kadar yaklaşması bekleniyor. Bu da cismin NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter aracıyla gözlemlenebilecek kadar yakına gelebileceği anlamına geliyor. 30 Ekim’de Dünya’ya en yakın konuma ulaşacağı belirtilen bu cisim, bu mesafede bile 1.35 AU uzaklıkta olacak. Yani bizim için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Tabi bir astroid ya da kuyruklu yıldız olduğunu düşünürsek.

Haberin Devamı

İLKİ 2017'DE KEŞFEDİLMİŞTİ

 Eğer gözlemler sonucu bu cismin ne olduğu doğrulanırsa, A11pl3Z bugüne kadar keşfedilmiş üçüncü yıldızlararası nesne olacak. Bunlardan ilki 2017’de keşfedilen ve hâlâ ne olduğu tam anlaşılamayan ‘Oumuamua idi. İkincisi ise 2019’da keşfedilen 2I/Borisov adlı kuyruklu yıldızdı.

 Bu tür cisimler, başka yıldız sistemlerinden kopup gelen doğal kalıntılar olabilir ve bilim insanlarına başka güneş sistemlerinin yapısı hakkında eşsiz bilgiler sunabilir. Tabii dış uzaydan gelen tüm nesnelerde olduğu gibi bu tür cisimler için uzaylı teknolojileriyle ilgili spekülasyonlar da eksik olmuyor.

 Son olarakVera C. Rubin Gözlemevi, henüz test aşamasında ve sadece 10 saatte 2.000’den fazla yeni asteroit keşfederek ne kadar güçlü olduğunu göstermişti. Bu gözlemevinin A11pl3Z’in hareketlerini yakından izleme şansı yüksek. Ayrıca James Webb Uzay Teleskobu da bu kozmik yolcudan detaylı görüntüler alabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler