Teknoloji Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

26.12.2017 - 10:34 | Son Güncellenme:

Huawei, Mate 10 Pro modeliyle ekran boyutunu 6 inç seviyesine kadar yükseltti, çerçeveleri küçülttü ve pil ömrünü en üst düzeye çıkardı. Ayrıca yapay zeka destekli Kirin 970 işlemci ile de mobil pazara yeni bir soluk getirdi. Biz de Huawei’nin son canavarı Mate 10 Pro’yu detaylı şekilde inceledik.

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

Onur Binay/miliyet.com.tr

Haberin Devamı

Huawei Mate 10 Pro, daha ucuz olan Huawei Mate 10 ile aynı kameralar ve Kirin 970 işlemciyi paylaşıyor. Ancak birkaç alanda farklıları var.

Mate 10 Pro, Mate 10'a göre kutudan daha fazla depolama alanına sahip bir şekilde çıkıyor. Ancak bellek kartlarını desteklemiyor. Mate 10, 3.5mm kulaklık girişine sahip olmasına karşın, suya ve toza karşı korumalı değil. Mate 10 Pro’da ise kulaklık girişi bulunmuyor. Fakat suya ve toza karşı dayanıklı bir yapıya sahip.

Mate 10 Pro, çerçevesiz 6 inçlik OLED ekrana sahip, ancak çözünürlüğü düşük. Pro’nun 18:9’luk ekran oranı cihazı daha uzun gösteriyor. Mate 10’un ekran oranı 16:9. Bu nedenle iki cihaz yan yana durduğunda, Mate 10 Pro daha dar ve uzun görünüyor.

Haberin Devamı

Peki bu yılın en iddialı akıllı telefonlarından biri olan Huawei Mate 10 Pro bizlere neler sunuyor, Samsung Galaxy Note 8'e uygun bir alternatif olabilir mi?

Metal ve camın birleşimi tasarım

Huawei Mate 10 Pro normal Mate 10'a yakın bir tasarıma sahip ki bu kötü bir şey değil. Tasarım, Galaxy Note 8 veya iPhone X ile aynı tarzda metal ve cam yaklaşımı içeriyor.

Sağlam metal yanlarve kavisli sırtı, Pro'yu piyasadaki en güzel tasarımlı telefonlardan biri haline getiriyor. İnce çerçeveler ise 6 inçlik ekranın daha zarif görünmesini sağlıyor.

Bunun dışında 2017 model amiral gemilerinden beklenen çoğu benzer özellikler Pro’da da var. Arkada, Leica markalı çiftlensli kamerayı, onun hemen altında ise testlerim sırasında hızlı ve güvenilir olduğunu kanıtlayan parmak izi tarayıcısını bulacaksınız.

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

Alt kenarda gittikçe yaygınlaşan USB-C şarj bağlantı noktası ve en yüksek ses seviyesi olmamasına rağmen görüntülü arama veya videolar için yeterince iyi olan hoparlörü göreceksiniz.

Yapı kalitesi de mükemmel. Rakiplerinden farklı olarak burada kullanılan cam, diğer ürünlerin aksine çizilmeye karşı oldukça dayanıklı. Pro’yu cebime sokarken yanlışlıkla yere düşürdüm -betona değil- buradan hasar almadan kurtuldu. IP67 sertifikası da, suya düşürdüğünüzde hayatta kalmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte, sert bir yüzeye düşürdüğünüzde cam gövdeye fazla güvenmemenizi tavsiye ediyorum. Her ihtimale karşı kutu içinden çıkan silikon kılıfla telefonu kullanmaya özen gösterin.

Haberin Devamı

128GB dahili depolama, çoğu kullanıcı için yeterince büyük. microSD kart yuvasının bulunmaması yine genel kullanıcı içinde büyük bir şey olmasa da video ve fotoğraf çekmeyi çok sevenler için sorun teşkil edebilir.

Telefonun tasarımıyla ilgili tek sorun, kardeşi Mate 10'un aksine, Pro'nun 3.5mm kulaklık girişi içermemesi. Benim gibi birçok müzik hayranı için telefonda kulaklık girişi olmaması üzücü bir durum.

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

LCD değil OLED ekran

Mate 10 Pro ve normal Mate 10 arasındaki en büyük fark, Pro'nun LCD ekrana değil, OLED'e sahip olması. Özellikle Pro, 18:9 oranında 1080 x 2160 piksel ekrana sahipken, Mate 10'da daha temel16:9 oranında 1440 x 2560 piksel ekran kullanılmış. Bazı insanlar ilk görüşte daha düşük çözünürlükten şikayet edebilir, ancak gerçek şu ki Pro'nun piksel sayısı yeterince iyi. Ekran kasa oranıysa yüzde 80.9.

Haberin Devamı

Pro’daki HDR10 destekli panelde renkler oldukça canlı görünüyor.Beyazlar çok temiz değil. AMOLED ekranlı rakip telefonlarda gördüğüm hafif sarı veya maviye kayma burada da görülüyor. Siyahlar ise derin.

Huawei'nin normal renk profilinde, tonlar Note 8'in temel modundakinden biraz daha parlak ve daha soğuk. Ekran konusunda ikisini karşılaştırırsak Note 8’in daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Parlaklık seviyesi yüksek ve mobil HDR 10 standardını karşılıyor. Daha fazla doymuş renk tonlarını tercih eden kullanıcılar, Pro’da ekran ayarlarına gidip orayı biraz karıştırabilir.

Genel olarak, Mate 10 Pro'nun ekranı bu fiyat noktasında bulabileceğiniz en iyi ekranlardan biri.

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

Android 8 Oreo ve EMUI 8.0 ile geliyor.

Kendi EMUI yazılımını kullanma konusundaki ısrarı yüzünden Huawei, her zaman diğer mobil yazılımlarla mücadele etti. Ancak Huawei yazılımını her yıl daha dageliştirdi ve daha iyi yerlere getirdi. Pro, Google’ın son yazılımı Android 8 Oreo ve EMUI 8.0 ile geliyor.

Altı ve yediye kadar çıkmasına rağmen, EMUI 2017 sürümünde yüzeysel olarak çok şey değişmedi. EMUI 8 hala Huawei UI'nın önceki sürümlerine benziyor. Şu an Android 8.0 Oreo'ya dayansa da temel tasarım dili aynı. Görünüm ve his iyi. Samsung veya Google'ın yazılımıyla karşılaştırıldığında biraz daha yol kat etmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

EMUI'yı hiç kullanmadıysanız, alışmak biraz zaman alabilir ama kullanması eğlenceli. Pro size Android'in dahili ekran çubuğunu tamamen yoksayma ve bunun yerine çeşitli işlevler için tek bir hareketle uygulamaları açma veya komut verme seçeneği sunuyor. Bu, tek elinizle cihazı daha kolay kullanmanıza olanak tanıyor. İçeriği açmak için ekran üzerinde çizim yapıldığındaysa işler her zaman yolunda gitmeyebiliyor.

Telefon ilk açıldığında uygulama çekmecesi ana menüden kaldırılmış ama siz bunu isterseniz açabiliyorsunuz. “Dokunma devre dışı modu” da cihaz cebinizdeyken işlem yapılmasını önlüyor. Başlatıcıdaki Google Feed desteği de güzel ve geçiş sorunsuz.

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

Akıcı performans

Snapdragon yonga setleri tarafından desteklenen çoğu Android amiral gemilerinin aksine, Mate 10 Pro, Huawei'nin kendi Kirin 970 işlemcisini kullanıyor. Tipik bir kullanımda, aralarında fark olduğunu asla anlayamazsınız.Pro’da bu yıl test ettiğim en iyi telefonlar kadar kusursuz şekilde çalıştı. Bu arada Kirin 970’in dünyanın yapay zekan destekli ilk mobil işlemcisi olduğunu da belirtelim.

Bu işlemciye 6GB RAM, 128GB depolama alanı, Mali G72 ekran kartı, 4G’li çift SIM kart desteği ve bunların hepsine güç veren 4000mAh pil eşlik ediyor. Mate serisinin diğer modellerinde de olduğu gibi Pro ile özellik bakımından üst düzey bir telefona sahip olacaksınız.

Mate 10 Pro'daki 6GB RAM, işlemciyle birleşince işleri hızla hallediyor. Uygulamalar arasında geçiş yaparken, çoklu pencere modunu kullanırken veya gün boyu fotoğraf çekerken herhangi bir gecikmeyle karşılaşmadım. Ancak telefon şarj olurken biraz fazla ısınıyor. 3D’de dahil tüm oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Mate 10 Pro’da aynı zamanda özel olarak bir mobil cihaz için tasarlanmış ilk NPU’ya (Neural Processing Unit) yani Sinir Ağı İşleme Birimi bulunuyor. Özelleştirilmiş NPU, Huawei'nin yenilikçi HiAI mobil bilgi işlem mimarisi ile beraber Kirin 970'e yapay zeka işlemlerinde %20 daha iyi performans ve %50 daha fazla enerji verimliliği sağlıyor.

NPU, telefonun ihtiyaçlarınızı karşılamak için uygulamaları önceden seçilmiş olarak başlatması veya ayarlamasını sağlamak için kullanım şekillerinizi öğrenip, tahmin ediyor. Ek olarak, AI, pil tasarrufu yapmak ve zaman içindeki performans düşüşünden kaçınmanız için gereksiz işlemleri ne zaman kapatacağını da biliyor. Toparlayacak olursam yapay zeka kullanım şeklinize göre telefonunuzu ayarlayıp, performansınızı arttırıyor.

Cat 18 LTE'yi de desteklediğinden, 1.2Gb/s hızla veri indirilebilen ilk telefonlardan biri. Şimdiye kadarki en hızlı indirme150Mb/s olduğundan maalesef bununla Türkiye’de uzun süre karşılaşamayacaksınız.

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

Bir günü rahat çıkartıyor

4000mAh pille ağır kullanımda bile bir günürahatlıkla çıkartabiliyorsunuz. Oyun oynamıyor, video çekip, web’de gezinirken ara sıra videolar izliyorsanız veya mesaj göndermek için ekranı sürekli kullanmıyorsanız, pil neredeyse iki gün bile gidebilir. Tabii bu süre kullanım sıklığınıza göre değişecek. SuperCharge güç kaynağı, Mate 10 Pro'yu yarım saatten biraz fazla sürede yüzde 50’den fazla doldurabiliyor.

WiFi üzerinden full parlaklıkta kesintisiz HD video oynatımı içeren batarya testlerimizde Huawei Mate 10 Pro, 90 dakikalık bir sürede yalnızca% 9 oranında güç kaybetti. Piyasadaki diğer amiral gemisi akıllı telefonların aynı testte verdiği sonuçlar şu şekilde: Galaxy S8 Plus %11, LG V30 %13, Galaxy S8 %23, iPhone 8 Plus %23.

Yerel olarak depolanmış videolar oynatıldığında durum daha etkileyiciydi. Her şeyden önce, uzun süren uçuşlarda dizilerin tam bölümlerini seyretmeyi başardım.

Günlük hayatta Mate 10 Pro, üst düzey amiral gemisi telefonlardan bekleyebileceğiniz kadar hızlı ve duyarlı davranıyor. Pil ömrü de Mate 10 Pro'nun en güçlü yönlerinden biri.

Gerçek soru, geliştiricilerin NPU'nun avantajlarından yararlanan uygulamalar oluşturmak için Huawei'nin API'lerini kullanıp kullanmamaları. Kullanmazlarsa, çeviri, görüntü ve sahne tanıma veya Huawei'nin kendiuygulamaları dışında çok büyük bir fayda göremeyeceksiniz.

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

Yapay zeka destekli kamera

Mate 10 Pro'nun arkasında, 12MP renkli (RGB) ve 20MP siyah-beyaz (tek renkli) sensörlü kamera bulunuyor. Her iki lens f/1.6 diyafram açıklığı sunsa da optik stabilizasyondan sadece 12MP kamera yararlanıyor. Ön cephede ise 8MP kamera var bunun diyafram açıklığı da f / 2.0.

İkili kamera, telefonun yapay zeka (AI) akıllı özellikleri ile birleştiğinde, iPhone Plus modelleri tarafından yaygınlaştırılan Portre modunun üretilmesine izin veriyor. Tek lens olmasına rağmen ön kameradaki portre modu da şaşırtıcı derecede iyi çalışıyor. Hatta bazen iPhone X tarafından çekilen “portre"lerden daha iyi kalitede fotoğraflar üretiyor.

Yapay zeka destekli işlemcinin özelliklerini burada da görüyoruz. AI çip ile kamera, belirli sahneleri ve nesneleri akıllıca tanıyıp kendini buna göre ayarlayabiliyor. Telefonu belirli şeylere tuttuğunuzda nesne tanıma devreye giriyor. Yüzler, çiçekler, bitkiler, yiyecek, köpekler veya kediler olmak üzere toplam 13 adet tanımlanabilir senaryo var. Huawei, gelecekteki güncellemelerde daha fazlasını ekleyeceğini açıkladı.

Örneğin kamerayı bir belgeye odakladım ve uygulama, kameranın metin modunda olduğunu ve gördüklerini tanıdığını, ekranın kenarında küçük bir "T" simgesini sunarak yanıt verdi. Telefon daha sonra görüntüyü keskinleştirdi, biraz kontrastı artırdı ve ardından beyaz seviyesini dengeledi.

Kamera uygulaması, geçmişteki Huawei telefonlarından çok daha hızlı ve daha akıllıca düzenlenmiş kullanıcı arayüzüne sahip. İyi ışıkta çekilen fotoğraflar, biraz keskin ama aşırı işlenmiş görünmüyor. Düşük ışık performansı da önemli ölçüde geliştirilmiş. Daha geniş f/1.6 diyafram ve OIS ilavesi, yazılım geliştirmesiyle birleştiğindedüşük ışık koşullarında çekilen fotoğrafların çok daha az gürültülü ve sosyal medyada paylaşım için yeterince iyi olduğunu sonucunu çıkartıyor.

Yine de karanlık ışık koşullarında renkler bozulmaya başlıyor ve otofokusun kafası biraz karışabiliyor. Düşük ışıkta kontrast da ayrı bir sorun. Ancak Huawei'ye adil davranmak gerekirse bu durum, test ettiğim diğer tüm telefonlarda var.

Başka bir konuda “kayıpsız 2x yakınlaştırmanın” 20MP çözünürlükte mevcut olmaması. Bunu kullanmak için çözünürlüğü 12MP’e düşürmelisiniz.

Video konusunda 4K ve FHD 60fps seçeneklerine sahipsiniz. İyi aydınlatmada güzel sonuçlar elde edeceksiniz ancak karanlık ışık koşullarında telefonla mücadele edebilirsiniz. Çünkü Pro'nun ışık ve renk dengelemesi videoda pek güvenilir değil. Video kalitesi konusunda Google Pixel, Samsung ve LG cihazlarının daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Sonuç olarak Mate 10 Pro’yu kullanırken hemen hemen her zaman ilk denemede iyi kalitede kareler yakaladım. Bu durum tüm Android telefonlar için söylenemez. Arka ve ön kamera, makul derecede hızlıydı ve karanlık odalar, gece yürüyüşleri de dahil tüm ışık koşullarında iyi performans gösterdi.AI teknolojisi Huawei için güzel bir pazarlama stratejisi ancak akıllı telefonu kullanmanız konusunda büyük fark yaratacak bir şey değil.

Huawei Mate 10 Pro inceleme (VİDEO)

Sonuca bağlıyorum

Huawei Mate 10 Pro, bugüne kadar Huawei'den gördüğümüz en etkileyici cihaz değil ama şu an piyasada bulunan en etkileyici amiral gemilerinden biri. Rekabeti kızıştıracak cihaz, bazı önemli alanlarda rakiplerinden daha fazlasını sunuyor.

Standart olarak gelen 128GB hafıza, diğer amiral gemilerinin genelinde olan 64GB’tan daha fazla. Samsung Galaxy Note 8'de 3300mAh, iPhone 8 Plus'ta 2691mAh pil var. Mate 10 Pro, 4000mAh piliyle yine rakiplerine kıyasla önde ve rekabeti kızıştırıyor.

Mate 10 Pro'da nostalji için IR blaster bile var. Arkadaşlarınızı korkutmaya çalışmak veya kendiniz bulamayacağınız zamanlarda TV’yi telefonla uzaktan kumanda edebilirsiniz.

Ekran 1080 x 2160 piksel çözünürlükle piyasanın en keskini değil. Rakip akıllı telefonlarda kristal berraklığında 2K, hatta 4K ekranlar bulunuyor. Burada biraz geri kalınmış. Ayrıca, kulaklık girişi veya microSD kart yuvası da yok. Bu nedenle kablolu kulaklıklar için ekstra aparat; dahili belleğin size yetmesi için ise onu doğru kullanmanız gerekiyor.

Toparlamak gerekirse Mate 10 Pro, kullanıcılara akıcı performans, ortalamanın üzerinde kamera ve uzun pil ömrü sunuyor. Aynı zamanda bunların hepsi metal ve camdan yapılmış bir tasarım içinde geliyor. Tek dezavantajı EMUI yazılımı. Bunu da isterseniz ekstra bir launcher yükleyerek aşabilirsiniz.

Üst düzey büyük ekranlı bir telefon istiyor ancak Galaxy Note 8 veya iPhone X'e aşırı para harcamak istemiyorsanız, Mate 10 Pro mevcut en iyi seçenek.

Huawei Mate 10 Pro’nun satış fiyatı 4399 TL.

ARTILARI

  • İyi ekran
  • Minimal çerçeveler
  • Oldukça güzel tasarım
  • Güçlü performans
  • Kamera nesneleri gerçek zamanlı olarak algılıyor

EKSİLERİ

  • Kulaklık girişi yok
  • Kablosuz şarj olmuyor
  • EMUI yazılımı herkes için kullanışlı değil