Teknoloji Huawei Mate 9'u sizler için inceledik

Huawei Mate 9'u sizler için inceledik

09.01.2017 - 14:00 | Son Güncellenme:

Etkileyici kamera, güçlü işlemci ve uzun pil ömrüyle iyi bir donanıma sahip olan Huawei'nin yeni akıllı telefonu Mate 9'u sizler için inceledik.

Huawei Mate 9u sizler için inceledik

Belli sayıda akıllı telefon kullanıcısı küçük ekranlı telefonlardan çok ceplerine sığamayacak kadar büyük telefonların en iyi özelliklere sahip üst düzey telefon olduğuna inanıyor. Aslında bu bazı modeller için doğru.

Haberin Devamı

E-postalarınıza daha geniş bir ekranda bakmak, avucunuzun içinde film keyfi yaşamak, tek bir ekranda birden fazla işi aynı anda yapabilmek veya uzun süren batarya ömrüyle bir günü tamamlamak... Çinli üretici Huawei'nin yeni akıllı telefonu Mate 9, bu isteklerinize yanıt verebilir.

TASARIM

Huawei Mate 9'u elinize aldığınızda metal gövdesi yüzünden Premium havasını hemen hissediyrsunuz. Telefonun ön ve arkasındaki çok hafif kavisli kenarlar cihazın elinize daha iyi oturmasına yardımcı oluyor. Eğer küçük cihazlara alıştıysanız, Huawei Mate 9 büyük bir telefon olduğundan sizin için en iyi seçim olmayabilir. Hatta bazıları cihazı hantal bile bulabilir.

iPhone 7 Plus'a kıyasla Mate 9 çok da kalın değil. Mate 9 7.9 mm, iPhone 7 Plus ise 7.3 mm. (Mate 9 156.9 x 78.9 x 7.9 mm, iPhone 7 plus 158.2 x 77.9 x 7.3 mm)

Haberin Devamı

Cihazın arka kısmına baktığımızda Leica marka çift objektifli kameranın hemen altında parmak izi tarayıcıyı görüyoruz. Parmak izi okuyucu çok rahat bir konumda ve de çok hızlı çalışıyor. Ancak telefonunu sürekli masada bırakırsanız telefonu açmak için güç düğmesine basıp daha sonra PIN veya şifre girmeniz gerekiyor.

Cihazın alt kısmında şarj ve veri aktarımı USB-C bağlantı noktası, hoparlör ve ahize yer alıyor. Mate 9'un dışarıya verdiği ses de oldukça iyi. Üst kısım da 3.5 mm kulaklık, sağında güç ile ses açma kapama düğmesi, solunda ise SIM kart ve microSD girişi bulunuyor.

Cihazla beraber gelen kulaklıkların ses kalitesi de oldukça iyi. Tipi Apple'ın Airpods'una benziyor ve kulaktan kolay kolay düşmüyor.

EKRAN

Huawei Mate 9'un QHD panele yani 2560x1440 çözünürlüğe sahip olmamaması beni hayal kırıklğında uğrattı. 5.9 inçlik ekranın Full HD kalması biraz kötü olmuş. QHD çözünürlük olsaydı video izlerken, oyun oynarken, fotoğraflara bakarken ya da Google'ın Daydream destekli uygulamalarını kullanırken çok daha etkileyici olabilirdi. En azından benim için.

Bu arada Mate 9 Porsche Design, QHD ekrana sahip. Şirketin neden yeni amiral gemisinin "standart" versiyonunda QHD ekran kullanmadığına anlam veremedim.

Haberin Devamı

Full HD 5.9 inçlik ekran inç başına 373 piksele yani 373 ppi sunuyor. Bu oran rakiplerine göre yetersiz kalıyor. Kullandığım diğer bir akıllı telefon olan Note 4'te bile bu oran 518 ppi. Mate 9'un Porsche versiyonunda ise 534 ppi. Neden bunları yapıyorsun Huawei?

Ekranın görüntüleme açısı ise oldukça etkileyici. Parlaklığı da sonuna kadar açtığınızda bunun farkına daha çok varıyorsunuz. Otomatik parlaklık modu da var ama ben tam performans almak için ekran parlaklığını hep en üst seviyede tuttum. Bu arada telefonda hangi ekran koruması kullanıldığını da bulamadım.

Huawei Mate 9'un inceleme videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

ARAYÜZ

Huawei, kendi arayüzü olan Emotion UI'ın geçmiş sürümlerinden çokça eleştiri almıştı. Yeni Emotion UI 5 arayüzü de mükemmel değil. Samsung'un TouchWiz UI gibi iyi görünmüyor, ancak eski Emotion arayüzlerinden daha iyi.

Mate 9'da bulunan temalar da eski model Huawei telefonlarından daha güzel görünüyor. Her zamanki gibi özelleştirme seçenekleri de mevcut, simgelerden her birini "Temalar" bölümüne girip nasıl görüneceğini değiştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Android 7 Nougat'a dayananan Emotion UI 5'te çoklu görev modunda iki uygulamayı yan yana çalıştırabilirsiniz.

Öte yandan Mate 9, arka planda yoğun olarak çalışan uygulamaları sürekli size hatırlatıyor. Bir uygulama pilinizi çok harcıyor veya telefonun potansiyel gücünden maksimum düzeyde yararlanamıyorsanız sizlere bunları kapatmanızı öneriyor.

Videoda Huawei Mate 9'da uygulama çekmecesi olmadığını söylüyorum ancak bu özellik cihazda bulunuyor. Bütün programları bir arada görebileceğiniz uygulama çekmecesini "Ayarlar" ardından da "Ana Sayfa Stili"ne girerek açabilirsiniz.

PERFORMANS

Huawei, Mate 9'u "dünyanın en güçlü akıllı telefonu" olarak nitelendirmişti ama yaptığım testler sonucunda en hızlı veya en güçlü telefon olduğunu göremedim. Evet yine de hızlı ve etkileyici ama dedikleri kadar değil.

Mate 9'daki dört adet 2.4 GHz hızında çalışan Cortex-A73 ve dört adet 1.8 GHz hızında çalışan Cortex-A53 çekirdeklerinden oluşan Kirin 960 yonga seti, 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanı istediğiniz işi rahatça yapabilmeniz için size yeterli gücü sağlıyor. Bu arada depolama alanı microSD kart ile 256 GB'a kadar artırılabiliyor. 64 GB'lık alanın ise 53 GB'ını kullanabiliyoruz. Çünkü önceden yüklenen yazılımlar 11 GB'lık alanı kaplıyor.

Haberin Devamı

Kullandığım süre boyunca telefon, her zaman iyi bir performans sergiledi. Herhangi bir uygulama da çökme yaşamadım.
Cihazın büyük ekranlı olması daha fazla güç kullanacağı anlamına geliyor ama Huaweinin en güçlü ve yeni yongasetini kullandığından bu alanda da sorun göremedim.

Huawei'nin bu modelinde pil sorununu çözdüğünü söyleyebiliriz. Çünkü Mate 9'un 4000 mAh'lık pili 5.9 inçlik Full HD ekrana, güçlü işlemcisine ve daha fazlasına rahatlıkla yetiyor. Ben testler ve kullanım sırasında Mate 9'un pilini gün sonuna kadar tamamen bitiremedim. Pİl, USB-C bağlantı noktasından hızlı şarj olabiliyor. Cihazla 90 dakikalık bir videoyu full parlaklıkla izlediğinizde ise yüzde 20 oranında bir şarjınız gidiyor.

Huawei, 20 dakikalık bir şarjın size tüm gün gidebileceğini iddia ediyor. Bunu da test ettim. Cihazı saat 10.40'ta doluluk oranı yüzde 31'ken şarja taktım. 20 dakika sonra yani saat 11'de şarjdan aldığım da cihazın doluluk oranı yüzde 73'tü. Saat 18.20'de ise şarj oranı yüzde 36'ya kadar düştü. Eve gittiğim de şarj oranım hala yüzde 10 civarındaydı.

Huawei Mate 9'un bir diğer satış politikası da şu. Telefonunuzu belki de 3-4 yılda bir yeniliyorsunuz veya değiştiriyorsunuz. Bu yüzden cihazınızın işlem gücünün 5-6 ay sonra düşmesini istemezsiniz. Sonuçta o kadar para vermişsiniz. Doğru değil mi?

İşte Huawei de telefonunuzun zamanla daha hızlı olmasını sağlamak için Mate 9'a kendi öğrenme algoritmasını eklemiş. Diyeceksiniz ki abi bu nedir? Şöyle ki cihazınız kullanma şeklinize göre uyarlanıyor ve daha sonra telefon, en sık kullandığınız özelliklerin performansını diğer az kullanıdıklarınıza nazaran artırıyor. Bu özelliği henüz test edemedim. Çünkü cihazı sadece bir haftadır kullanıyorum. Bu özelliğin uzun vadede etkili olacağını söyleyebilirim.

AnTuTu Benchmark: 136.424 (16. sırada yer alıyor)
Geekbench Score: Single-Core 1917, Multi-Core 4285

KAMERA

Huawei, Mate 9'da Alman kamera üreticisi Leica ile ortaklık yaptı. Telefonun arka kısmında 20 MP monochrome (siyah beyaz) ve 12 MP renkli olmak üzere iki farklı sensör yer alıyor. Bunlar birleşince tek bir sensörden elde edeceğinizden daha ayrıntılı bir görüntü alıyorsunuz.

Huawei Mate 9u sizler için inceledik

Telefonla fotoğraf veya video çekerken çok güzel görüntüler elde ettim. Ancak pazardaki en iyi kameralı telefon olduğunu da söyleyemem. Bir Galaxy S7 kadar iyi değil.

Mate 9, özellikle düşük ışıklı ortamlarda odaklama yaparken biraz sıkıntı yaşıyor. Odaklama için ekrana belirli aralıklarla birkaç defa dokunmak gerekiyor.

HDR, Gece çekimi, Işık resimi ve özellikle selfie'ciler için Güzellik gibi birçok kamera modu var. Ancak benim en beğendiğim mod ise siyah beyaz çekimler için kullandığım Monochrome oldu. Onun dışında otomatik modu da kullanarak ayrıntılı görüntüler çekebilirsiniz. Aydınlatma da iyi olmalı tabii.

En beğendiğim modlardan biri de Işık Resmi. Karanlık ortamlarda uzun pozlama yaparak çarpıcı görüntüler elde edebiliyorsunuz. Karanlık bir ortamda karşınızdaki kişi eline bir ışık kaynağı alıp havaya yazı yazar gibi yaptığında bu anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Yalnız telefonu elinde tutan kişi sabit kalacak, ışığı tutan kişi hareket edecek. Burası önemli!

Huawei Mate 9u sizler için inceledik

Çift lensli bir kameraya sahip olmanın diğer bir yararı da "Geniş açıklık" özelliği. Bu modda bir fotoğraf çekip kaydettikten sonra odak noktası üzerinde oynayabiliyrorsunuz. Fotoğrafın odak noktasını, ön veya arka plandaki nesneye/alana dokunup değiştirebiliyorsunuz.

Videoda 4K, Full HD, 720p, hızlı veya yavaş çekim seçenekleriniz var. 8 MP ön kamerayı da kullanarak istediğiniz selfie'yi ya da Full HD videoyu çekebilirsiniz. Sinir bozucu cilt lekelerinizden ise 'Güzellik modu' ile kurtulabilirsiniz.

SONUÇ

Huawei Mate 9'un etkileyici kamera, güçlü işlemci ve uzun pil ömrüyle iyi bir donanıma sahip olduğunu söyleyebilirim. Özellikle uzun ömürlü pile sahip bir akıllı telefon istiyorsanız Mate 9 oldukça işinize yaraycaktır. Fotoğrafseverler ise kamera modlarını oldukça kullanışlı ve eğlenceli bulabilir.

Huawei, cihazı daha düşük bir fiyatla piyasaya sunabilirdi. Fiyatının beni biraz hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebilirim.

İYİ YANLARI

Alüminyum yapısı, kaliteli gövdesi, pil ömrü, işlemci hızı

KÖTÜ YANLARI

Yüksek fiyat, kendi arayüzü olan EMUI 5.0, ekran çözünürlüğü, IP68 sertifikası olmaması