Teknoloji Huawei'in casusluk davası başladı

Huawei'in casusluk davası başladı

01.06.2021 - 12:30 | Son Güncellenme:

Huawei bu aralar yeni bir dava ile gündeme geldi. Eski bir Polonya gizli servis ajanı ve eski bir Huawei çalışanının dahil olduğu bir casusluk davası görülüyor. Bazı Avrupa devletlerinin dahil olduğu davada, şirketin Çin ile olan ilişkisi yine eleştirildi.

Huaweiin casusluk davası başladı

Polonya’da açılan dava Varşova’da görülüyor. Söz konusu iki kişi hakkında Çin adına casusluk yaptıkları şüphesiyle Ocak 2019'da tutuklandıkları bildirilmişti. Huawei, ekipmanlarının Pekin'deki yetkililer tarafından casusluk için kullanılabileceğini şiddetle reddetti. Ancak ABD kendi uyguladığı yasakları ve ambargoları diğer ülkelerin de uygulaması için baskı yapıyor. Avrupa'da şimdiye kadar sadece İngiltere ve İsveç ABD’nin çağrısına cevap verdi.

Haberin Devamı

SUÇLAMALAR REDDEDİLDİ

Suçlanan her iki kişi de suçlamaları reddediyor. Reuters'ta yer alan haberde yasadışı bir şey olduğuna kanıt yok deniyor. Tutuklanmasının ardındanHuawei, geçen ay yaptığı açıklamada faaliyetlerinin "en yüksek şeffaflık standartlarına, yasalara ve düzenlemelere bağlılık" ile ele alındığını belirtiyor. 

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin hükümeti geçen yıl Huawei'nin 5G ağları kurmaktan fiilen çıkarılması için bir yasa tasarısı önerdi, ancak teklif henüz parlamento tarafından tartışmaya bile açılmadı.

Huaweiin casusluk davası başladı

Avrupa merkezli ​​mobil operatörler, önde gelen ekipman tedarikçisi Huawei ve diğer Çin merkezli satıcıları engellemek için ABD taleplerine uymaları gerekip gerekmediğine karar vermiş değil. Huawei'in 5G çalışmalarının durdurulması, Polonya ekonomisine olumsuz sonuçları olacak. Bu kayıpların 12 milyar dolara kadar çıkacağı ve ülkede 5G'nin birkaç yıl daha geç geleceği anlamına geliyor.