Teknoloji iPhone XR inceleme: Hem renkli hem de pili uzun süre gidiyor

iPhone XR inceleme: Hem renkli hem de pili uzun süre gidiyor

03.01.2019 - 09:59 | Son Güncellenme:

2018 yılında piyasaya sürülen üç yeni iPhone'dan iPhone XR, en etkileyici olanı. Teknik özellikleri nedeniyle değil - iPhone XS ondan  pek çok alanda biraz ileride - size 'tasarruf' ettirmesi açısından! Çok sayıda renk, iyi pil ömrü ve daha düşük fiyat? Yeni bir iPhone istiyorsanız, önce iPhone XR'a bakmalısınız.

iPhone XR inceleme: Hem renkli hem de pili uzun süre gidiyor

Onur Binay/imilliyet.com.tr

Haberin Devamı

Ağırlık: 194g | Boyutlar: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm | İşletim Sistemi: iOS 12 | Ekran boyutu: 6,1 inç | Çözünürlük: 1792 x 828 | CPU: A12 Bionic | RAM: 4 GB | Depolama: 64 / 128 / 256GB | Pil: 2,942mAh | Arka kamera: 12MP + 12MP | Ön kamera: 7MP

  • Bir iPhone için harika pil ömrü
  • Daha düşük fiyat etiketi
  • Eğlenceli renkler
  • Bazı uygulamalar hala tam olarak optimize edilmemiş
  • Kalın çerçeveler

iPhone XR, pahalı iPhone’ları satın almak istemeyen, ortalama bir tüketici için harika bir yükseltme. iPhone SE’nin yerine gelmedi. Apple'ın 2018’depiyasaya sürdüğü telefonlar arasında da en ucuz olanı. Ayrıca pil ömrü konusunda yeni üçlünün en iyisi.

Hem ön hem de arkada cam var ve IP67 derecesine sahip.Yani 30 dakikaya kadar çeşitli sıvılara batırılabilir. Burada da kulaklık jakı yok ve kutu içinde Lightning’i 3,5mm’e çeviren dönüştürücü yok.

iPhone X'in uçtan uca görünümü izlense de, ekranın etrafını çevreleyen daha kalın bir çerçeve var. Bu, iPhone XR'nin renkli bir varyasyonunu kullandığınızda daha belirgin hale geliyor.

Haberin Devamı

Mavi, Beyaz, Siyah, Sarı, Mercan, Kırmızı derken iPhone XR, farklı renk seçenekleriyle öne çıkıyor. iPhone XS ve iPhone XS Max'in daha yaygın renkleri arasında bunlar cıvıl cıvıl parlıyor.

Çoğu insanın iPhone XR ile ilgili endişe duyduğu özellik ekran. XS ve XS Max’deki OLED yerine XR, LCD ekranla geliyor. İki ekran arasındaki farkı çok fazla göze batmıyor.

Ancak OLED yerine LCD'ye geri dönülünücepek çok kişi bundan rahatsız oldu. Çözünürlük biraz yetersiz, iPhone 6, iPhone 7 ve iPhone 8 ile aynı 326ppi değeri veriyor. Plus serisinin 1080p çözünürlüğünden de uzak.iPhone 7 veya 8'den geliyorsanız, ekran sizi evinizde hissettirecek. iPhone X'iniz varsa, muhtemelen XR'yi almayı düşünmeyeceksiniz.

Dolby Vision ve HDR10 desteği burada yok. Ancak normal kullanımda renkler hoş. Panelin kendisi 60Hz’de kalıyor, ancak dokunma katmanı 120Hz.

iPhone XR'ye güç veren, A12 Bionic işlemci ve 3GB RAM. iPhone XS ve XS Max'de kullanılan aynı yonga seti burada da var. Ancak, bu iki telefonun 4GB RAM yer alıyor.

Performans anlamında her şeyin hızlı hareket ettiğini göreceksiniz. Uygulamalar anında açılıyor, çoklu görevler sırasında duraklama yok ve uygulama kilitlenmeleri çok nadir görülüyor.

Haberin Devamı

Elbette, iPhone XR'nin 18 ya da 24 ay sonra ne kadar hızlı olacağına dair yorum yapamam. Eski iPhone’ların iOS 12 ile olan yakın ve olumluilişkisi, XR’ın da uzun süre dayanacağı konusunda bolca umut veriyor.

Eğer hırslı bir mobil oyuncuysanız iPhone XR harika bir seçim olabilir. Razer Phone 2 veya Asus ROG Phone ile elde ettiğiniz fantezi özelliklerin bazılarını sunmuyor. Fakat Asphalt 9 ve PUBG gibi oyunları düzgün şekilde çalıştırıyor. Yükleme ve kare hızları da daha pahalı olan iPhone XS ile eşleşiyor.

Bir çok insan, muhtemelen ilk Face ID deneyiminiiPhone XR ile yaşayacak. Pek çoğunun da hayal kırıklığı yaşayacağını düşünmüyorum.

Hoparlörler (bir tanesi altta, diğeri çentikte oturuyor), önceki iPhone'dakilerden daha yüksek ve net. Apple sesi düzeltti, alttaki hoparlör artık daha güçlü değil. Böylece belirli bir alanda baskın olmayan daha dengeli bir ses sunuluyor.

Performans iyileştirmeleri bir yana, iOS 12'de mutlaka bakmak isteyeceğiniz birkaç özellik var. Örneğin Ekran Süresi, telefonunuza bakarak ne kadar zaman harcadığınız üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için tasarlanmış, Belirli uygulamaları kullanarak ne kadar zaman harcadığınızı haftalık olarak gözden geçirmenin yanı sıra, uygulama kullanımını belirli zamanlarla sınırlayabilir veya bir zaman sınırı belirleyebilirsiniz. Mesela, Instagram için günlük limitiniz 30 dakika, ama daha fazla zaman geçirirseniz, erişiminiz engellenecek.

Haberin Devamı

iPhone XR'de de Animoji ve Memoji var. Bu artırılmış gerçeklik emojisi yüz animasyonlarınızı çeşitli karakterlerle eşleştiriyor ve oldukça bağımlılık yaratabilir. Ancak iMessage ile sınırlı ve bu garip görünüyor. Şüphesiz onları tekil bir uygulamaya dönüştürmek için planlar olmalı?

Arkada, bu sefer tek lensli 12MP kamera var. İkinci sensörün olmaması birkaç şey anlamına geliyor: artık optik olarak zum yapamazsınız, '2x'e zıplayamazsınız.

iPhone XS kullanıyorsanız ve portre çekiyorsanız,kamera, konuyu arka plandan ayıran derinlik haritası oluşturur. Daha sonra hangi bitlerin bulanıklaşacağını ve keskin bir odakta kalacağını bilir. iPhone XR ise bunu yapamaz.Bu yüzden tek lens tüm portre sihrini yapıyor ve arka planı bulanıklaştırmak için yazılımı kullanıyor.

Haberin Devamı

Peki işe yarıyor mu? Çoğunlukla evet. Bir kişiyle iyi ışıkta çekim yapıyorsanız (portre modu köpekler ve kahveler üzerinde de çalışıyor), bu durumda bulanıklık doğal. Ayrıca, bulanıklığın gücünü de çekimden sonra değiştirebilirsiniz. Saç ve şapkalar ise bazen düzgün algılanmıyor, çift kameralı iPhone'lar kadar doğru değil.

iPhone XR'deki diğer tüm resimler iPhone XS ile neredeyse aynı. Yani daha ucuz modeli seçerek hiçbir şey kaybetmiyorsunuz. Kamera, daha pahalı telefonlarda olduğu gibi aynı ve Akıllı HDR burada da var.

İyi aydınlatılmış ortamlarda çekilen fotoğraflar, güçlü kontrast, yüksek dinamik aralıklığı ve güzel bir renk tonuna sahip.

Akıllı HDR, özellikle güneş doğduğunda, renklere doğal olmayan bir canlılık katabiliyor. Düşük ışık çekimlerinde de insan cildi, sarımsı oluyor. Huawei Mate 20 Pro gibi özel Gece Modu yok. Ancak minimum ışıkta bile çok fazla ayrıntı tutuluyor.

60 fps hızında 4K video çekimler yapabilirsiniz. Çekim yaptığınız biçim hangisi olursa, elde edilen video gayet iyi görünüyor. Stabilizasyon sağlam, detaylar keskin ve renkler canlı. Aynı zamanda stereo ses kaydedecekseniz.

XR’ın pil ömrü de etkileyici. Telefonu saat 8:00'de şarjdan alıp, düşük güç moduyla işlelerimi yaptığımda gün sonunda hala % 30 oranında şarjım vardı. Birden fazla e-posta hesabı, sürekli olarak yedeklenen fotoğraflar ve her zamanki gibi göz atma, mesajlaşma, oyun oynama ve aramalar.

Hızlı şarj yine yok. Sıfırdan% 100'e çıkabilmesi için üç saat gerek. Birkaç dakika içinde kayda değer pil takviyesi yapamazsınız. Kablosuz şarj da var ama çok yavaş.

Sonuç olarak iPhone XR, ucuz değil, amaiPhone X'in tasarımını ve Face ID'yi daha uygun fiyata sunuyor. Ne kadar hızlı olduğu ve kameralarının iyi performansını düşündüğünüzde de kayda değer bir telefon.

Ekranın yüksek çözünürlükten yoksun olduğu söylenebilir. Yine de ekran hala güzel ve renkli.

Daha ucuz, renkli ve 6,1 inç büyük ekrana sahip bir iPhone istiyorsanız, cevabınız XR olmalı. Bu model, özellikle etkileyici OLED ekranda ısrar etmeyenler için yeterli.

iPhone XR'ın başlangıç fiyatı 64GB için 7.400 TL.