Teknoloji MIT araştırması Wikipedia'nın bilim için bir kaynak olduğunu kanıtlıyor

MIT araştırması Wikipedia'nın bilim için bir kaynak olduğunu kanıtlıyor

21.09.2017 - 14:27 | Son Güncellenme:

MIT'deki araştırmacılar ve Pittsburgh Üniversitesi, Wikipedia'da sunulan bilgilerin ve bu çalışmanın gelecekteki bilimsel literatüre veya çalışmalara kaynaklık edebilecekleri bir yer olduğunu açıkladı.

MIT araştırması Wikipedianın bilim için bir kaynak olduğunu kanıtlıyor

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

MIT ve Pittsburgh Üniversitesi araştırmacıları, Wikipedia üzerinden sunulan bilgilerin bilimsel literatüre referans olacağını açıklayan araştırma sonuçlarını yayınladı.

Araştırmanın özü, Wikipedia gibi geniş ve kolayca erişilebilen bir havuzun araştırmacılara somut bir fayda sağlayıp sağlamadığını belirlemek. MIT’de görevli Profesör Neil C. Thompson, "Araştırmamız, bilim insanlarının Wikipedia'yı kullandıklarını ve yaptıkları bilimsel çalışmaların nasıl etkilendiğini gösteriyor. Wikipedia bilimde neler olup bittiğinin bir kaydı değil, aslında bilimi şekillendirmeye yardımcı olan bir platformdur." dedi.

Araştırmacılar bunu belirlemek için, çok sayıda akademik makaleyi ele aldı. Wikipedia makalelerinin yalnızca oluşturulduktan sonra basılan eserleri etkilemekle kalmadığı, ortalama olarak her 200 kelimeden birinde alıntı yapıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, çalışmayla ilgili zorlukları da kabul etti. Çoğu akademisyen Wikipedia'yı bir kaynak olarak göstermeyecekleri için geleneksel veri toplama yöntemlerini kullanamadılar.

MIT Üniversitesi standartları, öğrencileri Vikipedi'yi "ortak bilgi" için bir kaynaktan başka bir şey olarak kullanmakta kabul edilemez olduğunu da uyarıyor.

Araştırmadan elde edilen en önemli sonuç belki de erişilebilirliğin her şey olduğunu kanıtlamak oldu. Az gelişmiş ülkelerin bile - hükümet programlarına veya üniversiteye - dayanmaksızın erişebildiği bir kaynak bilgileri yayınlandığında, yararlar aylar içinde ölçülebilir.

Wikipedia'nın son aylarda Türkiye’de erişime kapalı olduğunu da belirtelim.

Yazarlar