Teknoloji NASA 'James Webb Teleskobu' isminin değiştirilmesine yönelik kararı açıkladı

NASA 'James Webb Teleskobu' isminin değiştirilmesine yönelik kararı açıkladı

02.10.2021 - 09:50 | Son Güncellenme:

NASA yeni teleskobu için seçtiği isimle tartışmalara konu olmuştu. Zira eşcinsel karşıtı politikaları sebebiyle eleştirilen Jamess Webb'in isminin yeni teleskoba verileceğini açıkladığında bunun yanlış olduğu bilim çevrelerinde konuşulmaya başlanmıştı. NASA bu eleştirileri değerlendirdi ancak Hubble Teleskobu'nun yerini alacak olan yeni teleskobu için isim değişikliğine gitmiyor. Yani teleskobun ismi James Webb Teleskobu olarak kalacak.

NASA James Webb Teleskobu isminin değiştirilmesine yönelik kararı açıkladı

NASA, yakın zamanda önemli bir göreve imza atacak olan teleskop daha önce 2019'da yapılması planlanan fırlatış, bazı yapım hataları nedeniyle 2021'e ertelenmişti.

Haberin Devamı

James Webb Teleskobu, sahip olduğu ileri optik donanımlar sayesinde evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan "Büyük Patlama"den (Big Bang) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.

NASA James Webb Teleskobu isminin değiştirilmesine yönelik kararı açıkladı

Hatırlatmak gerekirse Hubble Uzay Teleskobu'nun yerine gelecek olan bu yeni teleskobun ismi James Webb Uzay Teleskobu olarak belirlenmişti. James Webb ise NASA'da uzun yıllar görevde kalan bir yöneticiydi. Kendi döneminde önemli başarılara imza atan Webb, aynı zamanda işlediği nefret suçlarıyla da anılıyor. Eşcinsel oldukları gerekçesiyle çalışanları işten çıkartan Webb’in bu sebeple teleskoba isminin verilmemesi isteniyordu.

Hatta konu hakkında bilim insanları bir ortak makale yayımlamıştı. Makalede ismin değiştirilmesi gerektiğinin altı çizilmişti. NASA bu makaledeki eleştirileri değerlendirdiğini ancak James Webb Uzay Teleskobu'nun isminin aynı kalacağını açıkladı. Ancak yine de konu hakkındaki tartışmalar sürüyor.