Teknoloji Optik Sürücü Nedir? Laptoplarda Optik Disk Sürücüsü Ne İşe Yarar?

Optik Sürücü Nedir? Laptoplarda Optik Disk Sürücüsü Ne İşe Yarar?

09.06.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:

CD teknolojilerinin temellerinin atılması yaklaşık 1976 yılına dayanmaktadır. Fakat ilk CD sürücüleri 1982 yılında hayatımıza girmeye başlamıştır. İlk zamanlarda yalnızca müzik sektörü tarafından kullanılan bu ürünlerin depolama amaçlı kullanılması ise 1990 yılında başlamıştır. Optik sürücü nedir? Laptoplarda optik disk sürücü ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Optik Sürücü Nedir Laptoplarda Optik Disk Sürücüsü Ne İşe Yarar

CD-ROM içerisindeki bilgilerin okunabilmesi için CD-ROM sürücülerinin olması gerekmektedir. 1990 yılının başlarında 1x hızda optik sürücüler kullanılmaya başlamıştır. Bu optik sürücüler disklerden 150 KB veri okuma özelliklerine sahipti. 1997 yılında ise 12x olanlar daha çok tercih edilmeye başlamıştır. 

Haberin Devamı

Optik Sürücü Nedir? 

CD okuyucuların daha yaygın bir şekilde kullanılması ile CD yazıcılar da daha yaygın bir hal almıştır ve fiyatları ucuzlamaya başlamıştır. Sonrasında ise DVD teknolojisi piyasaya sürülmüştür. Bu disklerin kapasitesi yaklaşık 4.7 GB civarındadır. Günümüzde ise pek çok masaüstü ve dizüstü bilgisayarda bu teknoloji bulunmaktadır.

Masaüstü bir bilgisayara sahipseniz o zaman bakmanız gereken optik sürücü modelleri SATA ara yüzüne sahip olanlardır. Yine de bu tamamen kişinin tercihine kalmış olan bir durumdur. Alacağınız optik sürücülerin bilgisayar kasasında olmasını tercih ediyorsanız o zaman bu şekilde bir optik sürücü elde edebilirsiniz ya da optik sürücünün kasaya monte edilmesini sağlayabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Optik sürücülerin taşınabilir modelleri de bulunmaktadır. Bu modeller masaüstü ya da dizüstü bilgisayarı olan kişiler tarafından tercih edilebilmektedir. Tasarımları ve kullanım kolaylıkları sebebi ile taşınabilir optik sürücüler çoğunlukla tercih edilen modeller arasında yer almaktadır.

Laptoplarda Optik Disk Sürücüsü Ne İşe Yarar?

Optik sürücüler; DVD, CD, VCD, BD gibi optik disklerden veri almak amacı ile kullanılmaktadır. Bu optik sürücüler laptop, masaüstü bilgisayar ya da AIO bilgisayarlarda bulunabilir. Optik sürücüler, optik disklerden almış oldukları verilerin bilgisayara aktarılmasını sağlayan yapılardır.