Teknoloji Perseverance'ın kaydettiği seslerden ilk müzik parçası oluşturuldu

Perseverance'ın kaydettiği seslerden ilk müzik parçası oluşturuldu

26.02.2021 - 16:50 | Son Güncellenme:

Perseverance'ın yerleşik mikrofonlarından kaydedilen sesler NASA tarafından bu haftanın başlarında paylaşıldığını görmüştük. İşte bu seslerden oluşturulan ilk müzik parçası ortaya çıktı.

Perseveranceın kaydettiği seslerden ilk müzik parçası oluşturuldu

Bütün dünyanın yakından takip ettiği Mars gelişmelerine yakın zaman önce Perseverance aracından gelen görüntü ve sesler eşlik etmişti. Bu haftanın başlarında yayımlanan 'Mars sesleri' için ilk müzik parçası hazırlandı. Bu parçanın hazırlanmasında aslında bir çağrı yatıyor. Perseverance Mars yüzeyine indikten sonra NASA yöneticilerinden Thomas Zurbuchen "Kızıl Gezegen'in sesiyle ilk müzik parçasını kim besteleyecek?" diye sormuş ve açık çağrıda bulunmuştu. 

Haberin Devamı

Şarkı sözlerinde Perseverance üzerinden Mars göndermeleri bulunuyor

Uzay odaklı haber sitesi Space.com yazarlarından ve Foxanne takma adıyla bazı bestelen yapan Chelsea Gohd, bu soruya "Ben besteledim" diye cevap verdi ve yayımlanan Mars seslerinden müzik parçası oluşturduğunu duyurdu. Daha önce de Mars'taki hava durumunu tahmin etmek için kullanılan Pleiades adı verilen süper bilgisayarın verileri kullanılmış ve gezegendeki bulut hareketleri ses haline dönüştürülmüş ve bu noktada flüt ile çalınmıştı. 

Mars seslerinden oluşturulan ve sözlere sahip olan Hello Mars yani Merhaba, Mars parçası, 'Mars' sesleriyle bestelenen ilk müzik parçası olarak kayıtlara geçiyor. Gohd yayımlanan ses kayıtlarına yönelik 'rüzgar seslerinin' baskın olduğunu söylüyor ve Dünya'daki yatıştırıcı sesleri anımsattığını söylüyor. Bu sebeple hazırladığı müzik parçasının sözleri de aslında bu minvalde oluyor.