Teknoloji Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsung'un çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsung'un çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

04.03.2018 - 21:00 | Son Güncellenme:

Samsung’un orta üst segmentte yer alan telefonu A8, güçlü kameralar, geniş ekran ve birinci sınıf görünüm ile amiral gemisi deneyimini daha uygun fiyata sunan bir cihaz. Biz de Samsung'un çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu Galaxy A8'i sizler için inceledik.

Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsungun çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

“A" serisi, daha gösterişli kardeşleri olan “S” serisinin daha parlak özelliklerinden bazılarını alarak düşük fiyata kendi segmetine getiriyor. A8, 'A' serisinin en üstündeki model. S8’in n sevdiğim özelliklerini almakla kalmıyor, aynı zamanda S9'un sunabileceği ipuçlarını da veriyor.

S8'den çekilen en büyük özellik Infinity Display. A8, 1080 x 2220 çözünürlük ve ince çerçeveli 5.6 inçlik Super AMOLED panele sahip. Ekran S8'de olduğu gibi kavisli değil, fakat harika görünüyor. Gerçekten büyük bir telefona geçmek istemiyorsanız, mükemmel boyutta. S8'nin yüzde 83'üne kıyasla yüzde 75'lik bir ekran/gövde oranına sahip.

18: 9 ekran,harika görünüyor ve şişirilmiş fiyatı haklı çıkarmaya biraz yardımcı oluyor. Ekranın yuvarlatılmış köşeleri LG G6'yı anımsatıyor. Samsung ve LG'nin tasarım dili arasında yakınlık olduğu gözlemlenebilir. Bunun dışında parlak ve renkli ekran, uzun süren film, dizi veya oyun seanslarınız için harika.

Haberin Devamı

Edge panelini de elde etmiyorsunuz ancak her zaman açık ekran özelliğini kullanabilirisiniz. Bu sayede A8 kilitliyken bile fazla güç kullanmadan bazı bilgiler görüntüleyebilirsiniz.

Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsungun çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

Tek elde kullanmak için oldukça rahat

Aslında, A8'in büyüklüğünün hemen hemen mükemmel olduğunu söyleyebilirim. iPhone 8'e benziyor, ancak gözle görülür şekilde daha büyük bir ekrana sahip. Metal gövde yanlardan dolanıyor, hafifçe yuvarlatılmış kaplaması cihazı tek elde tutmak için rahat bir hale getiriyor.

Orta düzey telefonların birçoğu büyük, çünkü tüm bileşenleri içine sığdırmak daha kolay.Ancak Samsung'un A8’i biraz daha küçük ve ince yapma kararı muhtemelen aygıtı rakiplerinden ayırıyor.

Kısa bir süre olsa da S8 veya S8+ kullandıysanız, muhtemelen parmak izi tarayıcısının kötü konumunu hatırlayacaksınızdır. S9'da da göreceğimiz (öyle umuyorum) bir hareketle tarayıcı artık aygıtın arkasındaki kameranın hemen altında oturuyor. Sonuç olarak erişmesi çok daha kolay. Hala küçük boyutta olduğuna inanıyorum ama kullanıma pek etki etmiyor. A8, IP68 ile su ve toza karşı da dayanıklı. Kulaklık girişi olsa da su yalıtımı konusunda iyi iş çıkartıyor.

Haberin Devamı

Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsungun çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

IP68 sertifikası ne diye soracak olursanız. Telefonun 1.5 metreye kadar 30 dakika boyunca suya karşı dayanıklı yapıda olması için verilen setifika.

Hem S8 hem A7’ye kıyasla A8, 8.4 mm ile biraz daha kalın. Ancak kötü hiçgörünmüyor. 172 gram ile en hafif telefon da değil ama cepte ağır hissettirmiyor.

Bu günlerde, bir telefonda bağlantı konusunda aşırı heyecan verici hiçbir şey yok. Televizyonları ve benzeri şeyleri kontrol etmek için kızılötesi vericiler gibi hile yapan şeyleri izleyerek, aslında statüko seviyesine ulaştık.

Galaxy A8, Bluetooth 5.0, çift bantlı 11ac Wi-Fi, GPS, NFC ve Cat 11 LTE gibi her zamanki özelliklerle geliyor.

Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsungun çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

Parlak ve canlı ekranı çerçeveler engelliyor

A8, yemyeşil renkleri ve derin siyahları ile harika görünen 5.6 inçlik Super AMOLED ekrana sahip. Samsung, 18.5: 9 en-boy oranı ve kenardan kenara, neredeyse çerçevesiz tasarımına “Infinity Display" olarak adlandırıyor. Buradaki ekran S8'deki gibi kavisli değil. Düz bir tasarımla çerçeveler aslında S8'den çok daha büyük görünüyor. Kesinlikle fütüristik görünümü ve hissi mahvediyor.

Haberin Devamı

Özellikler ve performans açısından ekran iyi. Galaxy S8 ile eşit parlaklık seviyesine ulaşabiliyor. Böylece açık havada, güneş ışığının altında dahi ekranı kolayca görebilirsiniz. Parlaklığı geceleri en düşük seviyeye çekince, gözleriniz ekrandakileri okumak çok daha kolay olacaktır.

Renk gösterimi S8'de olduğu kadar değil.Beyazlar daha soğuk, renkler genel olarak dengeli değil. Tüm Samsung AMOLED ekranlarında olduğu gibi, Ayarlar> Ekran'da farklı renk modları seçimine yine sahipsiniz. Varsayılan Uyarlamalı mod canlı, yemyeşil, doymamış renkler üretiyor.Ancak bu görünümden hoşlanmıyorsanız diğer modlara da geçebilirsiniz.
Temel mod, standart doğru renkler isterseniz kullanmak isteyebileceğiniz sRGB standardına en yakın olanı.

A8'de de Always-on Display özelliğine sahipsiniz. Bu pilinizden biraz daha güç emiyor ama çok değil. Pilden tasarruf etmek istiyorsanız geceleri kendiliğinden kapanmasına izin verebilirsiniz. Bunu Ayarlar'dan kolaylıkla yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsungun çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

Selfieseverler ön planda tutulmuş

Telefonla geçirdiğim süre boyunca, sürekli kameraları ve üzerinde yapılan gelişmelerin doğruluğu soruldu. A8’de f/1.7 diyafram aralığına sahip 16 MP tek arka ve f/1.9 diyafram aralığına sahip 16 ile 8 MP çift ön kamera kullandı. A8 için selfieseverler için biçilmiş kaftan da denebilir.

A8 aynı zamanda Samsung’un ilk çift ön kameraya sahip akıllı telefonu. Bu daönemli bir detay. Ön taraftaki kameraların birleşimi, arka planı bulanıklaştıran ipeksi, bokeh zenginliğine sahip olmanızı sağlıyor. Note 8'deki Live Focus (Canlı Odak) özelliği de mevcut.Özellik gayet iyi çalışıyor ve istediğiniz bulanıklık seviyesi üzerinde daha derin kontrol imkanısunuyor.

Canlı Odak, iyi ışık altında sorunsuz çalışıyor ancak loş ışık altında arka plandan sizi alıp arka planı bulanıklaştırmada mücadele ediyor.

Arkası flu olsun ya da olmasın “arzu ettiğiniz selfie türünü" almak için aralarında geçiş yapabilirsiniz. Ancak çerçeveye sığdırabildikleriniz açısından rakipleriyle oldukça benzerler.

Ne yazık ki otofokus yok ve video kaydı 1080p ile sınırlı. Ancak sonuçlar yine de iyi.

Arkada Galaxy S8 ile benzer, f / 1.7 diyafram değerinde tek lensli 16MP kamera var. Faz tespit otofokus ve tek bir LED flaşla geliyor. Optik görüntü sabitleme ve video kaydetme oranının 1080p'den yüksek olduğunu görmek isterdim ama sonuçta Samsung'un da amiral gemisi seviyesini ayırması gerekiyor.

Ana kamerayla çekilen kareler çok detaylı, berrak ve renkli görünüyor.

Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsungun çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

Gücünü nereden alıyor?

Bu kadar şeyi çalıştıran donanım ise 4GB RAM ile desteklenen Exynos 7785 işlemci. Bu, muhtemelen ABD'de bir Snapdragon varyasyonu ile değiştirilebilir. A7’de de Exynos 7880 işlemci vardı. Exynos 7785 sekiz çekirdeğe sahip ancak daha yüksek saat hızlarında olsa da küçük bir güncelleme almış. Ayrıca A8, Galaxy S8'de bulunan Mali-G71 GPU'ya da sahip.

Bu, teknik donanım örneğin OnePlus 5T gibi telefonlarla rakip edemez ama oyun oynamak ve olağan günlük görevleri yerine getirecek kadar güçlü. Bunun dışında 32GB depolama alanı standart olarak geliyor ve microSD kart ile telefona 256GB'a kadar hafıza ekleyebiliyorsunuz.

A8'e 3000mAh pil güç veriyor ve bu sizi bir gün boyunca idare edebilir. Cihaz aynı zamanda USB-C bağlantı noktası üzerinden hızlı şarj desteği de sağlıyor.Ancak rakipleri gibi, biraz kaygan olan cam arka kapağa rağmen kablosuz şarj olmuyor.

Yazılım tarafı da S8 ve Note 8'e çok benzer. Şu anda Android 7.1.1'i çalışıyor ancak Samsung'un UI katmanı, bir zamanlar olduğundan çok daha güzel görünüyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, Bixby Samsung için büyük bir odak noktası. Sanal asistan, A8’de biraz daha pişmiş gibi. Kendi özel düğmesi yok. Bu da muhtemelen iyi bir şey.

Galaxy A8, bu yılın ilerleyen günlerinde Oreo'ya yükseltilecek. Ancak onunla gelmemesi biraz hayal kırıklığı yaratıyor.

Samsung Galaxy A8 inceleme: Samsungun çift ön kameraya sahip ilk akıllı telefonu

Sonuca bağlıyorum

Galaxy A8 bugüne kadarki en iyi A serisi cihaz. Bu zamana kadar hep bir Galaxy S8 mini beklentimiz oldu ve onu istedik. A8’i bunun yerine de koyabiliriz. Samsung, Infinity Display ve su izolasyonu gibi temel özellikleri koruyarak amiral gemisi tasarımını A8 ile daha ucuz bir telefona taşımış. Ancak teknoloji açısından farklı bir şey sunmuyor.

Tasarım anlamında oldukça iyi görünüyor ki amiral gemisi telefonu havası var. Bu alanda bariz olarak rakiplerinden gerçekten de eksik değil.

Kardeşlerinin kablosuz şarj ve iris tarama becerisinden yoksun olabilir, ancak bunlar biraz lükse kaçıyor.

Galaxy A8, kısmen uygun fiyatlı bir akıllı telefon arayanların kazananı olabilir. Kısmen dedim çünkü fiyatı epey yüksek. Hatta 2500 TL üzeri fiyatıyla bazı üreticilerin amiral gemisi modelleriyle yarışabilir. Ülkemizde OnePlus, Xiaomi gibi markaların güçlü telefonları da piyasada varken Galaxy A8 satış anlamında biraz zorlanabilir.

ARTILARI

  • Büyük, parlak ekran
  • Amiral gemisi görünüm

EKSİLERİ

  • Fiyatı biraz yüksek
  • Android'in en son sürümüyle gelmiyor