Teknoloji Samsung Galaxy Note 9 inceleme: Parasının karşılığını veren telefon

Samsung Galaxy Note 9 inceleme: Parasının karşılığını veren telefon

27.08.2018 - 13:05 | Son Güncellenme:

Samsung’un 6,4 inç büyüklüğünde ekran, 4,000 mAh kapasiteli batarya ve yüksek depolama seçeneğine Galaxy Note 9 modelini sizler için inceliyoruz. Note 9’un fotoğraf makinesi selefine göre daha iyi ve Bluetooth bağlantılı S Pen, uzaktan eğlence özellikli kısayolları uzaktan etkinleştirebilir. Tabii tüm bunlar iPhone X için ödeyeceğiniz fiyatla neredeyse aynı. Peki Samsung Galaxy Note 9 alınmaya değer mi gelin hep birlikte görelim…

Samsung Galaxy Note 9 inceleme: Parasının karşılığını veren telefon

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Samsung'un Galaxy Note 9'u büyük ekranlı bir telefonda istediğiniz çoğu şeyi hatta fazlasını sizlere sunuyor. Canlı ekran, üst düzey teknik donanım, az ışık alan yerlerde kaliteli fotoğraflar ve tüm bunlara gün boyucaenerji veren pil ömrü. Aynı zamanda içinde daha önce hiç olmadığı kadar kullanışlı S Pen'i saklıyor.

Bazı tuhaflıklar tabii ki de var. Bixby hala kenarlarda biraz kaba, Android 9.0 Pie yok ve fiyatlar uçuyor. Daha ucuz olan Galaxy S9 Plus'ın benzer özellikleri var. Ancak Note 9’u farklı kılan ve yüksek fiyatını kabul ettirecek bazı detaylar var.

Şık tasarımda kazanan ekran

Tasarımsal açıdan geçen yılki Galaxy Note 8 ve Note 9 arasındaki farkı söylemek zor. Note 9 biraz daha büyük 6.4 inç ekranla geliyor ama tutuş için telefonu konforlu hale kavisli kenarlara sahip.

Haberin Devamı

Note 9, Note 8'e göre biraz daha kısa, daha geniş ve daha kalın. Telefonun etrafındaki düğmeler tek elle kolayca tıklanabiliyor ve kolay erişilebiliyor. Ayrıca panelde üzerinde uçtan uca ekran deneyimini bozacak çentik yok.

Bu arada Note 9, normal kotların ceplerine sığıyor ama dar pantolon giyiyorsanız telefonun ucu dışarıda kalabilir. Küçük veya hafif bir telefon değil, fakat yuvarlatılmış tasarımı sayesinde kullanımı S9s Plus'dan biraz daha rahat.

Galaxy Note 9, Gorilla Glass 5 ile kaplı. Çizilmelere karşı dayanıklı ama siz yine de onu düşürmemeye çalışın. Ekran kasa yüzde 83 olduğundan ufak bir düşürme de dahi ekran tuzla buz olabilir. IP68 onu su ve toza dayanıklı hale getiriyor. Bu yüzden havuzda düşürdüğünüzde endişe etmeyin telefonunuz hayatta kalacak.

6.4 inç Super AMOLED ekran mutlak gerçekten mükemmel. Ekranın 2960 x 1440 çözünürlüğü onu inanılmaz derecede keskin hale getiriyor.Pil ömrünü korumak için varsayılan çözünürlük 2220 x 1080. Bu bile gerçekten iyi görünüyor. Renkler canlı ve doygun, siyahlar ise derin ve karanlık. Netflix’teki Luke Cage gibi HDR destekli içerikler, özellikle uçtan uca ekranla eşleştirildiğinde harika görünüyor. Dizi ve film keyfinizi mükemmel hele getiren yüksek sesli stereo hoparlörler ve kulaklık jakını unutmayalım. İki çıkıştan gelen ses de oldukça iyi. Stereo hoparlör normal bir odayı sesle doldurabilir.

Haberin Devamı

Cam arka kısım, Note9’daki tasarım değişikliklerini farkedeceğiniz yer. Özellikle parmak izi sensörü, kamera modülünün hemen altında ve daha kolay erişilebiliyor. Samsung, sensörün değiştirilmesi için geçen yıl birçok eleştiri almıştı ki anlaşılan bunları dinlemiş.

Sensörün hala çok yüksekte olduğunu düşünüyorsanız telefonun kilidini açmak için yüz ve gözlerinizi kullanan Akıllı Tarama'yı kullanarak işinizi halledebilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 9 inceleme: Parasının karşılığını veren telefon

Performans anlamında en iyilerinden

Galaxy Note 9, bu yılki en üst seviye akıllı telefonlarda olduğu gibi, 6GB RAM ve Qualcomm'un Snapdragon 845 işlemcisi tarafından destekleniyor. Ülkemizde sunulan modeller de ise Exynos 9810 işlemci var. Bu performans anlamında sizi çok etkilemiyor merak etmeyin.

Note 9 bugüne kadar gördüğüm en hızlı Android telefonlar arasında yer alıyor. Kullanırken herhangi bir performans sorununa rastlamadım. Çünkü Samsung, telefona işlemciyi serin tutmak için su karbon soğutma sistemi adlı teknolojiyi eklemiş. Minik miktarda da olsa telefonda su var, bu doğru

Haberin Devamı

Oyun gibi ağır görevler, işlemci üzerinde çok fazla baskı yaratabilir ve ısınmasına neden olur. Bu da performansınızı düşürebilir. Daha soğuk bir işlemci ise uygulama veya oyunu daha uzun süre çalıştırabileceğiniz ve performans sorunlarıyla karşılaşma olasılığınızın azaldığını gösteriyor. Samsung’un da Note 9’da yaptığı şey bu.

Telefonda Fortnite: Battle Royale’ı 30 dakikadan fazla oynadım ve herhangi bir gecikme ile karşılaşmadım. Telefon, beklediğim kadar da ısınmadı. Ancak pil ömrü yaklaşık yüzde 16 oranında düştü.

Temel model 128GB depolama alanıyla geliyor. Ancak 512 GB’lik daha büyük depolama alanına ve 8GB RAM’e sahip modeli de var. Daha fazla depolama alana ihtiyacınız varsa, MicroSD kart yuvası var. 512 GB’a kadar ekleme yapabilirsiniz.

Sentetik puanlara gelecek olursak Galaxy Note 9, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 3777, çok çekirdek performansından 8398, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 217.040 puan aldı.

Haberin Devamı

Note 9'da DeX kullanımını da değişti. Samsung, fiziksel dock istasyonu yerine HDMI adaptörü ile kolayca Note 9'dan masaüstü bilgisayar deneyimi sağlamanıza imkan tanıyor.

Samsung Galaxy Note 9 inceleme: Parasının karşılığını veren telefon

Android 9.0 Pie hala yok

Google kısa süre önce Android 9.0 Pie'ı piyasaya sürdü. Samsung’da Note 9’u kısa süre sonra Android 9’a güncelleyecek.

Android 9 bir kenara Note 9, Android 8.1 Oreo ile geliyor. Yazılım deneyimi Galaxy S9 ile aynı. Arayüzde çok daha gelişmiş ve beğeninize göre ayarlayabileceğiniz birçok özelleştirme seçeneği var.

Pili gün boyu gidiyor

İçinde 4000mAhbüyük bir batarya bulunan Note 9'un Huawei P20 Pro gibi bir günden fazla sürmesini bekliyordum. Ne yazık ki öyle olmadı. Bu, yine de mutsuz olduğum anlamına gelmiyor. Gün içinde bataryayla sıfır yüzdeyi hiç görmedim. Ağır kullanımda sizi bir gün boyunca idare edebilir. Hafif kullanımla, tek şarjla ikinci günü de görebilirsiniz.

Hızlı şarj sayesinde yaklaşık 1 saat 45 dakikada yüzde 0’dayüzde 100 doluluk oranına ulaşabilirsiniz. Bunun dışında 15 dakikada % 17, 30 dakikada % 37, 45 dakikada ise% 52 civarında güç elde edebilirsiniz.

Note 9, Qi standardı üzerinden kablosuz hızlı şarjı da destekliyor. Ancak kablolu şarj kadar hızlı değil.

Samsung Galaxy Note 9 inceleme: Parasının karşılığını veren telefon

Eğlenceli ve gelişmiş S Pen

S Pen, Galaxy Note 9'u benzersiz kılan şey.Kalemi günlük olarak kullanabilmeniz daha fazla ayırt edici özellik eklenmiş. Kalemle ekran üzerinde not almanın dışında farklı özellikleri de var.

Ekranın içinde düşük enerji tüketimli Bluetooth bulunuyor. Bu sayede kalemle Note 9'un işlevlerini uzaktan kumanda edebilirsiniz. Ne kadar uzaktan derseninz? 30 metre.

Varsayılan olarak, S Pen'i çıkardığınızda ve düğmeye basılı tuttuğunuzda, kamera açılıyor. Fotoğraf çekmek için düğmeye bir kez; ön ve arka kamera arasında geçiş yapmak iki kez dokunmanız yeterli. Bu tek başına fotoğrafçılık yeteğinizi geliştirmek ve çekimlerde istediğinizi yakalamak içinfırsat sunuyor. Grup fotoğraflarını artık daha kolay çekebilirsiniz.

Kalem üçüncü taraf geliştiricilere açık, bu nedenle uzaktan işlevinin kullanan diğer uygulamaları yakında görebiliriz.

S Pen'in Bluetooth yetenekleri nedeniyle artık şarj edilmesi gerekiyor. Kalemi Note 9’unuzun için 40 saniye tuttuktan sonra 30 dakikakullanabilirsiniz.

Samsung S Pen’in yapabildikleri arasında şunlar var:

  • Kamera çevirme, fotoğraf çekme, video kaydetme
  • Müzik çalardanmüzik çalma, duraklatma ya da sonraki parçaya atlama
  • Fotoğraf galerisinde kareler arasında geçiş
  • YouTube’ta video başlatma/duraklatma ve diğer videoya geçişs
  • PowerPoint'te sunum slaytları ile ileri, geri gitme

Bixby 2.0 ile neler değişti?

Samsung, telefonun sol tarafındaki özel düğmeyi Bixby için ekledi. Bunu hepimiz biliyoruz. Düğme hala sinir bozucu çünkü yanlışlıkla basmak çok kolay. Bixby'nin kendisi eskiye göre biraz daha kullanışlı.

Bixby, akıllı telefonunuzdaki ekran parlaklığını artırma, bir uygulamayı açma, Instagram'a post atma ve Wi-Fi veya Bluetooth'u kapatma gibi işlevlerin kontrolünü yapabiliyor. Ayrıca yakındaki mekanlarda konserler bulmak için Bixby’yi kullanabilirsiniz. Yelp rezervasyon sistemiyle restoranlara rezervasyon yaptırabilir ve Uber'i arayabilirsiniz. Tabii bunların hepsini İngilizce yapmanız gerek. Aynı zamanda bazı özellikleri Türkiye’de kullanmak hala mümkün değil.

Diğer yandan Bixby Home çok fazla değişmedi ve hala yer israfı. Bixby Vision, belgeleri kullanışlı bir şekilde PDF'e çevirebilir. Note 9’un yüksek performansına rağmen, kamera uygulamasının bu bölümü hala yavaş.

Samsung Galaxy Note 9 inceleme: Parasının karşılığını veren telefon

Yapay zeka destekli kameralar

Note 9'un çift kamerası, Galaxy S9 Plus'ta bulacağınız ile aynı. Optik görüntü sabitleme (OIS) ve değişken diyafram açıklığı olan iki adet 12 megapiksellik lens. Kullanıcılar telefonda f / 1.5 ve f / 2.4 aralıklar arasında seçim yapabiliyor.İkinci mercek, Samsung'un portre modu için kullanılır ve ayrıca 2x optik zoom sağlıyor. Note 9 kamerasını benzersiz kılan, iki özelliği sağlayan yapay zeka; Sahne pptimize edici ve hatatespiti.

Huawei ve LG telefonlarında bulunan sahne tanıma teknolojisine benzer şekilde, Note 9'un kamerası da gün batımından evcil hayvanlara kadar 20 sahneye kadar görüntüyü algılayabiliyor ve fotoğrafı sahneyle eşleştirebiliyor. Kamera sahneyi algıladıktan sonra onun daha iyi görünmesi için poz, renk ve kontrastını ayarlayabiliyor.

Bazı sahneleri tanımlamakta zorluk çekse de işlem birkaç saniye sürüyor. Yaptığı iyileştirmeler o kadar küçük ki farklılıkları bulmak zor olabilir. Çiçek ve ağaçların üzerinde, renklerin doygunluğu güzel ayarlanıyor. Evcil hayvan, insanlar ya da yemekler üzerinde yapılan değişiklikler çok da aman aman değil. Genel olarak doygunluğu arttırıyor.

Hata tespiti, yapay zekayı kullanan ikinci özellik. Kamerayla bulanık bir kare çektiğinizde, fotoğrafta leke, çok fazla arka ışık. varsa ya da bir kişi göz kırpmışsa uyarı veriyor. Mükemmel değil ama anında bir çekim yapmak için daha size şans veriyor.

Note 9, düşük ışıkta da etkileyici kareler yakalayabiliyor. Fotoğraflar grenlerledolu değil ya da çok bulanık yok. Arada sırada bulanık kareler çekseniz de sonuçlardan memnun kalacaksınız.

Canlı Odak, nesnelerin arkasına bulanıklık katan portre modu özelliği ve gelişmedi. Kaliteli bokeh fotoğraflar çekebilirsiniz.Ancak kamera konuyla ilgili pek çok ayrıntıyı düzeltiyor.

F/1,7 diyafram açıklığıyla öne bakan 8MP lens, flaşsız olarak düşük ışıkta bile iyi sonuçlar veriyor. AR Emojiler hala duruyor ve Samsung daha kişiselleştirilmiş görünmelerini sağlamak için daha fazla seçenek eklemiş. Yüz izleme özelliği hala Apple'ın Memoji veya Animoji’si kadar iyi değil.

Sonuca bağlıyorum

Galaxy Note 9, şu an piyasada satın alabileceğiniz en iyi Android telefon. S Pen'deki iyileştirmeler, genel performans ve pil ömrü gerçekten iyi. Bununla birlikte, Galaxy Note 8, Galaxy S9 veya Galaxy S9 Plus'ınız varsa, yükseltmeye değmez.

Note 9, başta işlemci ve kamera olmak üzere Galaxy S9 Plus ile birçok benzerliğe sahip. S Pen'i önemsemiyorsanız, S9 Plus’ı satın alabilirsiniz.

Çok para var diyorsanız iPhone X’i de tavsiye edebilirim ama Apple Eylül ayında yeni iPhone’ları tanıtacak. Google da Ekim’de yeni Pixel telefonlarını piyasaya sürebilir. Dolar kuru yüzünden fiyatlar da arttığından isterseniz biraz daha bekleyebilirsiniz.

Büyük telefonları seviyorve S Pen'in yeni işlevleri size çekici geldiyse Note 9’un 128 GB’lık modeline 6499 TL, 512 GB’lık modeline ise 7499 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Mükemmel ekran
  • Gün boyu pil ömrü
  • Üst düzey performans
  • Güçlü kamera
  • Faydalı ve eğlenceli S Pen özellikleri

EKSİLERİ

  • Android 9.0 Pie desteği yok
  • Pahalı
  • Bixby'nin üzerinde hala çalışılması gerek
  • HDR video kaydı yok