Teknoloji Samsung Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge çok yakında Android 5.1 olacak

Samsung Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge çok yakında Android 5.1 olacak

13.05.2015 - 10:49 | Son Güncellenme:

Samsung’un iki yeni amiral gemisi, Google’ın en yeni Android sürümünün tadına bakmaya hazırlanıyor. Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge çok yakında Android 5.1 olacak. İşte Samsung Galaxy S6 tüm özellikleri ve detayları...

Samsung Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge çok yakında Android 5.1 olacak

Şu sıralar teknoloji dünyasının en çok dikkat çeken haberlerini Android güncellemeleri oluşturuyor. Neredeyse tüm akıllı telefon kullanıcıları, telefonlarının ne zaman güncelleneceğini merak ediyor ve bu noktada araştırma yapıyor. Bugünkü ilk Android güncelleme haberi Samsung Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge kullanıcılarını ilgilendiriyor. Kanadalı bir GSM servis sağlayıcı tarafından Rogers Community Forums üzerinde verilen bilgilere göre Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge ikilisi, Haziran 2015 itibarıyla Android 5.1 güncellemesini almış olacak.

Bu güncelleme dağıtımı Kanadalı Rogers servis sağlayıcısını kullananlar için geçerli olacak. Android 5.1 güncellemesi ülkemizdeki Galaxy S6 kullanıcılarına ne zaman gelecek, merakla bekliyoruz.

Samsung Galaxy S6 incelemesi

Samsung Galaxy S6 inceleme dosyamızda, 2K Super AMOLED ekranlı ve Exynos 7420 64-bit mobil işlemcili akıllı telefonun bütün özelliklerine değineceğiz

Barselona’da geçtiğimiz ay düzenlenen Mobil Dünya Kongresi, Android ekosisteminin en iddialı markalarından bazılarının üst düzey akıllı telefonlarının tanıtımına sahne olmuştu. Samsung Galaxy S6 ve S6 edge de, fuara adım atan her ziyaretçinin mutlaka göz gezdirdiği cihazlar arasında yer alıyordu. Alüminyum ve Gorilla Glass 4 ile sarmalanan yeni nesil Samsung akıllı telefonlar, lüks ürünlere has kibarlığı ve zarifliği sağlamlıkla harmanlıyordu.

Mobil Dünya Kongresi stantlarında bolca kurcaladığımız ve ön inceleme videosunu çekme fırsatı bulduğumuz Galaxy S6 edge’i ofisimizde detaylıca incelemiştik ve sizlere sunmuştuk. Sıradışı görünümlü akıllı telefonlardan hoşlananları mest edeceğinden şüphe duymadığımız S6 edge, bizden tam not almıştı. Şimdi sıra, 2015 model üst düzey Samsung Android’lerin daha geleneksel tasarımlı modeli Galaxy S6’yı incelemeye ve değerlendirmeye geldi.

Samsung Galaxy S6 inceleme dosyamıza cihazın tasarımsal niteliklerine değinerek devam edeceğiz. Galaxy S6 detaylı incelememizin tasarım bölümünün ardından ekran, donanım, yazılım, kamera ve batarya alt başlıkları sırasıyla karşınıza çıkacak.

Tasarım

Samsung, bu yılki akıllı telefon modelleriyle bir Android amiral gemisinden beklenen estetik standartları yeniden belirledi. Galaxy S6, yuvarlak köşeli alüminyum kasasıyla ve Gorilla Glass 4 koruma panelleriyle geçtiğimiz yılın üst düzey Samsung akıllı telefonu Galaxy S5’in basit bir plastik yığınıymış gibi görünmesine neden oluyor.

Gorilla Glass 4, cihazın hem ön yüzünü hem de arka yüzünü koruyor. Cam panellerin kenarları hafifçe kıvrım yaparak gövdeyle birleşiyor. Fakat, Gorilla Glass 4 koruma camlarının kıvrımlı yapıları bile alüminyum gövdeyle pürüzsüz bir bütünleşme sağlayamıyor. Cihazı elde tutmak ve kullanmak son derece rahat olsa da, alüminyum çerçevenin sivri kenarlarını daha az hissedeceğimiz bir tasarım çok daha iyi olabilirdi.

Samsung Galaxy S6’nın fiziksel düğmeleri sağ ve sol kenarlara bölüştürülmüş. Sağ kenarda, güç düğmesi ve Nano-SIM çekmecesi yer alırken, ses ayar tuşlarıysa sol kenara konuşlandırılıyor. Cihazın ekranı fazla büyük olmadığı için boyutları makul düzeylerde. Hal böyle olunca, sol kenardaki ses düğmelerine erişmek hiç de sıkıntı olmuyor.

Akıllı telefonun ön yüzünde, iki kapasitif Android tuşunu ve parmak izi okuyuculu ana ekran düğmesini görüyoruz. Parmak izi algılayıcının çalışma prensibi, eskiye göre oldukça değişik. Galaxy S5’in parmak izi sensörü, sürtme hareketiyle algılayabiliyordu. Galaxy S6’daysa böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Parmak haritanız bir defa çıkarıldıktan sonra, sensöre kısa süreli tek bir dokunuş yeterli oluyor.

Cihazın hoparlör ızgarası, microUSB 2.0 yuvası ve 3,5 mm birleşik ses girişi alt kenarında yer alıyor. Üst kenardaysa kızılötesi devresinin yer aldığını görüyoruz.

Samsung Galaxy S6’nın arka yüzü, Gorilla Glass 4 ile kaplı bir arka kapakla korunuyor. Bu kapak, optik kalp atışı sensörümüze ve 16 megapiksel çözünürlüklü arka kamera modülümüze ev sahipliği yapıyor.

Samsung’un 2015 model üst düzey amiral gemisi Galaxy S6, Galaxy S6 edge’den daha geleneksel bir görünüme sahip olmasına karşın, başarılı ergonomisiyle takdirimizi kazanıyor.

Ekran

2015 model Samsung amiral gemilerinin ikisi de 5,1 inç büyüklüğünde 2K çözünürlüklü Super AMOLED kapasitif dokunmatik ekranla donatıldılar. Galaxy S6, şimdiye dek gördüğümüz en yüksek maksimum aydınlatma değerine sahip akıllı telefonlardan biri. Cihazın ekranı, güneşli havalarda bile rahatlıkla seçilebiliyor. Akıllı telefonlarıyla bolca makale ve kitap okuyanlar, cihazın en düşük parlaklık seçeneğinden de hoşnut kalacaklardır.

Galaxy S6’nın kapasitif dokunmatik ekranı, geçtiğimiz yıllardan alışık olduğumuz AMOLED renk senaryolarını içeriyor. AMOLED sinema, AMOLED foto ve temel mod, yapılan aktiviteye uygun renk düzenini seçmeye yarıyor. Uyarlanabilir ekran ise, üç mod arasında otomatik geçiş yapılmasını sağlayan akıllı bir tercih olarak karşımıza çıkıyor.

Cihazın görüntü kalitesi, oyun ve video tecrübesi için ideal düzeyde. Ekranın dokunuşlara karşı hassasiyeti de takdiri hak ediyor.

Donanım ve Performans

Samsung, Exynos 7420 yonga kümesiyle birlikte, Qualcomm ve MediaTek’i yakalamış gibi görünüyor. Galaxy S6 ve S6 edge modellerinin bünyesinde yer alan Exynos 7420 sekiz çekirdekli 64-bit işlemci, 4 adet Cortex-A57 ve 4 adet de Cortex-A52 CPU çekirdeği içeriyor. Grafik işlemci olaraksa, Mali-T60 yongasının kullanıldığını öğreniyoruz.

Galaxy S6 ve S6 edge, LPDDR4 RAM teknolojisini ve UFC 2.0 depolama teknolojisini içeren yegane aygıtlar. Cihazın 3 GB kapasiteli RAM modülü ve 64 GB depolama alanı sağlayan uzun süreli bellek devresi, bir akıllı telefonun sunabileceği en yüksek veri aktarım hızlarını sunuyor. 64 GB kapasiteli bellek devresi, microSD kart ile genişletilemiyor ve yalnızca 55 GB’lık kesimi kullanıcının emrinde.

Androbench test uygulamasıyla sınadığımız akıllı telefonun elde ettiği sonuçlar da, UFC 2.0 teknolojisinin en azından şimdilik rakipsiz olduğunu ispatladı. 315 ile 320 MB/s sıralı okuma hızı sergileyen Galaxy S6, saniyede ortalama 140 ile 145 MB oranında veri yazabiliyor. Birçok akıllı telefonun okuma hızına denk gelen bu veri yazım hızı, akıllara durgunluk verecek düzeyde.

Geekbench 3 üzerinde 4785 puan elde eden akıllı telefonumuz, AnTuTu test platformundaysa 66430’luk bir skor elde etti. Galaxy S6, sentetik testlerdeki başarısını oyunlarda da tekrarladı. Bugüne dek test ettiğimiz 2K ekranlı akıllı telefonlar arasında, Galaxy S6 kadar hızlı Real Racing 3 oynatan bir cihaza daha rastlamamıştık.