Teknoloji Son dakika: NASA'nın yarışmasını Van Gölü fotoğrafı kazandı!

Son dakika: NASA'nın yarışmasını Van Gölü fotoğrafı kazandı!

13.04.2021 - 17:36 | Son Güncellenme:

NASA’nın düzenlediği ve rekor katılımla gerçekleşen fotoğrafçılık yarışması sonuçlandı. Bu kapsamda Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği Van Gölü fotoğrafı ile Astronot Don Pettit tarafından 2012'de çekilen Amerika Kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların bulunduğu fotoğraf finale kalmıştı. ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) düzenlediği "Dünya Turnuvası" adlı çevrim içi fotoğraf yarışmasında Van Gölü'nün uzaydan çekilen fotoğrafının birinci seçilmesi, Van'da büyük sevinç yarattı.

Son dakika: NASAnın yarışmasını Van Gölü fotoğrafı kazandı

Finalde kıyasıya rekabet yaşanmış hatta NASA’nın oy kullanma sayfasında bir çökme yaşanmıştı. Sosyal medyanın gündemine bomba gibi düşen olayda, Türkiye’den de oy verme seferberliği yaşandı. Van Gölü de bu noktada dünyadaki diğer insanların öğrendiği bir göl haline geldi.

Haberin Devamı

Yarışmaya katılan fotoğraflar arasında pek çok ülkenin doğal güzellikleri de gözler önüne serilmiş oldu.

Yarışmanın kazananı ise Van Gölü oldu.

Son dakika: NASAnın yarışmasını Van Gölü fotoğrafı kazandı

NASA, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan astronotlarca çekilen dünya fotoğraflarından oluşan yarışma başlattı. 'Dünya Turnuvası' ismindeki çevrim içi yarışmada yer alan fotoğraflar arasında Van Gölü'nün uzaydan çekilen fotoğrafı da yer aldı. Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği fotoğrafla birlikte Van Gölü'nün dünyanın en büyük sodalı gölü olduğu bilgisine de yer verildi.

Çevrim içi yarışmada Van Gölü'nün fotoğrafı, 3 turda 28 fotoğrafı eledi ve yarı finale kaldı. Yarı finallerdeki oylama sonucunda da Van Gölü fotoğrafı yüzde 94 oy aldı. Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği Van Gölü fotoğrafı ile Astronot Don Pettit tarafından 2012'de çekilen Amerika kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların göründüğü fotoğraf finale kaldı.

'Van Gölüne oy ver' hashtag çalışması ile kentte yaşayanlar sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yaparak herkesin oy vermesi için destek isterken bu paylaşımlarıyla Türkiye gündemine de girmeyi başardı. Sadece Van'dan değil Türkiye'nin birçok kentinden ve yurt dışından da destek çığ gibi büyüdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan başta olmak üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumlar da Van Gölü'nün uzaydan çekilen fotoğrafı için oy kullanıp, destek istedi. Tüm Türkiye'de oylama için seferberlik başlatılırken oylama sırasında ise NASA’nın sitesi çöktü. Oylama dün sona ererken meraklı bekleyiş de devam etti. NASA bugün yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"32 yarışmacı seçmemize yardım ettiniz ve şimdi bir şampiyon seçtiniz. 5 turda 930 binden fazla oy kullanıldı ve Dünya Turnuvası 2021'in birincisi Van Gölü'nün fotoğrafı"

Haberin Devamı

Bakan Kurum, oy kullananlara teşekkür etti

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) düzenlediği çevrim içi fotoğraf yarışmasında, uzaydan çekilen Van Gölü fotoğrafının birinci seçilmesi dolayısıyla oy kullananlara teşekkür etti.

Kurum, Twitter hesabındaki paylaşımında, şunları kaydetti: "Biz Van Gölü'nün güzelliğini biliyorduk, NASA'nın düzenlediği 'Dünya Turnuvası' adlı fotoğraf yarışmasıyla dünya da öğrenmiş oldu. 5 turun sonunda, 32 yer içinde 1'inci seçilen Van Gölü'müz için oy kullanan herkese teşekkür ediyorum."

NASA'NIN YARIŞMASINDA VAN GÖLÜ FOTOĞRAFININ BİRİNCİ SEÇİLMESİ VANLILARI SEVİNDİRDİ

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) düzenlediği "Dünya Turnuvası" adlı çevrim içi fotoğraf yarışmasında Van Gölü'nün uzaydan çekilen fotoğrafının birinci seçilmesi, Van'da büyük sevinç yarattı.

Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği Van Gölü fotoğrafının da yer aldığı yarışmanın sonucunun açıklanmasıyla Vanlılar, sosyal medya hesaplarından sevinçlerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, NASA tarafından düzenlenen yarışmada fotoğrafın birinci seçilmesinin, kentte büyük bir sevince neden olduğunu söyledi.

"VAN GÖLÜ'NÜ, GELECEK NESİLLERE MASMAVİ OLARAK BIRAKACAĞIZ"

Bu süreçte tüm Türkiye'nin yanlarında yer aldığını ve fotoğrafın birinci seçilmesine katkı sunduğunu aktaran Bilmez, şöyle konuştu:

"Astronot Kate Rubins, 12 Eylül 2016'da çektiği Van Gölü fotoğrafıyla NASA'nın fotoğraf yarışmasına katıldı. 32 fotoğraf arasında Van Gölü fotoğrafı finale kaldı. Dün akşam itibariyle oylama bitti. Birkaç saat önce sonuçlar açıklandı ve masmavi Van Gölü fotoğrafı birinci oldu. İran ve Irak'tan bizi arayıp bu yarışmaya katıldıklarını iletenler oldu. Yaşar Kemal'in hayalindeki mavi ülke Van Gölü'nü, gelecek nesillere masmavi olarak bırakacağız. Destekleriyle yanımızda olan başta Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Erdoğan hanımefendiye, tüm bakanlarımıza, devlet büyüklerimize ve tüm vatandaşlarımıza Vanlı hemşerilerimiz adına teşekkür ediyorum."

Haberin Devamı

"RUBİNS'İ FAHRİ HEMŞEHRİ OLARAK İLAN EDECEĞİZ"

Astronot Kate Rubins'in artık bölgenin tanıtım elçisi olduğunu ifade eden Bilmez, şöyle devam etti:

"Rubins'i, rekorlar kitabına girmiş Van Kahvaltısı'nı yapmaya davet ediyoruz. Bisiklet tutkunu olan Rubins'in, Vangölü Aktivistleriyle birlikte Van Gölü sahilinde bisiklet turuna katılmasını istiyoruz. Ayrıca Rubins'in dalgıç olduğunu biliyoruz. Van Gölü'nde yüzyıllardır yaşayan ve kısa bir süre önce keşfedilen bir mikrobiyalitin içerisinde yaşayan balık türünün küçük mercan olduğu tespit edildi. Rubins ile inci kefaline kardeş olan mercan balığını dünyaya tanıtacağız. Kate Rubins, kentimize geldiğinde üniversitemiz tarafından hediye edilen Van kedisini, kendisine takdim edeceğiz. Van Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla bu hafta Astronot Kate Rubins'i fahri hemşehri olarak ilan edeceğiz."

"DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ"

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise çevrim içi fotoğraf yarışmasında 930 binden fazla oyun kullanıldığını aktardı.

Yarışmada, 32 fotoğraf arasında bulunan Van Gölü fotoğrafının birinci seçilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Say, "Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi başta olmak üzere bakanlarımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine kurumlarımıza ve tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu birincilik, kentimizin tanıtımına önemli katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.