Teknoloji Strava adlı fitness takip uygulaması gizli askeri üslerin detaylarını ortaya koyuyor

Strava adlı fitness takip uygulaması gizli askeri üslerin detaylarını ortaya koyuyor

29.01.2018 - 14:59 | Son Güncellenme:

Askeri üslerin ve casus karakolların dünya genelindeki konumu ve personeli hakkında hassa bilgiler, bir fitness izleme şirketi tarafından açığa çıkarıldı. Strava adlı uygulamadan alınan görüntüler, birçok devleti yakındanm ilgilendirebilir.

Strava adlı fitness takip uygulaması gizli askeri üslerin detaylarını ortaya koyuyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Askeri üslerin ve casus karakollarının dünya genelindeki konumu ve personeli hakkında hassa bilgiler bir fitness izleme şirketi tarafından açığa çıkarıldı. Ayrıntılar, insanların egzersizlerini kaydetmelerini ve başkalarıyla paylaşmalarını sağlayan fitness takip uygulaması Strava'nın haritası üzerinden yayımlandı.

Uygulama, akıllı telefonlar ve Fitbit gibi spor izleyicileri de dahil olmak üzere çeşitli cihazlarda, büyük şehirlerde güzergahları görmek veya alışılmadık egzersiz kalıplarına sahip daha uzak bölgelerdeki bireyleri bulmak için kullanılabilir.

Analistler, haritanın Strava kullanıcılarının bir alt grubu hakkında son derece hassas bilgiler verebilecek kadar detaylı olduğunu fark ettiler.

Haberin Devamı

Strava adlı fitness takip uygulaması gizli askeri üslerin detaylarını ortaya koyuyor

İsteyen herkesin erişebileceği ısı haritası, UCA analisti Nathan Ruser tarafından kamuoyuna açıklandı. Ruser, Strava'nın halka açık etkinlik haritası sisteminin, Afganistan ve Suriye'deki Amerikan üsleri, Falkland Adaları'ndaki İngiltere ait Mount Pleasant hava üssü, Somali'deki şüpheli bir CIA üssü dahil olmak üzere hassas bölgelerdeki askeri alanların detaylı haritalarını gösterdi.

İlk kez Kasım 2017'de paylaşılan ısı haritası toplam 1 milyar aktivite verisi içeriyor. Isı haritasında ayrıca 3 trilyon enlem ve boylam noktası gösterilirken yaklaşık 10 TB ham veri bulunuyor.

Ruser, "Askerler normal insanlar gibi uygulamayı kullanıyorlarsa, egzersiz yapmaya gittiklerinde takip edilebilir. Ve bu da onlar için tehlikeli hale gelebilir" dedi. Ruser, haritanın askeri personelin düzenli koşu rotalarının belirlenmesine izin verdiğini de sözlerine ekledi.