Teknoloji Tamindir Gündem 38. Bölüm

Tamindir Gündem 38. Bölüm

07.12.2012 - 13:37 | Son Güncellenme:

Teknoloji dünyası için oldukça yoğun geçtiğini söyleyebileceğimiz bu haftanın en popüler teknoloji haberleri arasında kendine yer bulan bir kaç ana başlık şu şekilde; YouTube, Otomatik Alt Yazılara Altı Avrupa Dili Daha Ekledi, iTunes 11 Geldi, Windows Blue Ücretsiz Olarak Gelebilir, Yandex Browser Artık Türkçe, Facebook Çalışanlarını Android Kullanmaya Zorluyor, Google Dokunmatik Ekranlı Chromebook Çıkarıyor, Samsung Galaxy Note 2'nin Satış Rakamı 5 Milyon Oldu.

Tamindir Gündem 38. Bölüm

Haftalık Teknoloji Haberleri - 30.11.2012

Haberin Devamı

1- YouTube, Otomatik Alt Yazılara Altı Avrupa Dili Daha Ekledi

İlk kez 2009 yılında İngilizce dilinde altyazıları oluşturma özelliğini videolara yerleştiren Youtube, o günden günümüze kadar çok yol katetti. En son İngilizce, Çince, Japonca ve İspanyolca da dahil olmak üzere 4 dilde altyazı desteği veren Youtube, altyazı desteklediği diller arasına altı dil daha ekledi.

2 - Java 7 Update 7 Firefox'ta Engellendi

Yazılım dünyasının olmazsa olmazları arasında yer alan Java güncellendi ancak Mozilla Firefox kullanıcıları bir sürprizle karşılaştı. Firefox üzerinden Java 7 Update 7 kodlu güncellemeyi edinmek isteyen kullanıcıların, Firefox'un söz konusu güncellemeyi engellemesine şahit oldular. Engellemenin nedeninin ise güncellemenin içindeki bir güvenlik açığı olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

3- Windows 8 Haritalar 121 TB Uydu Görüntüsü ile Güncellendi

Redmond merkezli teknoloji şirketi Microsoft, Windows 8 harita uygulaması ve Bing haritalar için 121 TB'lık bir güncelleme ekledi ve bunları iki servis içinde ücretsiz olarak kullanılabilir hale getirdi. Böylelikle İngiltere'nin tamamını ve Batı Avrupa'nın %83 ünü kaplayan 10.777.300 kilometre karelik alan yayınlanmış oldu.

4 - Windows 8 Mağazası 20.000 Uygulamaya Ulaştı

Microsoft, Windows 8 ile birlikte hayatımıza soktuğu uygulama dünyasını genişletmeyi sürdürüyor. Windows 8 metro arayüzü ile kullanılabilen Windows uygulamalarının barındırıldığı Windows 8 Mağazası'ndaki uygulama sayısı 20 bini aştı ve her geçen gün artmaya da devam ediyor.

5- iTunes 11 Geldi

Apple'ın Ekim ayında yayınlama sözü verdiği ama geliştirme süreci tamamlanamadığı için yayınlanamayan yeni iTunes sürümü 11'un Kasım ayı bitmeden kullanıcılarla buluştu. Tamamen yenilenen oynatıcı, geliştirilmiş mağaza ve ekstra bulut özellikleriyle kullanıcılarla buluşan iTunes 11'i Tamindir üzerinden indirebilirsiniz.

6 - iPad Mini Samsung'un Patentlerini İhlal Ediyor

Samsung ile Apple arasında başlayan patent savaşları devam ediyor. Görünen o ki bu kez dava açma sırası Samsung'ta. Zira Samsung, iPad Mini, iPad 4 ve iPod Touch 5 üzerinde yer alan bazı özelliklerin patent ihlaline neden olduğunu öne sürerek hukuki adımlar attı.

Haberin Devamı

7- Windows Blue Ücretsiz Olarak Gelebilir

Microsoft, Windows 8'in çıkışının üzerinden yaklaşık bir ay geçmiş olmasına rağmen Windows Blue adlı yepyeni bir güncelleme paketiyle kullanıcıların karşısına çıkmayı planlıyor. Ücretsiz olarak yükseltme yapılması beklenen bu sürüm ile Windows 8 üzerinde kullanıcıların şikayet ettiği tüm eksikliklerin kaldırılması bekleniyor.

8 - HSTS, İnternet Standardı Haline Geliyor

İnternette güvenlik her geçen artan önemiyle değişim yaşıyor ve gelişiyor. HTTP yani “Sıkı Ulaşım Güvenliği” şu anda birçok sitede kullanılabiliyor. Ancak bunun sürekli kullanılması açısından HSTS tekniği ve standartları kullanılması düşünüyor ve İnternet Mühendisleri Timi'nin bu girişimi onaylamasıyla söz konusu tekniğin internet standartı haline gelmesi bekleniyor.

9- Windows Phone 8 için Yeni Güncelleştirme Yolda

Microsoft'un Windows Phone 8'ler için Apollo Plus adında yepyeni bir güncelleme üzerinde çalıştığı dedikoduları farklı kaynaklar tarafından doğrulandı. Apollo Plus adlı güncelleme ile birlikte şimdiki işletim sistemlerinde olmayan birçok yeniliğin gelmesi ve yeni işletim sisteminin 2013 Şubat ayı içerisinde Dünya Mobil Kongresi'nde tanılması bekleniyor.

Haberin Devamı

10- Yandex Browser Artık Türkçe

Ülkemizde arama motoru pazarına hızlı bir giriş yapan Yandex, aynı zamanda geçtiğimiz haftalarda yayınladığı internet tarayıcısı Yandex Browser'ı da kullanıcıların beğenisine sunmuştu. İlk kullanıma sunulduğunda İngilizce ve Rusça olarak yayın yapan Yandex Browser için bu hafta içerisinde İstanbul'da yapılan bir etkinlikle yazılımın Türkçe versiyonu Türk internet kullanıcılarının beğenisine sunuldu.

11 - Google İç Mekan Haritalarını Masaüstüne Getirdi

Indoor Maps orijinal adıyla anılan Google iç mekan haritaları servisi masaüstüne taşındı. Alışveriş mekezleri, müzeler ve tren istasyonları başta olmak üzere ve şimdilik bazı ülkelerde önemli mekanların iç görüntülerine erişilebiliyor. Haritalama konusuna yepyeni bir anlayış getiren Google'ın bu projesinin ne zaman Türkiye'ye taşınacağı ise henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

12 - Ballmer: Windows 7'den Windows 8'e Korkmadan Geçin

Microsoft'un başındaki kişi olan Steve Ballmer, özellikle de Windows 7 kullanıcılarına seslenerek onları Windows 8'e geçmeye çağırdı. Aynı altyapı ve benzer arayüzün kullanıldığını belirterek Windows 8'e geçecek kullanıcıların söz konusu yeni işletim sistemini yabancılamadan hemen sahipleneceklerini ifade etti.

13- Yeni Apple iMac 30 Kasım'da Satışa Sunulacak

Apple 30 Kasım Cuma günü itibarıyla yeni Apple iMac'leri satışa sunacağını duyurdu. 21.5 inçlik yeni modellerin 8 GB hafıza, 1 TB sabit sürücü, dört çekirdekli Intel Core i5 işlemcili ve Nvidia GeForce grafik işlemcileriyle piyasaya çıkması bekleniyor. 27 inçlik modellerinse çıkış tarihininse Aralık ayını bulabileceği bildirildi.

14 - Facebook Çalışanlarını Android Kullanmaya Zorluyor

Silikon Vadisi son günlerde sosyal medyanın önde gelen mecralarından olan Facebook yöneticilerinin çalışanlarına yönelik telkinleriyle gündemde. İddialara göre Facebook yöneticileri, başta mühendisler olmak üzere çalışanlarının tümünün Android işletim sistemine sahip akıllı telefonları tercih etmelerini istiyorlar. Mobil dünyada Android hakimiyetinin giderek artmasının buna sebep olduğu ifade ediliyor.

15 - Elon Mask: Steve Jobs'sız Apple, Android'e Yenilecek

Dünyanın önde gelen iş adamı ve girişimcileri arasında yer alan Elon Mask, Google ile Apple arasındaki mücadeleye dair öngörülerde bulundu.Steve Jobs'ın yaşamını yitirmesi ve Jobs'ın yokluluğunun çok büyük bir etkisinin olacağını zira Tim Cook'un yöneticilik yeteneklerinin Google'ın CEO'su Larry Page'in yanında zayıf kaldığını öne süren Mask, Google'ın mobil dünyada Apple'ı geride bırakacağını iddia etti.

16- Google Dokunmatik Ekranlı Chromebook Çıkarıyor

Chrome işletim sistemine sahip ve aynı zamanda dokunmatik ekranlı Chromebook'ların yakın zamanda çıkış yapması bekleniyor. 12.85 inçlik ekran boyutu dışında şu an herhangi bir donanımsal özelliği hakkında bilgi bulunmayan Chromebook'ların piyasada ciddi bir değişim yaratacağına kesin gözüyle bakılıyor.

17 - Nokia Lumia 920 Ne Kadar Sattı?

Nokia ile Windows Phone 8'in güçlerini birleştirdiği en yetenekli cihazlardan biri olarak gösterilen Lumia 920 satış rakamları konusunda başarılı bir başlangıç yaptı. Henüz satışa çıkmasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen 2.5 milyon sipariş aldığı ve birçok yerde yok sattığı gelen bilgiler arasında. Bu veriler cihazın şimdiden 2.5 milyondan fazla sattığını ve bu sayının kısa sürede katlanacağını gösteriyor.

18 - Samsung Galaxy Note 2'nin Satış Rakamı 5 Milyon Oldu

Samsung tarafından şu ana kadar üretilen en yetenekli akıllı telefon olarak gösterilen Galaxy Note 2, satışa çıkmasının ardından henüz kısa bir süre geçmesine rağmen 5 milyon satış barajını geçmeyi başardı. 2012 sonuna kadar 10 milyondan fazla Note 2 satmayı planlayan Samsung'un bu planında başarıya ulaşacağı düşünülüyor.

Tamindir Gündem 38. Bölüm ve daha fazla teknoloji videosu için Tamindir.com'u ziyaret edebilirsiniz.