Teknoloji SİM kartlar tarihe mi gömülüyor: Tüm Yönleriyle eSİM

SİM kartlar tarihe mi gömülüyor: Tüm Yönleriyle eSİM

23.01.2020 - 15:12 | Son Güncellenme:

Akıllı telefon teknolojisinde ilerlemeler büyük bir hızla devam ediyor. Kamera lensleri, bataryalar, biyometrik tanıma derken eSİM teknolojisi karşımıza çıktı. Peki, bu teknoloji büyük bir değişim mi? SİM kartlar gerçekten tarihe mi gömülüyor.

SİM kartlar tarihe mi gömülüyor: Tüm Yönleriyle eSİM

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

Cep telefonlarıyla birlikte hayatımıza giren ve Subscriber Identity Module sözcüklerinin baş harflerini temsil eden SİM, GSM servis sağlayıcının telefon hizmetinden yararlanmasını sağlıyor. Apple'ın iPhone S serisi ile gündeme gelen eSİM, SIM kartların yerini alıyor.

En önemli özelliği gömülü olması

eSİM, küçük beyaz plastik kartlar olarak tanıdığımız SIM kartlar gibi fiziki bir kart değil. Nitekim, küçük bir çipten ibaret olan eSİM’in başında ‘e’ aslında "embedded" (gömülü) kelimesinin kısaltması.

Operatör destekliyor mu?

eSİM teknolojisinin kullanıldığı bir telefonu almak istiyorsanız  operatörünüzün bu yeni teknolojiyi desteklediğinden emin olmalısınız.

Değiştirmeden iki hat

Haberin Devamı

Bir hattı iş için kullanırken, diğerini özel yaşantınız için kullanıyorsunuz iki cihazınız yoksa SİM kartını değiştirmeniz gerekir. eSİM ile bu değişime gerek kalmıyor. eSİM ile  bir telefonda iki hat kullanabilirsiniz. İnternet ve konuşma ücretleri açısından da farklı paketler tercih edebilirsiniz.

SİM kart yuvası olmayacak

eSIM sayesinde artık SIM kart yuvası tarihe karışıyor. Böylece suya ve toza dayanıklılık açısından riskli olan bir giriş noktası ortadan kalmış olacak.

SİM iğnesine gerek yok

Akıllı telefon üreticileri mikro SIM kartları çıkarmanın kolay olması için telefonla birlikte küçük iğne de veriyor. eSIM'ler sayesinde iğne taşıma derdiniz de olmayacak.

Dezavantajı var mı?

Akıllı telefonlar sürekli değişiyor. Kullanıcılar da ihtiyaçları doğrultusunda yeni telefona sahip olmak istiyor. eSIM'ler, telefona gömülü olduğu için telefon değiştirmede kullanıcılar zorluk yaşayabilecek. eSIM'ler istenildiği gibi çıkarılıp takılamayacağından hücresel ağ bağlantısı kesilemeyecek. Bu da internet kotasının dolması ve şarj sorunu anlamına geliyor. Bu teknoloji ile hükümetler veya istihbaratlar da avantajlı konumda olacak.

eSim teknolojisinin 2020 yılında altyapılarının tamamlanacağı biliniyor.