Teknoloji Haberleri Telefonunuzdaki zararlı uygulamaları 3 adımda tespit edin!

Telefonunuzdaki zararlı uygulamaları 3 adımda tespit edin!

13.01.2020 - 15:08 | Son Güncellenme:

Akıllı telefonunuza indirdiğiniz bir mobil uygulamanın kredi kartı bilgilerinize ulaşabileceğini düşünmüş müydünüz? Bilgisayar korsanları, sahte maskelerle virüs içeren uygulamaları piyasaya sürüyor. Öyle ki son dönemlerde hem kullanıcıları hem de reklam verenleri kandıran uygulamaların yol açtığı mağduriyetle ilgili haberler son dönemlerde gündemi meşgul ediyor. Zararlı uygulamaları tespit etmenin çok basit 3 yöntemi bulunuyor.

Telefonunuzdaki zararlı uygulamaları 3 adımda tespit edin

Erdal Kaplanseren

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren

White Ops Threat Intelligence’in siber güvenlik uzmanları, Android'in uygulama mağazası Google Play Store'da 104 adet Android uygulamasında ortak bir zararlı yazılım bulunduğunu ortaya çıkardı. Ortak zararlı yazılımın adı ise Soraka takma isimli bir virüs. Rusya'dan çıkan bir yazılım olduğu varsayılan virüs, en az 4,6 milyon kullanıcıyı etkiledi. Android kullanıcıları endişeli.  Birkaç basit püf noktası sayesinde telefonda zararlı uygulama olup olmadığını tespit etmek mümkün oluyor.

Telefon faturanızı takip edin

Zararlı Android yazılımları, cihaza bulaştıktan sonra kullanıcı farkında olmadan özel bazı numaralara ayda bir veya iki defa SMS gönderiyor. Bu durumda telefon faturası uygulama indirme zamanından önceki faturalardan daha fazla geliyor. Bu nedenle zararlı uygulamaları tespit edebilmek için telefon faturanızı detaylı olarak inceleyin.

Haberin Devamı

Veri kullanımına dikkat edin

Mobil internet paketinizi henüz fatura kesim tarihi gelmeden aşıyorsanız bu durumun nedeni zararlı uygulamalar olabilir. Çünkü zararlı uygulamalar, kullanıcı verilerini, şifrelerini, fotoğraflarını ve çeşitli bilgilerini siber suçlulara gönderdiği için veri kullanımı artıyor. Veri kullanımındaki artış da internet paketinin hemen bitmesi anlamına gelebiliyor. İnternet paketinin bu sebeple bitip bitmediğini kontrol etmek için belirli aralıklarla veri kullanımını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Pil ömrüne dikkat edin

Akıllı telefonunuzu çok sık kullanıyorsanız şarj sorunu yaşamanız elbette normal; fakat bu durumun sebebi yalnızca çok sık kullanmanız olmayabilir. Zararlı uygulamaların yaydığı virüsler arka planda oldukça sık aktif oluyor. Bu da telefonunuzu yeni şarj ettiğiniz halde sadece birkaç saat sonra tekrar enerjisinin bitmesi anlamına gelir.