Teknoloji Telefonunuz Çalınırsa Onu "Öldürün"

Telefonunuz Çalınırsa Onu "Öldürün"

23.06.2014 - 07:47 | Son Güncellenme:

Binlerce TL vererek sahip olduğunuz akıllı telefonunuzu bir çalarsa ne yapacağınızı biliyor musunuz? Mesela onu öldürebileceğinizi?

Telefonunuz Çalınırsa Onu Öldürün

Uzun zamandır ın kaybedilme veya çalınma durumlarına karşı önlemler geliştiriliyor. Ama hiç biri pek verimli olmamıştı bu yöntemlerin. ve bir süredir “Kill Switch” adı verilen bir yöntem ile akıllı telefonların içindeki bilgilerin uzaktan silinebilmesine imkan tanıyordu. Şimdi Google ve Microsoft da aynı servisi kullanıcılarına sunuyor.

Haberin Devamı

Bu yönteme ) denilmesinin sebebi, çalınan cihaz çalışırken, uzaktan özel bir sinyal ile erişip içindeki her şeyi silmeye fırsat vermesi. Böylece değerli bilgileriniz, fotoğraflarınız, dosyalarınız ve kontaklarınız, size zarar verebilecek yabancıların eline geçmemiş oluyor.

Kill Switch için iki yöntem var: Ağır silme (hard kill) ve kolay silme (soft kill). Ağır silme yöntemi uygulanırsa, cihazdaki sadece değerli içeriğiniz silinmiyor, içindeki tüm yazılım da komple yokediliyor. Böylece cihaz, çok kullanılan bir benzetme ile açıklarsak, basit bir kağıt ağırlığına dönüşüyor. Kolay silme ise içeriği siliyor ama cihaz formatlanıp tekrar kullanılabilir şekilde kalıyor.

Bu yöntemin tek problemi, çalınan cihaza gönderilen öldürme sinyalinin, cihaz uçak moduna alınırsa erişmeyeceği ve işlemin tamamlanamayacağı. Fakat bu yöntem daha şimdiden işe yaramaya başladı bile. Apple, kendi cihazlarına iOS 7 işletim sistemi ile bir “Activation Lock” özelliği ekledi. Böylece 2014’ün ilk beş ayında, New York’da Apple cihazlarındaki hırsızlıkların %17 azaldığı rapor edilmiş.

Haberin Devamı

Her ne kadar yöntemi hırsızlar için şimdilik caydırıcı olsa da, uzmanlar eninde sonunda bunun da üstesinden gelineceğini hatırlatıyorlar.