Teknoloji TikTok hakkında yayımlanan yeni araştırma: Güvenliğe odaklanıyor!

TikTok hakkında yayımlanan yeni araştırma: Güvenliğe odaklanıyor!

24.03.2021 - 13:23 | Son Güncellenme:

Dünyanın en popüler uygulamaları hakkında güvenilir pek çok araştırma yapılıyor. Bu araştırmalardan bir tanesini gerçekleşen Toronto Üniversitesi, TikTok'un güvenlik açıkları ve sorunlarına odaklanan bir rapor yayımladı. Rapora göre popüler uygulama Facebook kadar tehlikeli değil. İşte TikTok güvenlik sorunları ve detaylar...

TikTok hakkında yayımlanan yeni araştırma: Güvenliğe odaklanıyor

Nilay Kamu/Milliyet.com.tr

Haberin Devamı

TikTok hakkında pek çok ülke güvenlik sebebiyle yaptırım uyguluyor ya da ülkesinde uygulamayı yasaklıyor. Büyük küçük yatırımlara maruz kalan TikTok hakkında önemli bir araştırma yapıldı. Toronto Üniversitesinin yaptığı araştırmada anket verilerine ve diğer bazı önemli detaylara yer veriliyor.

FACEBOOK'TAN DAHA TEHLİKELİ DEĞİL

Üniversitenin Citizen Lab adı verilen Vatandaş Laboratuvarı araştırma hakkındaki verileri yayımladı. Raporda TikTok yanı sıra Çin’de Douyin isimlendirmesiyle kullanılan uygulama hakkında bazı verilere yer veriliyor. Araştırmanın özeti ise TikTok’un Facebook gibi diğer popüler sosyal medya platformlarından daha fazla tehdit oluşturmadığı oluyor. Çünkü TikTok'un izinleri olmadan kullanıcılarının verilerini topladığına dair hala bir kanıt bulunmuyor ve bir diğer yandan Facebook/Google ve Apple gibi şirketler de sürekli ‘güvenlik soruşturması’ geçiriyor.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmada pek çok değişken incelendi ve sonuçta TikTok’a kötü amaçlı yazılımların da varlığına dair herhangi bir bulguya ulaşılmadı. Hatırlatmak gerekirse Trump yönetimi TikTok için yaptırım kararı vermişti. Biden başkan seçildikten sonra bu yaptırım kararı fesh edildi. TikTok pek çok açıdan yapılan paylaşımların içerikleri noktasında ‘yaptırım’ uygulamamasıyla eleştirebilir.

TikTok'u Facebook ile karşılaştırırsak, Facebook'ta milyonlarca içerik bulunuyor ve yanlış bilgilendirme, nefret söylemi ve hatta Facebook'ta bildirilen çocuk istismarı vakaları  diğer platformlardan rakamsal olarak çok daha fazla. Facebook'un en çok kullanıcıların verilerini üçüncü şahıslarla paylaştığı da bildiriliyor. Her ne kadar kanıtlanmış bir ihlal bulunmasa da yine de TikTok hakkında güvenlik tartışmaları halen sürecek gibi duruyor.

Toronto Üniversitesinin hazırladığı raporun tamamını okumak isteyenler, ''Tiktok vs douyin security privacy analysis'' adıyla arama yapabilirler. 

Yazarlar