Teknoloji TSK kullanmaya başladı, yurt dışından da talep geldi

TSK kullanmaya başladı, yurt dışından da talep geldi

21.08.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:

TSK  için 20 ayda 200'e yakın Kaplan ve Pars 4x4 Silah Taşıyıcı Araç teslim eden FNSS,  IDEF'te imzalanan sözleşmeyle ilave sipariş aldı.

TSK kullanmaya başladı, yurt dışından da talep geldi

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK)  kullanımına sunulan silah taşıyıcı araçlara yenileri eklenecek. Silah taşıyıcı  araçlardan Pars 4x4'e 2 ülkeden talep geldi.

Haberin Devamı

15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2019),  Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen Silah  Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında ilave araçların tedarikine yönelik  sözleşme değişikliği imzalandı. STA Projesi kapsamında 260 amfibi özellikteki  paletli ve tekerlekli araç teslimatı öngörülürken 20 ayda 200'e yakın paletli Kaplan ve tekerlekli Pars 4x4 STA teslim edildi.

Projenin ilk fazının Şubat 2022'de sona ermesi ve ilave araçların  teslimatlarının 2023'te başlaması planlanıyor. FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, AA muhabirine, projenin 2 araç gibi  gözükse de 4 farklı ürünü içerdiğini söyledi.

Bu kapsamda 2 silah kulesi ve 2 araç geliştirdiklerini belirten Kurt,  paletli, 17 ton sınıfındaki Kaplan STA ve Pars 4x4 araçlarının üzerinde anti-tank  silah taşıyan kuleler olduğunu bildirdi. Kurt, "2 kule olmasının nedeni,  envanterdeki kornet anti-tank füzelerinin kullanılması talep edildi. Öncelikli  kornet atabilen kuleleri geliştirdik. Aynı kule altyapısı içinde bilahare  ROKETSAN'ın OMTAS kulelerinin de kullanılması öngörüldü. Basit değişikliklerle  her iki füzeyi atacak şekilde kuleler tasarlandı." dedi.

Haberin Devamı

Projenin ilk 3 yılının tasarım, prototipleme ve kalifikasyon  testleriyle geçtiğini dile getiren Kurt, kalifikasyon testlerinde 45 bin  kilometre yol kat edildiğini aktardı. Projede önemli yerli kazanımlar olduğunu vurgulayan Kurt, silah  kuleleri, atış kontrol sistemleri, seramik zırhlar, aktarma organları,  süspansiyon sistemi, karmaşık dişli kutuları gibi bir dizi bileşenin yerli olarak  tasarlanıp üretildiğini kaydetti.

FABRİKADAN DOĞRUDAN SICAK BÖLGELERE

İmzaladıkları ilave sipariş sözleşmesinin, projenin ilk ayağındaki  başarıların bir nişanesi olduğunu düşündüğünü belirten Kurt, şu değerlendirmede  bulundu:

"Bütün bu yapılanların ötesinde önemli olan, bu sistemlerin kullanıma  girmesi ve ardından kullanıcının memnuniyeti. Araçlar normalde birliklere sevk  edilir fakat öyle bir sıcak ortamdayız ki araçlar fabrikadan çıkar çıkmaz sıcak  bölgelere gönderildi ve oralarda hemen kullanılmaya başlandı. Burada hiçbir hata  lüksümüz yoktu. Bu araçların kullanımı da son derece başarılı şekilde devam  ediyor. Satış sonrası destek anlamında ortaya çıkabilecek her türlü sorunu  çözmeye hazır 7/24 ekiplerimiz hizmet verdiler. Bugüne kadar sözleşmedeki toplam  rakamın yarısından fazla teslimat gerçekleşti. 2022 yılı ortalarına doğru ilk  sözleşmedeki tüm teslimatlar tamamlanacak. Burada önemli olan işin devamıydı. Sadece bizim için değil ekosistemdeki bütün alt yüklenicilerin büyük bir kesinti  olmadan üretime devam etmesi hedefleniyor. Bu konuda Savunma Sanayii  Başkanlığımız da büyük gayret gösterdiler, ilave sözleşmemizi de imzaladık.  Aslında toplam gereksinimin daha fazla olduğunu biliyoruz ama peyderpey,  kesintiye uğramadan teslimata devam edeceğiz. Bir sözleşme tadilatı daha  yapılabilir önümüzdeki yıl içinde. Tabi bütçemize bağlı ama ihtiyacın olduğunu  biliyoruz."

Haberin Devamı

TSK kullanmaya başladı, yurt dışından da talep geldi

YERLİ ŞİRKET BÜYÜK AVANTAJ

Nail Kurt, kullanıcının araçlardan memnuniyetinin üst seviyede  olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Araçların SSB, Kara Kuvvetleri proje ekipleriyle birlikte tasarlanıp  test edildiğini anlatan Kurt, çok verimli bir süreç geçirildiği için "şuradan  memnun değiliz" gibi bir söylemle karşılaşmadıklarını ifade etti.

Yeni araçlarda kullanıcı eğitiminin de çok önemli olduğuna dikkati  çeken Kurt, şöyle konuştu:

"Bu da biraz zamanla oluyor. Onu da efektif şekilde yaptığımızı  düşünüyorum. Dolayısıyla aktif olarak kullanılan araçlardan gelen geri  bildirimler çok olumlu. Yerli şirketlerin tasarım yapmasının büyük avantajı  bunlar. Bir talep gelirse de çok süratli şekilde müdahale edip modifikasyonları  da yapabilir. Yurt dışından bir firmaya ya da maliyetini ikiye katlamadan  yaptırmanın imkanı yok. Dolayısıyla tek bir vücut gibi kullanıcımız, üreticimiz,  tasarımcımız, yan sanayi, oyun kurucu olarak SSB'den son kullanıcımız sahada  bizim için çarpışan, canını veren çocuklarımıza kadar bir birlik olarak projeye  girince böyle başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Biz de gururunu yaşıyoruz."

Haberin Devamı

SIRADA İHRACAT BAŞARISI VAR

Savunma sanayisinde "içeride ürün satmadan, dışarıda satamazsınız"  şeklinde bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Kurt, FNSS olarak Pars 8x8 ve Pars 6x6  ile Türkiye'de hiçbir proje başlamadan Malezya ve Umman'da 1 milyar doları aşan  ihracata ulaştıklarını belirtti.

Nail Kurt, "Tabi ürünün, TSK gibi repütasyon gücü çok yüksek bir ordu  tarafından kullanılmasının büyük bir pazarlama etkisi var. Dolayısıyla bu  araçlarda da bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Bir ihtiyaç çıktığında yurt  dışında diğer rakiplerimize göre çok büyük avantajlarla gireceğiz. Nitekim şu  anda 2 ülkede ciddi talep var özellikle Pars 4x4'e. O projeler gerçekleşmeye  yakın olduğunda inşallah müjdeler vereceğiz. İki aracın ciddi ihracat  başarılarına da imza atacağını düşünüyorum." dedi.

TSK İÇİN ÖNEMLİ GÜÇ ÇARPANI

SSB Yardımcısı Mustafa Murat Şeker de teknoloji transferiyle  Türkiye'de araç üretmek amacıyla çıkılan yolda özgün araçlar çıkaran FNSS gibi  başarılı bir firmanın savunma sanayisine kazandırıldığını söyledi.

Her projede yeni bir yerlileştirmeye imza atıldığını dile getiren  Şeker, STA araçlarının TSK için önemli bir güç çarpanı olduğunu belirtti.

Araçların gecikme olmadan sahada kullanılır hale geldiğine işaret eden  Şeker, "Devam ihtiyaçlarını sözleşmemize ek yaparak imzalıyoruz. Birinci paket,  sonra değişik paketler de gelecektir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.