Populer Bilim Uzayın gizemi Türkiye'de!

Uzayın gizemi Türkiye'de!

24.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmir'de bulunan "Uzay Kampı Türkiye" her yıl Türkiye'nin yanı sıra dünyanındört bir yanından gelen çocuklara ev sahipliği yapıyor.

Uzayın gizemi Türkiyede
Şengül Önder

Dünyanın dördüncü uzay kampı olan, "Uzay Kampı Türkiye", her yıl Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen uzay meraklısı çocuklara uzayla ilgili temel bilgileri veriyor.

ABD Uzay Kampı Vakfının lisansıyla 2000 yılında İzmir’de kurulan, Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) girişimi olan kamp, bugüne kadar bin 480’i yabancı 55 bin çocuğa kapılarını açtı. Kampın yabancı ziyaretçileri arasında İsrail, Yunanistan ve Suriye’den çocuklar ilk sıralarda yer alıyor.
    
Uzay Kampı Türkiye Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Emre Aday, kampın tanıtımını yapmak üzere geldiği Bursa’da AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklara fen bilimlerini sevdirmeyi hedefleyen Uzay Kampı’nın Türkiye dışında ABD, Kanada ve Belçika’da bulunduğunu, daha önce Japonya’da bulunan kampın ise bir süre önce kapandığını belirtti.
    
Uzay Kampı Türkiye’nin amacının, 7-15 yaşları arasında öğrencilerin bilim ve teknoloji konularına ilgilerini çekerek motive etmek, bilgilendirmek ve interaktif eğitimlerle bireysel gelişimlerine katkıda bulunmak olduğunu anlatan Aday, kamptaki interaktif programların öğrencilerin takım çalışması ve liderlik
becerilerini geliştirdiğini söyledi.
    
Aday, toplam 325 yatak kapasiteli kampta, dershanelerin yanı sıra eğitim simülatörleri, bilgisayar, fen bilimleri ve hidroponik laboratuvarları, Mars kontrol odası, uzay mekiği, yer kontrol merkezi, gözlemevi bulunduğuna işaret etti.
     
Öğrenciler yaşayarak öğreniyorlar
    
Kampta bina dışında da açık hava oyun parkı ve roket fırlatma alanı bulunduğuna değinen Aday, kampa katılan çocukların NASA tarafından hazırlanan eğitim simülatörlerini kullanarak, uzay ve ay ortamının astronotları nasıl etkilediğini yaşayarak öğrendiklerini kaydetti. Aday, astronomi derslerinde gözlem evindeki teleskopla ayı, yıldızları, gezegenleri ve güneşi gözlemleyen çocukların, roket sistemlerinin temel prensiplerini öğrenerek kendi model roketlerini yapıp fırlatma şansına da sahip olduklarını vurguladı.
    
Aday, öğrenciler için yıl boyunca 6 günlük "Uluslararası Yaz Programı", 5’er günlük "Uzay Kampı Programı" ve "Uzay Akademisi Programı", 2 günlük "Yıldızlar/Gezegenler Macerası Programı" ve hafta sonu "Aile/Çocuk Programı" düzenlediklerine dikkati çekti. Yabancı çocuklara da açık olan bu programlar
sayesinde dünyanın dört bir yanından gelen çocukları İzmir’de buluşturduklarını ifade eden Aday, kampta bugüne kadar bin 480’i yabancı yaklaşık 55 bin çocuğu ağırladıklarını söyledi.
     
En büyük ilgi İsrailli çocuklardan
    
Aday’ın verdiği bilgiye göre, bugüne kadar Türkiye’nin dışında 20 ülkenin çocuklarını NASA’nın bilim adamlarıyla buluşturan kampa en fazla ilgiyi İsrailli çocuklar gösterdi. İsrailli 319 çocuğun uzay gizemini öğrendiği kampa, Yunanistan’dan 186, Suriye’den 162, Azerbaycan’dan 112, Beyrut’tan 108, Bulgaristan’dan 94, Dubai’den 90, ABD’den 90, KKTC’den 64 çocuk katıldı.
    
Çin, Almanya, Ürdün, Ermenistan, Gürcistan, Özbekistan, Kazakistan, Rusya, Romanya, Kuveyt ve Mısır’dan gelen çok sayıda çocuk da kampta uzay mekiği uçuşundan model maket yapmaya, ay, yıldız ve gezegen gözlemlerinden topraksız
ortamda bitki yetiştirme tekniğine kadar uzayla ilgili temel bilgileri uygulamalı olarak öğrendi.