The Others 10 trilyonluk kokain

10 trilyonluk kokain

24.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

10 trilyonluk kokain

10 trilyonluk kokain

       EMNİYET Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Teşkilatı (DEA), İngiliz Polisi, Alman Kriminal Suç Dairesi ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ortak düzenlediği operasyonda, son yıllarda dünyada yapılan en büyük uyuşturucu kaçakçılığı ortaya çıkarıldı.
       Bahama bandralı Silkeborg adlı gemiye dün sabah Mersin Limanı'nda düzenlenen operasyonda, piyasa değeri 10 trilyon lira olan 752.5 kilo saf kokain ele geçirildi. NATA Gemicilik Acentesi'ne bağlı olarak Mersin'e kuru yük getiren gemideki dördü yabancı uyruklu toplam 15 kişi yakalandı, ancak kimlikleri açıklanmadı.
       Sözkonusu birimlerin işbirliğiyle yürüyen son yılların en büyük operasyonu şöyle gelişti:
       Mersin'den Güney Amerika'ya meyve suyu ihracatı yapan bir Türk şirketinin bazı yasadışı faaliyetlerini belirleyen İçel Emniyet Müdürlüğü, sözkonusu şirketin uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptığını saptadı. Şirketin ticari faaliyetleri kapsamında Güney Amerika'yla ilişkilerini takibe alan polis, Türkiye'ye kokain getirileceği istihbaratı aldıktan sonra, çok boyutlu uluslararası bir operasyon çalışması başlattı. İki ay önce başlatılan operasyona, Silkeborg adlı geminin Şili'den denize açılmasıyla start verildi. Akdeniz sularında seyreden gemi, iki hafta önce İtalya'nın Cenova Limanı'na girdi. Türk polisinin bizzat katıldığı ve uydu aracılığıyla takip edilen operasyonun ikinci aşaması, geminin Cenova'dan ayrılmasıyla başlatıldı. Az miktarda kokain taşıdığı bilgisi alınan gemi, bir hafta önce normal seyrini tamamlayarak Suriye'nin Laskiye Limanı'na geldi.
       Silkeborg, Laskiye'den hareket ettikten kısa süre sonra istikametini Mersin Limanı'na çevirdi. Gemiye düzenlenecek operasyon için hazırlıklar önceki gün tamamlandı. Gemi Türk karasularına girmek üzereyken, narkotik polisi ve DEA ajanları operasyonu gerçekleştirdi.
       Operasyon ardından dün sabaha karşı Mersin Limanı'na çekilen gemide yapılan incelemede, az miktarda kokain çıkması beklenirken, bir konteynır içinde yüklü miktarda uyuşturucu madde olduğu saptandı. Polisin şaşkınlığını gizleyemediği operasyonda ele geçirilen kokainin miktarının 752.5 kilo olduğu belirlendi.

       Narkotik ajanlarının yürüttüğü soruşturmada, Güney Amerika'ya meyve suyu ihraç eden ve Mersin'de kurulu Türk şirketinin, Şili'de faaliyet gösteren bir ABD şirketiyle birlikte organizasyon yaptığı anlaşıldı.
       İngiliz polisi de Silkeborg'la ilgili araştırmasında, bir Türk aileyi yakın takibe aldı. Narkotik polisi Silkebor'da arama yaptığı sırada, kaçakçılığa adı karışan Türk şirketinin 11 çalışanıyla ve dört yabancı uyruklu kişi gözaltına alındı. Piyasa değeri 10 trilyon lirayı bulan ve Akdeniz'de üçüncü kez gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda kullanılan gemi, polisce müsadere altına alındı.
       Akdeniz'de dün sabah gerçekleştirilen kokain operasyonunu, 1992'de yine aynı bölgede Kısmetim - 1 ve Lucky S adlı gemilere yönelik uyuşturucu operasyonlarına katılan dönemin Kaçakçılık Daire Başkanı ve halen İçel Emniyet Müdürlüğü'nü yürüten Haluk Bahçekapılı gerçekleştirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nden özel kurulan bir ekibin de katıldığı operasyonla ilgili soruşturmayı yürüten Bahçekapılı, operasyonun ABD, Almanya ve İngiltere'nin sahip olduğu özel teknik donanım sayesinde başladığını ve geminin bu ülkelerce uluslararası sularda izlendiğini, Türk karasularına girdikten sonra da Sahil Muhafaza'dan 30 görevli, narkotik timi ve Gümrük Muhafaza'yla işbirliği içinde gemiye el konulduğunu açıkladı.