The Others 2 saat boşuna ecel teri

2 saat boşuna ecel teri

26.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

2 saat boşuna ecel teri

2 saat boşuna ecel teri


İstanbul Havayolları'na ait uçaktaki arıza panik yarattı

Sinan Toros - İstanbul


İstanbul Havayolları'nın 164 yolcusu bulunan Boing 737 -400 tipi uçağı, iniş takımlarında meydana gelen arıza nedeniyle dün Atatürk Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı. Uçağın piste yaklaştığı sırada göstergelerin ön tekerleklerin açılmadığı uyarısında bulunması üzerine, kaptan zorunlu iniş izni istedi. Havalimanında gerekli önlemlerin alınmasından sonra inişe geçen uçağın tekerlekleri son anda açılınca, 164 yolcu ve 6 mürettebat facianın eşiğinden döndü.
Basel - İstanbul seferi yapan İstanbul Hava Yolları'na ait uçak, saat 17.55'te Atatürk Havalimanı'na iniş yapmak için kontrol kulesiyle irtibata geçti. Bu sırada uçağın sinyalizasyon sistemi, sağ arka tekerleklerin açılmadığı uyarısı verdi. Uçağın kaptan pilotu Asil Kaya, kuleyle irtibata geçerek zorunlu iniş izni istedi.
Bu sırada iniş sırasında herhangi bir tehlikeli durumun yaşanmaması için Devlet Hava Meydanlari İşletmesi (DHMİ) İtfaiyesi, Marmara Denizi'nden Sefaköy'e uzanan 18 - 36 numaralı pisti bin 500'üncü metresinden itibaren köpükleme işlemine başladı. İstanbul'daki büyük hastaneler de alarma geçirilerek, çok sayıda ambulans havalimanında hazır bulunduruldu. Uçağın ineceği pistte köpükyastığı hazırlandı. Acil müdahale ekipleri de hazır duruma getirildi.

Yolcular korktu

İniş takımlarının açılmaması üzerine kontrol kulesiyle bağlantı kuran pilotlar, zorunlu iniş izni isterken; yolcuların emniyeti için gerekli tedbirleri de almayı ihmal etmediler. Yolcuların ayakkabıları, gözlükleri ve üzerlerindeki tüm kesici eşyalar, uçağın hostesleri Müge Demirarslan, Arzu Sürücü, Vildan Akgül ile Güzin Bilgi tarafından toplandı. Yolcuların kemerlerini sıkıca bağlaması istenirken, acil inişte uygulanan oturma pozisyonu bir kez daha yolculara anlatıldı. Bu sırada bazı yolcular yüksek sesle dua etmeye başladılar.

Korku dakikaları

İniş takımlarındaki arıza nedeniyle yaklaşık iki saat havada tur atan ve yakıt tüketen uçak, pistteki hazırlıkların tamamlanmasından sonra saat 19.55'te uçuş kulesinin kontrolünde inişe geçti. Uçak piste yaklaşmaya başlarken, Kaptan Pilot Asil Kaya, İkinci Pilot Mehmet Zeki Bıyık'tan iniş takımlarını açmak için bir kez daha deneme yapmasını istedi. Son denemede iniş takımlarını çalıştırmayı başaran pilotlar, uçağı piste normal olarak indirmeyi başardı.
Uçak, hız keserek pist sonunda durduktan sonra herkesin derin bir nefes aldığı ve sevinç çığlıkları attığı görüldü. Yolcuların tahliye edilmesi işlemleri başladığında, Kaptan Pilot Kaya, kokpit camına açarak görevlilere "Yolcular sakinleşsin, biraz bekleyelim. Hepinize teşekkür ediyorum" dedi.
Bu sırada terminalde heycanlı bir bekleyiş içinde olan uçaktakilerin yakınları, normal iniş haberinin ardından rahat bir nefes aldı. Yolcuların çıkış kapısına gelmesiyle birlikte bekleyen yakınları arasında kucaklaşmalar yaşandı. Yolcular, Atatürk Havalimanı'nın çıkışında olay sırasında korktuklarını ancak kazasız bir şekilde yere inmekten mutlu olduklarını söylediler.