01.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
YENİ "binyıl"ın ne zaman başladığına dair farklı hesaplar olması, kutlamaların başlangıç tarihi konusunda tartışmalar yaratıyor. 21. yüzyılın başlangıç tarihi kimilerine göre 1 Ocak 2000, kimilerine göre ise bu tarihten tam bir yıl sonra. Eğlenceyi seven bir diğer grup ise, "Kutlamalar her iki tarihte de yapılmalıdır" diyor.
Matematikçilere göre yeni çağın başlangıç tarihi, 2000 yılının ilk günü. Tarihin başlangıcına geri dönüp "sıfır" yılından saymaya başlarsak, dünyadaki ilk ilk binyılın 1 Ocak 1000'de tamamlandığını görürüz. Buna göre, ikinci binyılın sona erdiği 1 Ocak 2000'de de 3. binyıla adım atılıyor. Yaş hesabıyla aynı mantığa dayanan bu matematiksel hesap, yeni çağın başlangıcıyla ilgili en basit hesap olarak kabul ediliyor. Buna göre, yeni binyıl kutlamaları için ilk ve son şans 31 Ocak 1999 geceyarısı oluyor.
Öte yandan, sayıca azımsanamayacak bir grupsa modern takvimin mantığı uyarınca yeni binyılın 1 Ocak 2001'de başladığını öne sürüyor. Tarihçilere göre, 6. yüzyılda Papa 1. John tarafından zamanın kronolojisini yapması istenen rahip Dionysius Exiguss, Hz.İsa'nın doğumunu Roma'nın kuruluşundan 753 yıl sonra olaeak hesaplamış. Sıfır rakamının o devirde henüz bulunmamış olduğundan "Allahın Yılından Sonra 1. yıl" diyen Dionysius, şimdi kullandığımız takvimi İsa'nın doğumundan başlatıyor. ABD'de Kongre Kütüphanesi ve Milli Standartlar ve Tekonoloji Enstitüsü ve İngiltere'de Kraliyet Greenwich Rasathanesi yeni binyılın başlangıcı olarak 2001 yılını ilan etmişler.
Bazı uzmanlar ise aslında yeni binyıla çoktan girdiğimizi zira, Dionysius'un İsa'nın doğum tarihi konusunda hatalı olduğunu iddia ediyorlar. Bu iddiaya göre ise yeni binyıla 1997 yılında girdik ama haberimiz yok.
Yaygın kanaatin aksine Hz. İsa'nın doğumu tam olarak bilinmiyor ve rahiplerin seçtiği gün olan 24 Aralık gecesi kutlamalar yapılıyor.
Hıristiyanlar olmayanlar tarafından da kullanılan modern takvimin dışındaki günler içinse yeni binyıla girmek söz konusu değil. Örneğin Musevi takvimi 4698. seneye girerken Hicri takvim 1420 yılını gösterecek. Hindular ise dünyaya 700 bin yıllık ömür biçmişler ve gelecek yıl 350 bininci yıla girerek bir dönüm noktası yaşayacaklar.
Yeni binyılın zamanlaması konusundaki tartışmalara kulak asmayan bir kesim ise, 1999 - 2003 yılları arasındaki her yılbaşının kutlamaya layık olduğunu öne sürerek tartışmalara son noktayı koyuyor.