The Others '700. Yıl'a 2 milyon dolar

'700. Yıl'a 2 milyon dolar

10.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kültür Bakanı Talay: Osmanlı devletinin kuruluşu kutlamaları Türkiye'nin tanıtımı için büyük fırsat

700. Yıla 2 milyon dolar




"KUTLANSIN mı kutlanmasın mı?", "Kutlanırsa, nasıl kutlansın?" tartışmaları sürerken, devlet, Osmanlı devletinin kuruluşunun 700'üncü yıldönümünün görkemli programını netleştirmeye başladı.
Kutlama programının, Osmanlı İmparatorluğu'nun "ihtişamına" uygun biçimde ve Türkiye'nin tanıtımını amaçlayarak yapılmasını isteyen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Osmanlı toprakları üzerinde bugün egemen olan devletlerin liderlerinin Türkiye'ye davet edilmesinde ısrarını sürdürürken, "700'üncü yıl bütçesi"nin en az iki milyon dolar olacağı belirtildi.
Milliyet'in sorularını yanıtlayan Kültür Bakanı İstemihan Talay, 55'inci Hükümet döneminde tohumları atılan projenin bir tanıtım sınavı olacağını söyledi. Bakanlığın, Cumhuriyet'in 75'inci yıl kutlamalarında önemli deneyim kazandığını söyleyen Talay tartışmalara, "Türkiye'nin tanıtımı açısından" bakmak gerektiğini, 700'üncü yılın, tanıtım için büyük fırsat olduğunu belirtti. Çok görkemli bir dizi kutlama programı için çalıştıklarını söyleyen Talay, "Projelerimizi kutlamalar için ayrılacak ödeneğe göre de şekillendireceğiz. 75. yıl kutlamaları için iki milyon dolarlık ödenek verilmişti. Osmanlı Devleti'nin 700'üncü yılı kutlamaları için de zannediyorum bu rakamın altında olmayacak" diye konuştu.
Kutlamalar çerçevesinde, Fransa'da, imparatorları ağırlayan ünlü Versailles Sarayı'nda bir kültür haftası düzenlenecek. Saray, "Osmanlı'nın İhtişamı, İstanbul Saraylarının Hazineleri" sergisine de ev sahipliği yapacak.
Osmanlı ve Türk kültürünün tanıtımı amacıyla başta Fransa ve Avusturya olmak üzere, çok sayıda ülkenin ünlü müzelerinde sergiler düzenlenecek. Topkapı Sarayı'ndaki çini sanatının seçkin örnekleri Çin Halk Cumhuriyeti'nde sergilenecek. Hırvatistan'dan Çek Cumhuriyeti'ne kadar çok sayıda ülkede de kültür aktiviteleri gerçekleştirilecek. Bazı Avrupa kentlerinde de, Osmanlı dönemi saray ve sivil giysilerinin tanıtılacağı defileler düzenlenecek.
Kutlamalar, yurtiçinde Osmanlı Devleti'ne başkent olmuş, tarihte önemi olan iller ile şehzade şehirlerinde yapılacak.
Osmanlı'nın 700. yıldönümünde, Osmanlı kültür ve bilim mirasının çeşitli prestij kitapları ve yayınlarla gelecek kuşaklara aktarılması da amaçlanıyor. Osmanlı'da sanat ve kültürü ön plana çıkaracak olan bir belgesel de TRT tarafından hazırlanacak. Osmanlı'nın tarihi mirası olan arşiv belgelerini kurtarma projesi ile yurtiçi ve yurtdışındaki tarihi eserlerin restorasyonu gerçekleştirilecek.
Yüzlerce konferansın yapılacağı kutlamalar çerçevesinde ayrıca, cirit gibi Osmanlı döneminde ön plana çıkmış spor dallarında yarışmalar düzenlenecek. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu yöredeki Domaniç Yaylası'nda açıkhava tiyatrosu ve otağ çadırı kurulacak.

Ana mesaj "dinsel hoşgörü"

Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. yıldönümü kutlamaları için hazırlanan logoyu tanıttı. Türk Tarih Kurumu ve Kültür Bakanlığı'nın sipariş ve yarışma sonucunda belirlediği 600 eser arasından Aydın Erkmen'in hazırladığı logo, birinci seçildi. Kırmızı beyaz renklerden oluşan Tuğralı logoyu tanıtan Ünlü, kutlamalarda Osmanlı'nın Hıristiyan ve Musevilere karşı dinsel hoşgörüsünün ana tema olarak işleneceğini söyledi.