The Others Ataleti yenmek!

Ataleti yenmek!

18.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ataleti yenmek!

Ataleti yenmek

Haftanın Hikayesi
Ataleti yenmek!

MELİH ARAT

Bir çiftlik sahibinin yaşlı ve miskin bir öküzü bulunmaktadır. Çiftleşme mevsimi geldiğinde ineklerin hamile kalmaları için 'yapması gerekeni' yapmamakta, doğal görev tanımında yer alan misyonunu ifa etmemektedir. Çiftlik sahibi bunun üzerine genç bir boğayı getirir ve ineklerin arasına salar. Genç boğa gayet süratli ve 'motive olmuş' bir şekilde çalışmaya başlar. Birden yaşlı ve tembel öküz de canlanmaya, çiftleşmek için inekleri kovalamaya başlar. Kovaladığı ineklerden biri sorar:
- Ne oldu sana birden?
- Bu genç boğa çok hızlı. Beni de inek sanıp sıraya dizmeye kalmasın diye yapıyorum.
* * *
Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi, kişi ve kurumların ataletidir. Türkiye’de insanlar üzerlerine ölü toprağı serpilmiş gibi, ne kendi geleceklerini yaratmak üzere, ne de çevrelerine ciddi bir tepki vermek üzere harekete geçmektedir. Araştırmacı-Yazar Mümin Sekman son kitabında, Türkler’in belki de en büyük hastalığı olan 'atalet'i inceliyor. Girişte verdiğim 'öküz' fıkrası, Mümin Sekman’ın Kişisel Ataleti Yenmek isimli kitabının Ataleti Yenme Yolları bölümünden alıntı. Sekman kitabında Türkler’in dış disiplin kültürüne sahip olduğunu, içsel motivasyonla değil, daha çok dış zorlamayla harekete geçtiklerini vurguluyor.

Haftanın Sorusu
Projeler, insanlar için bir değişim aracı kabul edilirse, insanları projeler üretmeye ve sahiplenmeye götürmek için önerilebilecek yaratıcı model nedir?
Cevaplar için: meliharat@hotmail.com

Geçen Haftanın Cevabı
Geçen hafta 'Sizin tanımadığınız, ama birbirlerini tanıyan bir gruba kendini hızla kabul ettirmenin yaratıcı yolu nedir?' diye sormuştum.
Grupta en etkin olan kişiye kendimizi kabul ettirmektir. / Ayça Eroğlu
Bu grubun birbirini tanımasını sağlayan olayı (örneğin aynı okulda okumak) öğrenir, bu konudan yola çıkarak kendimi onlara yakın hissettirecek bir ortak nokta geliştiririm./ Meryem Karacan
İnsanların düşünceleri renk renktir. Bununla beraber, düşüncelerin renkleri belli bir alanda kesişir; bunlardan belli başlı üçü; amaçlar, kazançlar ve inançlardır. Bu üçünden birinde ortak bir nokta bulunmalıdır. / İpek Kışlalı

Haftanın Kuralı
Panger’ın reklamcılık konusundaki ilkesi
Hiçkimse yarım bir gerçeği satın almak istemez, ama bazıları yalanın tümünü yutar.

Haftanın web sitesi:
www.fastcompany.com.
Eğer bu dergiyi daha önce okumadıysanız, işletme yönetiminde modern zamanlar hakkındaki en iyi dergilerden birini kaçırmış sayılırsınız.

Haftanın Kitabı:
Mümin Sekman’ın kaleme aldığı Alfa Yayınları’ndan çıkan Kişisel Ataleti Yenmek, birçok kişisel gelişim kitabı okuyup harekete geçememiş insanlar için biçilmiş bir kaftan.