The Others 'Banker Bako' pususu boş çıktı

'Banker Bako' pususu boş çıktı

16.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Banker Bako' pususu boş çıktı

Banker Bako pususu boş çıktı


Hakkkında 42 ayrı suçtan 127 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve 1997'de yanlışlıkla cezaevinden tahliye edilen "Bankor Bako" lakaplı Baki Cengiz Aygün'ü yakalamak için polis, gazetecilerin de hazır bulunduğu bir pusu kurdu. Ancak Bako yakalanamadı.
Hakkındaki soruşturmayı da yürüten Sarıyer Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray'ın Şişli Meşrutiyet Mahallesi Melek Sokak Saim Ağa Apartmanı'ndaki 12 numaralı evinde kaldığı ihbar edilen Banker Bako için sivil polisler, üç gün süreyle evi izlemeye aldı. Ancak evde kimsenin olmadığı ve Savcı Güray'ın da yaklaşık 15 gündür Bayramoğlu'ndaki Hakimler ve Savcılar Evi'nde tatilde olduğu anlaşıldı.
Polis, evin önünde olayı öğrenen gazeteciler ve mahalle sakinleriyle birlikte Bako'yu beklerken bazı televizyonların canlı yayın araçlarının da hazır bulunması dikkat çekti.
Bu arada, evde arama yapmak isteyen polisin, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'ndan gerekli arama iznini henüz alamadığı öne sürüldü.

Banker Bako kimdir?

Asıl adı Baki Cengiz Aygün olan Banker Bako, devleti dolandırmaktan 18 yıl hüküm giydi. Hakkında toplam 126 yıl hapis istenen Bako, aynı zamanda 42 davanın sanığı durumunda ve hakkında üç de gıyabi tutuklama kararı bulunuyordu.
Devlet bankalarını 1987'de soymaya başlayan Banker Bako, 1992'ye kadar birçok yolsuzluğa karıştı. Dolandırıcılıktan üç yıl hapis yatan Bako, bankalardan kredi çekerken imza yerine papatya yapıp devletle dalga geçti. 1992'de Mayıs ve Eylül arasında Emlakbank'ın Silivri Şubesi'nden Haksan ve İlba isimli şirketleri için 152, Altıyol Şubesi'nden Beko isimli paravan şirketi için 160 milyar lira olmak üzere toplam 312 milyar lira, Kartal Şubesi'nden ise Denge isimli şirketine 65 milyon mark kredi çekti.
Kredileri hiçbir zaman ödemeyen Bako hakkında ardı ardına dava açılmaya başlandı. Bako, Ocak 1994'te Kartal'daki Emlakbank vurgunu nedeniyle, banka müdürü Hamza Gülay ile birlikte tutuklandı. Kısa sürede tahliye olan Bako, diğer bankalardan aldığı usulsüz kredilerle ilgili yargılanmaya başladı. Bako, yargılandığı davaların birinde Bülent ve Yalçın Kılıç kardeşlere zorla senet imzalattığı gerekçesiyle tutuklandı.
Nisan 1996'da cezaevine giren Bako, aynı zamanda başka bir davadan 18 yıla mahkum edildi. 18 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir sanık olan Bako, daha sonra Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı suçtan aynı yıl tahliye oldu. Daha sonra kayıplara karışan Bako hakkında İstanbul'da iki Bursa'da bir olmak üzere toplam üç gıyabi tutuklama kararı, toplam 126 yıl hapsi istenen 42 dava bulunuyor.