The Others Çelik mi, plastik mi?

Çelik mi, plastik mi?

04.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çelik mi, plastik mi?

Çelik mi, plastik mi
4 Ekim 1998
Aslı ÇAKIR Şimdiye kadar Çelik herkes hakkında çok konuştu, kimseleri beğenmedi. Peki, onu kimler beğeniyor, kimler beğenmiyor?..

Çelik her zaman sivri laflarıyla dikkat çekti. Son olarak da 25 Eylül 1998 Cuma günü Savaş Ay'ın programında gösterilen VTR'de söylediği sözlerle Türkiye'nin gündemine tekrar oturmayı başardı. Görüntüsüyle çocuklara kötü örnek olduğu için Zeki Müren'i "sanat güneşi" olarak tanımadığını belirtti.
Şimdi sıra Çelik hakkında konuşmak isteyenlerde. Bu haberi hazırlarken bize "Çelik'in sesine tahammülüm yok," dediği halde ismini vermek istemeyen sanatçılar da vardı. Çoğu kişi ise bu konuda konuşmak ve bir kavgaya karışmak istemedi. Bize cevap vermeyi kabul edenlere ise Çelik'in yorumunu, Atatürkçülüğünü ve sanatçı kişiliğiyle ilgili neler düşündüklerini sorduk. Bakın nasıl cevaplar aldık...
* İsmini vermek istemeyen bir şahitin anlattıkları
"Atatürk ve Barış Konseri"nin ikincisine katılan Çelik orkestrası ve güvenliği için 200 milyon lira istedi. Ama o gün kasadan 150 milyon lira çıktı. Menajeri 50 milyon eksik yüzünden Çelik'in sahneye çıkamayacağını belirtti. "O zaman Atatürkçü'lüğünden şüphe ederiz," dendi ve Açıkhava'ya gelen Çelik "Siz benim Atatürkçülüğüme nasıl laf edersiniz," diye çıkıştı. Olay açıklandığında Çelik "O zaman senet yapalım," dedi. Sonunda bu durum hayranlarına açıklanacak diye sahneye çıkmak zorunda kaldı.
* İzel
Çelik'in şarkı söyleyişini çok doğru buluyorum. Birçok şeyi de ondan öğrendim. Çelik'in sesi çok yumuşaktır. Ama gerçekten de bazı yerlerde çok bağırıyor.
İnsanlara eşcinsel diye sanatçı değil diyorsa bazı yanlış düşünceleri var derim. Hiçbir sanatçı diğerini ezmemeli.
* Şenay Düdek
(17 Temmuz 1996'da yazdığı bir yazıdan)
(...) O gece Çelik okuyordu. İlk kez izledim. Bin pişman oldum. Kimse kusura bakmasın. Bu çocuğun sesi kapı gıcırtısıyla kuyruğuna basılmış kedi viyaklaması arasında bir şey. Programın yarısında bütün ön masalar kalktı. (...) Görüntüde çok beyefendi. Fakat şarkıcı asla değil. Bence yaptığı o güzel besteleri adam gibi şarkıcılar okusun.
(...) Kenan Doğulu, Burak Kut ve bir grup arkadaşı Kenan Doğulu'nun doğum gününde sahnesi çok kötü olan Çelik'in Şaziye'deki programının ortasında kalkıp gitmişler. Kısacası meslekdaşlarının da onun sesine tahammülü yokmuş. (...) Sahnede en büyük alkışı da Atatürk ve Türk bayrağından söz edince alıyormuş. Açıkçası bayrağı da Atatürk'ü de son zamanlarda alkış uğruna istismar ediyormuş.
Milliyet'ten İpek Durkal'dan öğrendiğime göre klibini yayınlamayan Kral TV için "S.. s.. yayınlayacaklar," gibi çok abuk subuk konuşmuş.
* Orhan Kahyaoğlu (Müzik yazarı)
Bir kere Çelik'i şarkıcı olarak iyi bulmuyorum. Günümüzün pop ortalamasının üstünde bir isim değil. Bazı programlarda ve konserlerinde detone olduğu doğrudur. Sesi de kayıyor. Gevezelikten önce iyi müzik yapsa daha iyi. Günümüzün adeti ya Kemalizm, bunu da sahipleniyor. Onun bilgileri çok kaba. Önce milliyetçiliği bıraksın ve insan haklarını öğrensin. "Uyuşturucu kullanıyor, eşcinsel, sanatçıdan saymam," diyor. O zaman yandık çünkü dünyada çok iyi sanatçı olup da uyuşturucu kullanan çok insan var. İyi düşünen bir kafa böyle laflar etmez. Bu kadar laf yeter, aklıma geldikçe moralim bozuluyor.
* Harun Kolçak
Çocuğun yapısında agresiflik var. Yaptığı büyük ayıptır. Zeki Müren'le toplumdaki bir sürü tabu yıkıldı. Cinsel tercihle sanatçılığın ne ilgisi var? Düşünce sistemi ne olursa olsun hoşgörüyü elden kaybetti mi insanın iç atomik dengesinde bir bozulma oluşur. Şarkı söyleyişine gelince matematik yanlışı yok, tizlere çıktığında çok bağırıyor, kulak tırmalıyor. Herkesi şarkı sözleri ve şarkı söyleyiş konusunda eleştiriyor ama galiba kendi öz eleştirisini yapamıyor. Zeki Müren'e sanatçı değil demek sanatçılığı bilmemek demektir. Biraz sakin olsun.
* Gönül Yazar
Dünyanın her yerinde eşcinsel sanatçılar var. Kimi de bir şeyler kullanır. O zaman dünyadaki sanatçıların en hit olmuşlarını çuvala doldurmamız lazım. Çelik'in şimdiye kadar kötü örnek olan bir şeyini görmedim. Tabii bu arada Atatürk'ün karşısında şarkı söyleyen bir Safiye Ayla bile Atatürk'e bu kadar yapışmamıştı. O doğru okuyor ama her güzelin bir kusuru var. Seste kaydırmaları çok kötü.
* Bilge Bilgiç (Atatürkçü Düşünce Derneği İstanbul Şube Başkanı)
Atatürkçü olmak, onun ilkelerini savunmak ve bunu dile getirmek iyi bir şey. Ama bunu ön plana çıkararak kendilerine bir pay sağlamalarını hoş göremem. Birçok kişi bana Çelik'ten daha samimi geliyor. Ancak Çelik hakkında daha önce yaşanan bazı olaylar yüzünden çok objektif konuşamayabilirim. * Emel Sayın
Çelik'in bu çıkışlarına şaşırıyorum. Hep gençtir, delikanlıdır, heyecanlıdır diye hoş gördüm ama anladığım kadarıyla izah edemediği bir sorunu var. Bu sorunu da yanlış yerlere saldırarak çözmeye çalışıyor. Ama çözüm 30 yıldır bu ülkeye mal olmuş sanatçıları karalamak olamaz. İnsanlar kimin ne olduğunu çok iyi biliyor. (Çelik, Emel Sayın için 24 Mayıs 1998 tarihli Milliyet gazetesinde çıkan röportajında "Emel Sayın gökyüzüne bakıp 'Allah Allah' diye şarkı söylüyor. Sorsan Allah'la ilgili en küçük bir fikri bile yok. Kültür sıfır," demişti).