The Others DGM'de ilk dava Ceylan'a

DGM'de ilk dava Ceylan'a

18.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

DGM'de ilk dava Ceylan'a

DGMde ilk dava Ceylana

ANKARA DGM Başsavcılığı, RP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşen Hasan Hüseyin Ceylan hakkında "halkı din farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiği" iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
İddianameyi hazırlayan DGM Savcısı Talat Şalk, Ceylan'ın 1993'te, Kırıkkale'de yaptığı konuşmada "Devlet ve vatan bizim, ancak rejim bizim değil" dediğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Sanığın konuşması bütün olarak değerlendirildiğinde, rejime karşı olduğu, karşı olduğu rejimi yıkmak için din farklılığı gözeterek halkı açıkça kin ve düşmanlığa tahrik ettiği anlaşılır."
Ceylan'ın, RP'nin de kapatılmasına neden olan, "Boşuna uğraşmayın ey emperyalist batının, sömürgeci batının, vahşi batının ve dünya ile beraber olacağız diyerek ırz düşmanlığı yapan, Müslüman kadının bacakları arasına insan yerine köpek yerleştirecek kadar köpekleşen ve enikleşen batının taklitçiliğine soyunmuş olan sizlere sesleniyorum. Boşuna uğraşmayın, Kırıkkaleliler'in ellerinde gebereceksiniz" sözlerinin anımsatıldığı iddianamede şu görüşlere yer verildi:
"Sanık, Avrupalıların Müslüman Türk kadınlarının ırzına geçtiklerini, ırza geçmekten yorulunca da Müslüman kadınların bacakları arasına köpek yerleştirdiklerini, Almanya'da Köln Hastanesi'ne götürülen 11 Müslüman kadının rahminde köpek yavrusu çıktığını söylemiş, akıl dışı bir iddiada bulunmuştur."
İddianamede, Ceylan'ın Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında ezanın susturulduğunu, 1992'de de aynı ihanetin sürdüğünü söyleyerek gerçek dışı beyanlarda bulunduğu vurgulandı. Ceza Hukuku Profesörü Bahri Öztürk'ün de mütalaasına başvurulan iddianamenin sonunda Ceylan'ın Türk Ceza Yasası'nın 312 / 2. maddesi gereğince 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Ankara DGM Başsavcılığı, Ceylan hakkında "Ayasofya'nın İhaneti" adlı kitabında yine aynı suçu işlediği gerekçesiyle ikinci bir soruşturma sürdürüyor.