The Others ‘Güzelyurt bize verilmeli'

‘Güzelyurt bize verilmeli'

12.02.2016 - 13:47 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Güzelyurt'un Rumlara verilmemesi yönündeki' yaklaşımına Rumlar, "Güzelyurt bize verilmeli" diye cevap verdi.

‘Güzelyurt bize verilmeli

MİLLİYET LEFKOŞA

Haberin Devamı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında, Kıbrıs'ta dik durulmasına yönelik sözleri Rum tarafında geniş yankı buldu. Rum medyası Milliyet'in haberini manşetlere taşıdı. Rum Fileleftheros gazetesi, manşete taşıdığı haberde, "Erdoğan’ın KKTC meclis heyetiyle yaptığı görüşmede, KKTC’de yaşayan 10 bin Türkiye vatandaşına KKTC vatandaşlığının verilmesini ve Güzelyurt’un (Morfu) Kıbrıslı Rumlara iade edilememesini istediğini" aktardı. Gazete, “Türk hükümetinin Kıbrıs’ta birçok çevrenin beklentisinin aksine hareket ediyor gibi göründüğünü” iddia ederek, Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da vatandaşlık verilmemesinden şikayet ettiğini öne sürdü. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu açıklamalarına Güney Kıbrıs’taki hemen hemen tüm siyasi çevrelerden tepki açıklamaları geldiği, açıklamalarda “Türkiye’nin bu yaklaşımıyla çözüm anlaşmasına varılmasının kolay olmayacağının belirtildiğini” yazdı.

Haberin Devamı

Ardı ardına açıklama

Habere göre, Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru, Erdoğan’ın açıklamalarının “müzakerelerde olumlu sonuç alınmasına ilişkin tüm beklentileri ortadan kaldırdığını” iddia ederken, DİSİ’den yapılan açıklamada da, Güzelyurt’un iadesini içermeyen bir anlaşmanın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edileceğine inanılmadığı, DİSİ’nin de bunu kabul etmeyeceği vurgulandı. AKEL, DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı ve Çevreciler Hareketi’nden yapılan açıklamalarda da, Türkiye’nin gerçek tutumunun bu şekilde olması durumunda Kıbrıs sorununun çözülemeyeceği ileri sürüldü.

'Bir çok anlaşma var'

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da dün, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bir araya geldi. Eide, "müzakerelerde birçok konuda anlaşma olduğunu" söyledi.