The Others 'Hakemlik ve zaman sınırlaması olmaz'

'Hakemlik ve zaman sınırlaması olmaz'

22.09.2016 - 18:42 | Son Güncellenme:

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis New York’ta yapılan BM Genel Kurulu’na hitap etti.

Hakemlik ve zaman sınırlaması olmaz

Hakemlik ve zaman sınırlaması olmaz

Haberin Devamı

Kıbrıs Postası - Rasıh Reşat – Ulaş Barış - New York

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis New York’ta yapılan BM Genel Kurulu’na hitap etti. Konuşmasının ilk bölümünü küresel ısınma, çevre ve mülteciler konusuna ayıran Anastasiadis, ikinci bölümde Kıbrıs sorununa geniş olarak değindi. Sözlerine “BM’nin ajandasında bulunan ikinci en uzun sorun olan Kıbrıs sorununu bu yıl içinde çözme azmindeyiz^” diye başlayan Anastasiadis, sözlerinin devamında, Mustafa Akıncı ile 16 aydır sürdürdüğü müzakerelerin kısa bir özetini yaptı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un çabalarına da teşekkür eden Rum lider, Genel Sekreterin sürece daha çok dahil olmasının liderler tarafından istendiğini ancak bunun hiçbir şekilde “Hakemlik” anlamına gelmediğini ifade etti. Kıbrıs sorununun çözümünün ne dış baskılar ne de zorlama ile olmayacağını belirten Rum lider, çözüm için herhangi bir zaman kısıtlamasının da kabul edilemeyeceğini ancak çözümün 2016 yılı içerisinde arzulandığını vurguladı. Konuşmasında 11 Şubat 2011 belgesine de atıftya bulunan Anastasiadis, çözümün parametrelerinin ve nasıl olacağının o belge ile bir kez daha tescil edildiğinin altını çizerek, kendilerinin verdiği en büyük tavizin üniter bir devletten federal bir devlete dönüşmek olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Rum Lider konuşmasında Akıncı ile sürdürdüğü müzakerelerde vardığı mutabakatlardan da söz ederek bunların iki lider arasında artık anlaşılmış konular olduğunu söyledi.

Anastasiadis bunlardan bazılarını;

-Yeni kurulacak devlet tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslarası kimlikte olacak;

-4 özgürlükler tüm ada genelinde muntazaman uygulanacak,

-Kişilerin mülkiyet haklarına tamamen saygı gösterilecek

-Adanın demgrafik yapısının çözümün birinci günden itibaren garanti altına alıncak ve dış etkenler tarafından değiştirelemeycek,

-AB yasa ve hukuğu tüm ada genelinde ve herhangi bir dergasyon olmadan uygulanacak,

-Adada her iki kurucu devletin eşitliği temelinde çalışan bir aktif federal sistem kurulacak şeklinde sıraladı.

Liderlerin görüştüğü 4 başlıkta büyük ilerlemeler olduğunun altını da çizen Anastasiadis, müzakrelerde 'beyin fırtınası' şeklinde ele alınan torpak ve garantiler konusundaki fikir ayrılıklarının devamına rağmen bu konuların tartışılmasını cesaret verici olarak niteledi.

Haberin Devamı

Geçmişin acı tecrübelerini ve sonuçsuz kalan müzakerelerin tekrardan yaşamak istemediğini belirten Rum Lider yıl sonuna kadar çözümü gerekli irade gösterilirse ulaşılabilir olarak niteledi.