The Others 'İşkence var' sözüne dava

'İşkence var' sözüne dava

21.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avukat Betül Turan, mahkemeye 'İşkenceyi önleyen maddeleri uygulamıyorsunuz' deyince kendini sanık sandalyesinde buldu

İşkence var sözüne dava




İZMİR Barosu avukatlarından Betül Duran, İzmir DGM'deki duruşmada müvekkillerini savunurken, "İşkence uluslararası sorun olmuştur. İşkenceyi önleyen birçok madde var ama siz bunları uygulatmıyorsunuz" sözleri nedeniyle kendini sanık sandalyesinde buldu.
"Mahkeme heyetine hakaret" suçundan üç yıla kadar hapsi istenen Duran'ın savunmasını 40 avukat üstlenirken, davanın 12 Nisan'da yapılacak duruşmada sonuçlanması bekleniyor. Avukat Duran, bu davanın işkencenin önlenmesine yönelik mücadele veren avukatları sindirmeye yönelik olduğunu savundu.
İki yıl önce operasyon düzenleyen İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, yasadışı TİKB örgütü üyesi olduğu iddiasıyla 16 kişiyi gözaltına aldı. Sanıklardan Kurbani Tektaş, Cemalettin Poyraz ve Serpil Güneş'in savunmasını üstlenen Avukat Betül Duran, 10 Aralık 1997 tarihli duruşmada Adli Tıp'ın verdiği üç günlük raporu mahkeme heyetinin dikkate almasını isteyerek, "Ülkemizde işkence uluslararası sorun olmuştur. İşkenceyi önleyen birçok madde var ama siz bunları uygulatmıyorsunuz. Müvekkillerimin işkence gördüğüne dair raporu dikkate almıyorsunuz" dedi.
DGM Başkanı'nın suç duyurusunda bulunması üzerine on yıllık Avukat Duran hakkında "mahkeme heyetine hakaret" suçundan üç yıl hapis istemiyle İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

'Haraket etmedim'

Dava sürerken İzmir Barosu Yönetim Kurulu, Avukat Duran hakkında cezai kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.
Üç müvekkilinin, gördükleri işkencenin yanısıra 12 gün gözaltında kaldığını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan makul sürenin aşıldığına dikkat çeken Duran, "Savunmamda bunları hatırlattım. Mahkeme heyeti polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağı yerde beni suçlayıp dava açtırdı" diye konuştu.
İşkencenin önlenmesi için savaş verdiklerini kaydeden Duran, şunları söyledi:
"İşkenceyi önleyen yasaların varlığı tek başına yeterli değildir. İşkencenin günden güne artmasının sorumluluğu, işkenceyi yasaklayan hukuk kurallarını uygulamakta yetersiz ve isteksiz davranan uygulayıcılarıdır. En önemli uygulayıcılar da yargıçlardır. Bu savunmayı yaparken mahkeme heyetine hakaret kastım yoktu. Bir hukukçu olarak görev alanına dahil gördüğüm işi yaptım."