The Others ‘Kaplan, siyasi suçlu sayılamaz’

‘Kaplan, siyasi suçlu sayılamaz’

04.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Kaplan, siyasi suçlu sayılamaz’

‘Kaplan, siyasi suçlu sayılamaz’

       ADALET Bakanı Hasan Denizkurdu, "kara ses" Cemalettin Kaplan'ın oğlu Metin Kaplan'ın artık "siyasi suçlu" sayılamayacağını belirterek "Çünkü artık çok açık bir suikast girişimi ortaya çıkarılmıştır" dedi.
       Çeşitli temaslarda bulunmak için Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan Denizkurdu, "Bu girişimi doğrulayan itiraflar vardır. Ayrıca suikast girişimiyle ilgili deliller ortaya çıkarılmıştır. Almanya'nın bu durumda Metin Kaplan'a `siyasi suçludur' gözü ile bakması mümkün değildir. Bu eylem girişiminin ortaya çıkarılmasında Almanya da yardımcı oldu" diye konuştu.
       Denizkurdu, Kaplan'ın iade işlemleriyle ilgili olarak "Bu, Adalet Bakanlığı için rutin bir prosedür. İstanbul DGM bu konudaki çalışmalarını tamamlayıp ilgili belgeleri bakanlığa ulaştırır ulaştırmaz iadesine ilişkin gereken yapılacak" dedi.
       Milliyet'in Bonn Muhabiri Mehmet Aktan'ın bildirdiğine göre Köln savcılığı, gazete haberine dayanarak harekete geçemeyeceğini ve Türkiye'den resmi başvuru yapılıp, ortaya bilgi ve belgeler konulursa soruşturma başlatabileceklerini açıkladı.
       Savcılık, Almanya'da siyasal sığınmacı olarak bulunan Metin Kaplan hakkında eylül başından beri, biri Köln'deki resmi makamların koyduğu "siyaset yasağını" delmesi ve dağıtılan bazı el ilanları nedeniyle açılan iki soruşturmanın devam etmekte olduğunu bildirdi. Bu tip soruşturmalar sonucunda bir dava açılırsa bir yıl hapis cezası yerine genel olarak para cezası söz konusu oluyor. Ölümünden önce Cemalettin Kaplan için de aynı yasak konmuştu, ama o da bu yasakları sık sık delip para cezası ödemişti.
       Karlsruhe'de bulunan Federal Başsavcılık da, Türkiye'deki son olay nedeniyle yeni bir soruşturmanın söz konusu olmadığını bildirdi.
       Kaplancıların Köln'deki merkezinden, bu konuda kuruluşun yayın organı "Ümmet'i Muhammed" dergisinin yarın çıkacak sayısından bir açıklama yapılacağı bildirilmişti. Ancak bu açıklamanın büyük ihtimalle bugün yapılacağı duyuruldu. Metin Kaplan'ın Köln'de olduğu, polisin herhangi bir araştırma yapmadığı ifade edildi.

‘Kaplan, siyasi suçlu sayılamaz’
       KAPLANCILARIN yayın organı Ümmet'i Muhammed dergisinin 15 Ekim 1998 tarih ve 244 numaralı sayısında, 75. yıl dolayısıyla protesto çağrısında bulunulmuştu.
       Bu çağrıda, bunun kalben, kavlen ve fiilen yapılacağı bildirilerek, fiili prostestonun şekli de şöyle formüle edilmişti:
       "İslam fedaileri ortaya çıkarak, protestolarını yapmaları ve aynı zamanda kendilerini ortaya koymalarıa lazımdır. İslam fedaileri ellerine tebliğ malzemelerini, çerezlerini alacaklar ve adeta Scud füzesi mesafesindeki bu bildirileri gönderecekler. Anadolu topraklarına nisan yağmuru gibi yardıracaklar."
       Derginin 5. sayfasında da aynı çağrıya devamle şöyle deniyor: "... Ve nihayet ter damlası, gözyaşı damlası yere düşüp toprağı yeşertecek, şehadetin kan damlasını akıtacaklardır"
       Dergide cumhuriyete hayır, hilafete evet çağırısında da, "Halife hazretleri cihat sancağını açmıştır, Haydin davete, haydin cihada, haydin Ayasofya'ya, haydin cumaya, haydin hilafete, haldin şehadete" denilmekte.