The Others Küçük tanıkla kanlı hesaplaşma

Küçük tanıkla kanlı hesaplaşma

12.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Peter Weir imzalı "Tanık" gerilim türünün çağdaş bir başyapıtı

Küçük tanıkla kanlı hesaplaşma

Küçük tanıkla kanlı hesaplaşma

Peter Weir imzalı "Tanık" gerilim türünün çağdaş bir başyapıtı

ALİN TAŞÇIYAN

Usta yönetmen Peter Weir, son olarak "Truman Show"un tadını damağımızda bıraktı. Avustralya sinemasından Amerikan sinema endüstrisine transfer olan Weir ülkemizde Çanakkale Savaşı’na katılan Anzakları anlattığı "Gelibolu" adlı filmiyle tanınır.
Weir’in 1985 yapımı "Tanık" adlı polisiye gerilim filmi türün iyi örneklerinden biri. En İyi Film, Yönetmen, Görüntü, Sanat Yönetimi, Özgün Müzik ve Erkek Oyuncu dallarında da aday gösterildiği Oscar’ı En İyi Senaryo ve Kurgu dallarında kazandı.
Püriten bir topluluk olan, çağdaş yaşamın nimetlerinden yararlanmak yerine iki yüzyıl öncesinin koşullarında yaşayan Amish toplumundan, sekiz yaşında yetim bir çocuk bir cinayete tanık olur. Annesiyle birlikte teyzesini ziyarete giden, alışık olduğu ortamdan çıkıp trene binen çocuk çok korkmuştur. Kentten gelen dedektif onu sakinleştirip gerçeği öğrenmeye çalışır. Bu arada oğlunu korumak için kaygılanan genç dulla yakınlaşırlar.

Sürekli tehdit...
Çok şey bilen dedektifin de yaşamı tehlikeye girer. Aslında çok kapalı bir yapıya sahip olan Amish toplumuna sığınır. Genç kadınla ilişkisi ilerledikçe Amishler onu yavaş yavaş kabullenir. Ancak biz izleyiciler, doğanın kucağındaki bu sakin yaşamın tehlikede olduğu, cinayet ve ardındaki olaylara neden olan suçluların tehdidini an be an hissederiz. Eninde sonunda kanlı bir hesaplaşma olacaktır...
KANAL 6 / 21.40

"Tanık / Witness"
• Yönetmen: Peter Weir
• Görüntü: John Seale
• Senaryo: William Kelley, Earl & Pamela Wallace
• Müzik: Maurice Jarre
• Oyuncular: Harrison Ford, Kelly McGillis, Lukas Haas, Joseph summer, Alexander Godunov, Jan Rubes, Danny Glover

Şili’de altına hücum
Tonino Guerra ve Luis Sepulveda’nın kaleminden ilginç bir dönem filmi
Ateş Toprakları... Güney Amerika kıtasının güney ucunda yer alan ıssız bölge. 18. yüzyıl sonunda burada altın arayanlar ve yerli halk arasındaki mücadelenin, para hırsı, teknolojik gelişme ve doğal hayat arasındaki şeytan üçgeninin öyküsü Francisco Coloane’ye ait. Senaristleriyse çok ünlü iki yazar: Antonioni başta olmak üzere İtalyan ustaların başyapıtlarının senaryolarına imza atan Tonino Guerra ve Latin edebiyatının önde gelen temsilcilerinden Luis Sepulveda.
Şili-İtalya ortak yapımı "Ateş Burnu"nda İtalyan yıldız Ornella Muti ve Kübalı oyuncu Jorge Perugorria başrolleri paylaşıyor. Muti, güzelliğinin yanı sıra Proust uyarlaması "Swann’ın Bir Aşkı", "Aşklarımın Kadını", "Kırmızı Pazartesi" gibi önemli filmlerdeki rolleriyle anımsanır. Jorge Perugorria daha ikinci filmi "Çilek ve Çikolata" ile uluslarararası alanda tanındı. "Guantanamera" ve "Kızıl Oidipus" adlı filmleri de ülkemizde gösterime girdi.
"Ateş Burnu" 18. yüzyılı 19. yüzyıla bağlayacak olan yılbaşı gecesinde, Şili’nin başkenti Santiago’da, katedralin hemen önündeki meydanda etkileyici bir başlangıç yapıyor. Artık sonunun yaklaştığını hisseden yaşlı bir adam yaşamöyküsünü anlatıyor.

Güney’in göçmenleri
Yaşlı adam, 1860 yılında icat ettiği altın ayrıştırma yöntemini Ateş Toprakları’nda uygulamaya koyan Rumen mühendis Julius Popper. Öykünün kahramanları sevgilisi Armenia, İtalyan serüvenci Spiro, Avusturyalı subay Novak, güzel yerli Elisa... Sömügeci toprak sahipleriyle yerliler altın madenlerinin mülkiyeti için mücadele eder. Bu dönem filmi Güney Amerika kıtasından ilginç bir kesit veriyor.
BRT / 00.40
"Ateş Burnu / Tierra del Fuego"Yön: Miguel Littin Sen: Tonino Guerra, Luis Sepulveda Oyuncular: Ornella Muti, Jorge Perugorria, Nancho Novo, Omero Antonutti

Yönetmen Van Damme!
Kick boxing ustası Jean-Claude Van Damme’ın tek yönetmenlik denemesi fantastik bir serüven filmi
Kick-boxing başta olmak üzere tüm yakın dövüş sanatlarının başarılı bir uygulayıcısı olan Jean-Claude Van Damme başrolünün yanı sıra yönetmenliğini de üstlendiği filmle karşımızda. 1996 yapımı "Özgürlük Savaşçıları" Van Damme’ın ilk ve -şimdilik- son yönetmenlik denemesi.

Her türden yakın dövüş
"Özgürlük Savaşçıları" fantastik bir serüven. New York’ta sokak çocuklarından oluşan bir cetenin lideri olan Chris Dubois (Van Damme) polisten kaçarken bir gemiye sığınıyor. Uzakdoğu’ya giden geminin mürettebatı onu bulunca zincire vurup köle gibi çalıştırıyor. Chris, gemiden Lord Dobbs (Roger Moore, evet ta kendisi!) yönetimindeki korsanlar tarafından kurtarılıyor.
Bir dizi garip olay ve rastlantı sonucu Dobbs, yardımcısı (Jack McGee), bir gazeteci (Janet Gunn), ABD ağır sıklet kick boxing şampiyonu (James Remar) efsanevi Kayıp Şehir’e varıyorlar! Yetmiş iki buçuk milletin temsilcileri altından ejderha heykelini kazanmak için er meydanında toplanıyor. Önce folklorik gösteriler yapıp sonra çeşitli dallarda kapışıyorlar: Karate, kung fu, güreş...
Elbette hepsini en iyi uygulayan Jean-Claude Van Damme!
KANAL D / 20.30

"Özgürlük Savaşçıları / The Quest"
• Yönetmen: Jean-Claude Van Damme
• Görüntü: David Gribble
• Senaryo: Steve Klein, Paul Mones
• Müzik: Randy Edelman
• Oyuncular: Jean - Claude Van Damme, Roger Moore

Sınıf atlama üzerine bir melodram
Metin Erksan melodram türüne toplumcu bir yaklaşım getiriyor
Sinemamızın en önemli yönetmenlerinden Metin Erksan’ın melodramın tüm klişelerini kullandığı bir filmi, "Acı Hayat".
Tersane işçisi Mehmed ile manikürcü nişanlısı Nermin yoksulluktan evlenemez. Çalıştığı köşkün oğlu genç kızı "iğfal eder". İki sevgili ayrılmak zorunda kalır. Mehmed, piyangodan büyük ikramiyeyi kazanınca intikamını alır... Ama ne pahasına!
Erksan, Rekin Teksoy ile yaptığı bir söyleşide "Acı Hayat’ta bizde alışılmış olanın dışında bir aşk filmi yapmaya çalıştım. Toplumda sınıf değiştirmenin kişinin davranışları üstündeki etkilerini ele aldım," diyor.
1963 yapımı "Acı Hayatöta Ayhan Işık ve Türkan Şoray başrolleri paylaşıyor. Ekrem Bora da bir yıldız olarak çıkışını bu filmle yaptı.
KANAL 7 / 13.30
"Acı Hayat"Yönetmen / Senarist: Metin ErksanGörüntü: Ali UğurMüzik: Fecri EbcioğluOyuncular: Ayhan Işık, Türkan Şoray, Ekrem Bora, Hüseyin Baradan, Nebahat Çehre


Futbol, sağlık, siyaset ya da kitap dünyası
YIldIz’da Sohbet:
Eleştirmen Hikmet Altınkaynak, Dündar Soyer’le "Cumhuriyetle Adım Adım Olaylar Anılar" kitabı üzerine sohbet edecek.
TV8 / 17.10

Apolİtİk:
Tunca Bengin, programında bu kez DSP İstanbul Milletvekili Bahri Sipahi’yi ağırlıyor. Yaşamının büyük bir bölümünü profesyonel futbolcu olarak geçiren Sipahi, çocukluk yıllarından da söz edecek.
TRT 2 / 21.10

Medİkal:
Leyla Ataman’ın, Avrupa Sağlık Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Gaston Van Trappen’i konuk edeceği programda, İspanya’da her yıl 4 bin uzman doktorun eğitimden geçirildiği program anlatılacak.
CNN TÜRK / 19.35

Futbol Aktüel:
Kenan Onuk’un sunduğu programa Galatasaray Kulübü Başkanı Mehmet Cansun konuk olacak. Programda sohbet, kulübün mali sorunları ve yeni yönetimin planları üzerinde yoğunlaşacak.
NTV / 17.10

Anılara yolculuktan küçük kaçamaklara
Gülümseyİn Hayata:
Yapım ve yönetimini Özlem Yurt’un üstlendiği programda renkli köşelerin yanı sıra Hülya Koçyiğit’in torunu Aslışah’la katıldığı sohbet köşesi de var. Sanatçı yakalandığı zatüreyi nasıl anlattığını anlatacak.
TRT 2 / 11.10

Rota:
Büyük şehirlerin karmaşasından kurtulup küçük kaçamaklar yapmak isteyenlere rehber niteliğinde hazırlanan yapımda Meltem İnan ve Nevin Sungur, Amasra’dan sesleniyor.
NTV / 12.05

Pasİfİk Polİslerİ:
Pasifik Okyanusu kıyılarında görev yapan bir grup polisin maceralarını anlatan dizinin bu bölümünde, ekip, yeni bir eronin çeşidinin neden olduğu ölümleri araştırıyor.
ATV / 14.50

Kaynanalar:
Tekin Akmansoy imzalı "Kaynanalar", TV tarihimizin en uzun soluklu dizilerinden biri. Nuri Kantar ve ailesinin maceralarını anlatan dizi şimdilerde tekrar bölümleriyle ekrana geliyor. KANAL D / 15.00