09.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
GENELKURMAY Başkanlığı'nda oluşturulan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Bilgi Tanıtım Merkezi'nin açılışında gazetecilere dağıtılan dosyada, laiklik karşıtlığının köktendinci akımlar nedeniyle cumhuriyetin kuruluşunda olduğu gibi bugün de ordunun önemini artırmakta olduğunun vurgulandı.
Genelkurmay'ın resmi görüşü olmayan, ancak açık kaynaklardan derlendiği ifade edilen "Güncel konular" başlıklı dosyada şu bilgilere yer verildi:
* Ordunun önemi: Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla dini kendilerine alet ederek yüzlerce yıl Osmanlı'da makam, mevki ve güç sahibi olmuş kişiler iktidardan uzaklaştırılmıştır. Bu kişilerin cumhuriyete, demokrasiye ve laikliğe karşı devrim heves ve çabası içinde olmaları ordumuzun önemini, cumhuriyetin kuruluş yıllarında olduğu gibi artırmaktadır. Önemli olan Türk ordusunun, cumhuriyete, demokrasiye ve laikliğe bağlılığıdır.
* İnsan hakları: Abartılı hikaye ve senaryolar Türkiye'nin insan hakları ihlalleri dosyasını kabartmakta. Türkiye bugün, insan hakları ihlalleriyle suçlanan ve gururumuzu zedeleyecek şekilde, çeşitli yabancı kuruluşların denetimine tabi bir ülke durumuna sokulmak istenmekte.
* Parti kapatma: Boris Yeltsin'in parlamento binasını topa tutması, "demokrasinin yeniden tesisi için gerekli adım" olarak kabul edilirken, terör suç işleyen DEP'in Anayasa ve devlet bütünlüğüne aykırı davranma nedeniyle kapatıldığını anlatmak mümkün olmamış, yargılanarak mahkum edilen söz konusu milletvekillerinin, "Kürt halkının seçilmiş temsilcilerinin" parlamentoda söyledikleri bazı sözler nedeni ile, yani sadece fikir beyan ettikleri için mahkum edildikleri kanısı yaygınlık kazanmıştır. Bugün, çeşitli ülkelerde bölücülükten partiler kapatılmaktadır.
* Apo'nun teslim edilmesi: 30 bin kişinin ölümünden sorumlu Öcalan'ın, Türkiye'ye iade edilmemesi için çeşitli bahaneler ileri süren Batı, 800 kişinin ölümünden sorumlu Joze Javier Zabelata isimli ETA teröristinin, Fransa tarafından İspanya'ya teslim edilmesine ses çıkarmaması ilginçtir.
* Köktendinciler: Hiçbir demokrasi iktidara gelince kendini yok edecek bir oluşuma izin vermez. Fransa, son yıllarda Cezayir'de yaşanan köktendincilik hareketlerinin, Fransız kamu düzenini ihlal eder boyuta ulaşmasından sonra içtihat değiştirerek, memurların başörtüsü takmasının hukuka aykırı olduğuna karar vermiştir. ABD dini kıyafetlerle resmi görev yerine girişi yasaklamıştır.