The Others Özden Akşam'ı kınadı

Özden Akşam'ı kınadı

10.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özden Akşam'ı kınadı

Özden Akşamı kınadı

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Akşam Gazetesi'nin kendisiyle ilgili olarak dün yaptığı yayını kınarken, söz konusu gazete haberinde dile getirilen iddiaları "ipe sapa gelmez" olarak niteledi. Özden, tamamen uydurma ve "yakıştırmalara" dayanan haberle ilgili olarak dava açma hakkını da saklı tuttuğunu söyledi.
Özden, dünkü Akşam'da "Kartelin Köşk Adayı" başlığıyla yayınlanan habere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, kamuoyunda "intikam yasası" olarak anılan basında dağıtım yasasındaki bazı hükümlerin Anayasa Mahkemesi'nce iptal kararının alınışına açıklık getirdi. Yasanın iki maddesinden birinin oyçokluğuyla red, diğerinin de oybirliğiyle iptal edildiğini anımsatan Özden, açıklamasında şu görüşlere yer verdi :
"Bir devlet kapısı olan Mahkememizin herkese açık olmasına karşın, elimizdeki işe ilişkin konuyla ilgili hiçbir görüş vermediğim gibi, Sayın Nazlı Ilıcak'ın bir kez ziyareti, telefonla araması, Akşam gazetesi yazarlarından bir grubun çiçekle ziyaretlerinde getirdikleri, Sayın Mehmet Ali Ilıcak'ın sözle teşekkür mektubu ve Sayın Emir Pazarcı'nın bir kez telefonla araması dışında hiçbir medya mensubuyla görüşmedim."
Özden, insan hakları , adaleti ve ahlakı her zaman önde tutarak görev yaptığını belirtirken, açıklamasında daha sonra şunları söyledi :
"Başkanlar, Mahkemeyi yönlendirmez, yönetir. Oybirliği, Mahkememize ve tüm üyelere yönelik bir ağır suçlamanın asılsız olduğunun en güçlü kanıtıdır. Basın özgürlüğüne darbe yapılmamış, tersine her zaman olduğu gibi Anayasal özgürlükler vurgulanıp doğrulanmıştır. Bu durumda sizin, başkalarının iddiada bulunduğu anlatımıyla yapmak istediğiniz karalama, hukuk devletine ve yargıya saygıyla bağdaşmamaktadır."
Anayasa Mahkemesi Başkanı Özden, Akşam Gazetesi'nin söz konusu karardan yola çıkarak, "kartelci medyanın, dağıtım yasasını iptal ettirebilmek için, Yekta Güngör Özden'e 'bizim köşk adayımız sensin' vaadinde bulunduğu öne sürüldü" şeklinde haber yapmasını da kınadı.