'Ayşenur Esenler ve annesinin hesabından, Türkiye'ye para aktardım. Bu paraları hizmetçi, aşçı ve şoförün adına açılan hesaplara yatırdım'
Egebank'ın içini organize bir şekilde boşalttığı gerekçesiyle tutuklanan Murat Demirel'in kasası olarak bilinen Gökalp Baştürk, polise verdiği ifadede vurgunu tüm boyutlarıyla anlattı. Baştürk, Demirel'in yeni eşi Ayşenur Esenler'in annesinin açtığı hesaptan Türkiye'ye para aktarıldığını anlatarak, Esenler'in savcılıktaki ifadesinin doğru olmadığının ortaya çıkmasını sağladı.
Kasırga Operasyonu çerçevesinde Demirel'le birlikte tutuklanan Baştürk, savcılıkta da kabul ettiği emniyet ifadesinde şunları söyledi:
ÇALIŞANLARA HESAP AÇTIM
Murat Demirel'in talimatıyla, bayan arkadaşı Ayşenur Esenler Hanım'ın villasında hizmetçi olarak çalışan Ali Özgen, aşçılık yapan Mehmet Uçar ve şoförlük yapan Erdal Er isimli şahıslara hesap açtırdım. Hesapları şirketin kasasını tutan Ayhan Tatlıgil'e verdim. Şahıslara para yatırılması olayını Tatlıgil takip etti. Şu anda hesaplarda çok az para var. Bir ara Ali Özgen'in hesabında 2.5 milyon dolarlık, Mehmet ve Erdal isimli şahısların hesabında da 1.5 milyon dolarlık hisse senedi vardı. Demirel'in talimatıyla bunları parça parça sattım ve parasını, Ayhan Bey nereye talimat verdiyse, oraya virman yaptırdım. En son virman yaptırdığım 364 milyar liranın, Değer Menkul Kıymetler'e bilgi vererek, Kapalıçarşı
Döviz ve Kıymetli Madenler Ltd. AŞ. hesabına virman yapılması için gerekli işlemleri takip ettim.
FAKSIN ÜSTÜNÜ KAPATTIM
Erdal isimli şahıs Esenler'in getir - götür işlerini yapardı. Bir keresinde Ayşe Hanım'ın annesine ait bir banka hesabından Erdal Er adına nakit ödeme yapılması için gönderilen faks talimatını ilettim. Bu faks talimatının bankaya iletilmesi esnasında benden bu faksın nereden geldiğini gösterir üst kısmının numarasının kapatılmasını istediler. Ben de kapattım ve bu talimatı bankaya ilettim. Ayşenur ve annesinin hesabından Erdal'ın hesabına, tam hatırlayamıyorum ama tahminen 100 milyar lira transfer edildi.
YURTDIŞINDAKİ HESAPLAR
Demirel'in yurtdışında bildiğim iki hesabı var. Biri DEM Export GmbH adlı şirkette Demirel'in hissesi vardır. Bu şirketin Almanya'da bulunan Dresdner Bank'taki hesabında bir miktar parası olduğunu biliyorum. Yine Demirel'in şahsi hesabı olan Almanya'nın Hannover şehrinde bulunan Commerz Bank'ta bir hesabının olduğunu biliyorum.
YİĞİT'E KREDİ VERİLDİ
Demirel, sahibi olduğu Egebank'tan Korkmaz Yiğit'e ait dört firmaya kredi kullandırdı. Bunun karşılığında Yiğit de Bankekspres'te, Demirel'in de ortak olduğu gruba ait sekiz şirkete kredi kullandırdı.
HOLDİNG HİSSELERİ
Yonni ve Dina isimli şirketlere, Hakan Ferhatoğlu (dün tutuklandı) aracılığıyla holding hisseleri alınmıştır. Aralık 1999 - Haziran 2000 arasında Ferhatoğlu beni arayarak bu hisselerin durumunu sordu ve devamlı Demirel'in hisselerinin durumunu takip etti. Medya Holding hisseleriyle manipülasyon yapma ve bundan kazanç sağlama amacındaydı.
DGM'de yeni bir kaset daha var
TOLGA ŞARDAN Ankara Egebank'ın içinin boşaltılmasıyla ilgili Kasırga Operasyonu'nu yürüten Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, bankanın 13. katındaki Yahya Murat Demirel'in, makam odasıyla bağlantılı kasa dairesindeki görüntüleri içeren yeni bir kasedi dosyaya ekledi.
Murat Demirel ve Nail Keçili'nin görüldüğü kasetin bir televizyon kanalında yayınlanmasının ardından, Egebank yönetimi kendisine ulaştırılan yeni kasedi DGM'ye gönderdi.
Kasedi en önemli delillerden biri olarak nitelendiren Yüksel'in, kasedin neden bu kadar geç gönderildiğini bulmak için inceleme başlattığı da belirtildi.
Uçak seferleri
Egebank'tan kaçırılan paraların nereye gittiğini belirlemeye çalışan Mali Polis, Demirel'e ait Güven Air'in kayıtlarını da incelemeye aldı. Soygunun gerçekleştiği 21 Aralık 1999 gecesi ve sonrasında, Güven Air'e ait uçakların uçuşları belirlenmeye çalışılıyor, Ayrıca operasyonu Demirel'e haber veren köstebeğin saptanması amacıyla telefon trafikleri üzerinde yapılan inceleme de sürüyor.
Rüşvetçi kurye
Ayrıca polis, Demirel'in Ankara'daki işlerini takip eden ve işlerin yürümesi için Başkent'teki bürokratlara ve siyasilere rüşvet olarak para ve hediye dağıtan kişinin yakalanması için çalışmalara başladı. Halen, Türkiye'de olduğu bildirilen bu kişinin yakalanmasıyla Demirel'in bu yöndeki bağlantıları da çözülecek.
İşte Demirel'in Halkbank formülü: Usulsüz kredi, jet transfer
HARUN GÜREK AnkaraEgebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'e 100 milyon doların üzerinde kredi açan ve bunun 86 milyon dolarını tahsil edemeyen Halkbank'ın eski Genel Müdür yardımcılarından Barbaros Olcay'ın, Hazine Müsteşarlığı'nın itirazına karşın, usülsüz kredi verdikten kısa bir süre sonra Egebank'a transfer olduğu ortaya çıktı.Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) ve Halk Bankası Teftiş Kurulu raporlarına göre; Demirel'e ait Dempa ve Dempanel şirketleri 1997'de Halkbank'a başvurarak, gümrüklere verilmek üzere teminat mektubu istedi. Banka Yönetim Kurulu, 2 Haziran 1997'de Dempa'ya üç, 24 Haziran 1997'de de Dempanel'e 1.5 trilyon liralık teminat mektubu kredisini onayladı. Levent Şubesi de, toplam 4.5 trilyon liralık teminat mektuplarını,
KDV ertelemesi için gümrüğe hitaben verdi.
Ancak iki şirket, 27 Haziran 1997'de Levent Şubesi'ne başvurarak, teminat mektuplarının "gümrüklere hitaben verilme" şartının kaldırılmasını, Türk Lirası'na dayalı verilen teminatların, dövize natık teminat mektubuna (DTNM) dönüştürülmesini istedi.
Şirketlerin istemini değerlendiren şube yöneticileri, talebi yazılı olarak genel müdürlüğe iletmek yerine, kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Olcay'ı telefonla aradı. Olcay, yeterli teminat istemeden teminat mektubu kredilerinin DTNM'ye dönüştürülmesi talimatını verdi. Olcay'ın talimatı üzerine şube, teminat açığı olmasına karşın, 15 Temmuz 1997'de, Dempa ve Dempanel'e her biri 5 milyon 750 bin dolarlık dövize dayalı iki teminat mektubu verdi.
Demirel de, usulsüz aldığı DTNM'lerle, TFF International adlı bir finans kuruluşundan, bir yıl vadeli, 11 milyon 500 bin
dolar kredi aldı. Demirel, 20 Temmuz 1998'de vadesi dolan krediyi ödemeyince, Halkbank, verdiği garanti nedeniyle, 11 milyon 500 bin doları TFF International'a ödemek zorunda kaldı. Olcay da, 1 Ekim 1997'de Halkbank'taki görevinden istifa etti.
Hazine'yi dinlemedi
Olcay istifa etti
Olcay'ın yaptığı usulsüzlüğü belirleyen Hazine Müsteşarlığı Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu uzmanları, suç duyurusunda bulunarak, Olcay'ın bankacılık yapmasının yasaklanmasını da istediler. Murakıpların belirlemeleri üzerine harekete geçen Hazine, Olcay'ın Egebank'a Genel Müdür Yardımcısı olarak atanacağını öğrenince itiraz etti. Ancak Demirel, Hazine'nin itirazına aldırmadı ve Olcay yeni görevine başladı.
Bu arada Hazine'nin, Olcay için yaptığı suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, usulsüzlük döneminde devlet memuru olması nedeniyle, Halkbank'tan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'dan soruşturma izni istedi. Ancak Özkan'ın, savcılığın talebine bugüne kadar yanıt vermediği kaydedildi.
Olcay da, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun Egebank'a el koymasının ardından, Hazine Müsteşarlığı'nın müdahalesi üzerine istifa etmek zorunda kaldı.