The Others Susurluk yolunda öldü

Susurluk yolunda öldü

22.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Susurluk yolunda öldü

Susurluk yolunda öldü


Meclis Soruşturma Komisyonu'nun sözcüsü FP'li İncetahtacı, Köln'de Susurluk panelinde konuşacaktı... Esenboğa'ya giderken trafik kazasında yaşamını yitirdi


       FP Gaziantep Milletvekili, TBMM Susurluk Komisyonu Sözcüsü Mehmet Bedri İncetahtacı, dün sabah havayoluyla Almanya'nın Köln kentine hareket etmek üzere Esenboğa Havalimanı'na giderken geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. İncetahtacı'nın Köln'e gidiş amacının, Susurluk skandalıyla ilgili bir panele katılmak olduğu öğrenildi.
       İncetahtacı, kendi kullandığı 33 DA 111 plakalı aracıyla Esenboğa Havalimanı'na giderken, 19. kilometrede orta refüje çarptı. İlk bulgulara göre İncetahtacı'nın uçağa yetişmek üzere aşırı hız yaptığı belirlendi.
       Adli Tıp Kurumu Savcılığı, İncetahtacı'nın Meclis Susurluk Komisyonu Sözcüsü olması nedeniyle cesede otopsi yapılmasını istedi. Yetkililer, otopsinin her olasılık gözönüne alınarak yapıldığı kaydettiler.
       İncetahtacı'nın, Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ile Almanya'da düzenlenen Susurluk Paneli'ne gittiği belirtildi. Panelin Almanya'daki Türk işçilerine yönelik olarak düzenlendiği kaydedildi.
       İncetahtacı'nın evden Elkatmış ile birlikte çıkmayı planladığı, ancak bilinmeyen bir nedenle Elkatmış'tan önce çıktığı öğrenildi. Elkatmış'ın da evinden 05.50 sıralarında çıktığı ve yolda kazayı gördüğü, ancak kaza yapanın İncetahtacı olduğundan şüphelenmediği belirtildi. Elkatmış'ın, İncetahtacı'nın öldüğünü Almanya'ya gitmesinin ardından telefon eden eşinden duyduğu ve büyük bir şok yaşadığı ifade edildi.

Emniyet kemeri takmamış

       Trafik raporunda, dün sabah saat 07.00'de hareket edecek olan Köln uçağına yetişmek isteyen İncetahtacı'nın ölümü, "tek taraflı ölümlü trafik kazası" olarak nitelendirildi.
       Raporda, "Aşırı hızla seyreden araç, gidiş güzergahındaki viraja giriş yaparken araç sürücüsü kontrolü kaybetmiş ve araç, 1.5 metrelik refüje düşmüş, aracı refüjden kurtarmaya çalışan araç sürücüsü kontrolü tamamen kaybederek 50 metre sürüklenerek yol kenarındaki ağaca çarpmıştır" denildi. Raporda İncetahtacı'nın emniyet kemerinin takılı olmadığı belirtildi.
       Otopside ise İncetahtacı'nın iç organlarının parçalandığı, kafasında travmalar olduğu ve sol kolunun kırıldığı belirtildi.

Kutan: Her yönüyle incelensin

       Kazanın duyurulmasının hemen ardından Kayseri İl Kongresi'ne katılmak üzere yola çıkmaya hazırlanan FP Genel Başkanı Recai Kutan, programını iptal ederek Çubuk Devlet Hastanesi'ne gitti ve yetkililerden bilgi aldı.
       FP Lideri Recai Kutan, "İlk intiba normal bir kaza olduğu yönünde ama İçişleri Bakanı'ndan her yönüyle incelenmesini talep edeceğim" dedi.
       Kutan, bir gazetecinin, "İncetahtacı, Susurluk Komisyonu üyesiydi. Bu açıdan şüpheli bir durum olabilir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:
       "Bu istikamette şüphe ifade edenler oldu. Bizdeki ilk intiba, normal bir trafik kazası olduğudur. O noktada bundan önce de birkaç kaza olmuş ve ölümle sonuçlanmış. Herhalde rahmetli de oldukça süratli gidiyordu. Doğrusu ne oldu da yoldan çıktı, anlamak mümkün değil. Eldeki bilgilere göre, normal trafik kazasıdır. Ama bu şüpheyi de ifade edenler var."
       Kutan, bir başka soruyu yanıtlarken de, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ile irtibat kurmaya çalıştığını, ancak henüz bağlantı kuramadığını belirterek, "Meselenin bu yönüyle de incelenmesi talebinde bulunacağım" dedi.
       Esenboğa Havalimanı yolunda meydana gelen kazanın duyulmasının ardından başta Kutan olmak üzere, parti yetkilileri ve milletvekilleri, Çubuk Devlet Hastanesi'ne geldiler.
       Kutan ile İncetahtacı'nın eşi Rahaf ve oğlu Yahya İncetahtacı, Bedri İncetahtacı'yı hastane morgunda teşhis ettiler. İncetahtacı'nın cenazesi, teşhisin ardından ambulansla Ankara'da Adli Tıp Morgu'na kaldırıldı.

Erbakan da cenazede

       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un yanı sıra çok sayıda politikacı, İncetahtacı'nın ölümü üzerine Kutan ve İncetahtacı'nın eşine başsağlığı mesajı gönderdiler. Akbulut mesajında, "Sayın İncetahtacı, çalışkanlığı ve hizmet aşkıyla dolu çalışmalarıyla ön plana çıkmış, genç bir parlamenterdi" dedi.
       İncetahtacı'nın cenazesi bugün Gaziantep Ulu Cami'de kılınacak namazdan sonra defnedilecek. Cenazeye FP'lilerin özel uçak tutarak, gidecekleri, heyette Necmettin Erbakan'ın da yeralacağı belirtildi.

Portre/Bedri İncetahtacı

       Humeyni'nin mezarına gitmemişti
       Susurluk olayından sonra yıldızı parlayan Bedri İncetahtacı, Necmettin Erbakan’nın prensleri arasında yeralıyordu. Erbakan’la en çok görüşen FP’lilerdendi.
       İncetahtacı, bir süre önce değişik partilerden milletvekillerinin oluşturduğu bir heyetle İslam Devletleri Parlamenterler Birliği toplantısına katılmak üzere İran’a gitmiş ancak Humeyni’nin mezarını ziyaret etmemişti. İncetahtacı, İran’lı yetkililere, “Diplomaside karşılıklılık esastır. Siz Türkiye’ye gelince Anıtkabir’e gidiyor musunuz?" diye sormuştu.
       İncetahtacı “Biz islam devleti değiliz. Bu Anayasamıza aykırı" diyerek birliğin ismini de onaylamamıştı. İncetahtacı, Meclis Bütçe Komisyonu’nda da camilerin çok olduğunu ve onun yerine okul yapılması gerektiği belirterek dikkat çekmişti.
       FP’de “geleceği olan isimlerden biri" olarak lanse edilen İncetahtacı, parti içinde her kesimin sevgisini kazanmasıyla tanınıyordu.
       İncetahtacı, FP Genel Başkanı Recai Kutan’ın, başta grup toplantıları olmak üzere konuşma metinlerini hazırlayan isimler arasında yeralıyordu.
       Hayata 39 yaşında veda eden İncetahtacı evli ve iki çocuk babasıydı.

Komisyonun ikinci kaybı

Meclis’te oluşturulan Susurluk Araştırma Komisyonu üyelerinin isimleri, o dönemdeki partileri ve şimdiki görevleri şöyle:
       Başkan: Mehmet Elkatmış - RP Nevşehir (FP Nevşehir Milletvekili)
       Başkanvekili: Mahmut Yılbaş - DYP Van Milletvekili (Seçilemedi)
       Sözcü üye: Mehmet Bedri İncetahtacı - RP Gaziantep Milletvekili (Dün öldü)
       Katip üye: Metin Öney - ANAP İzmir Milletvekili (Seçilemedi)
       Üyeler: Hayrettin Dilekcan - RP Karabük Milletvekili (Seçilemedi), Nihan İlgün (DYP Tekirdağ Milletvekili), Yaşar Topçu (ANAP Sinop Milletvekili), Sema Pişkinsüt (DSP Aydın Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı), Fikri Sağlar - CHP İçel Milletvekili (Seçilemedi. İki kez trafik kazası geçirdi.)
       Raportör: Yargıç Akman Akyürek (TEM otoyolundaki trafik kazasında şüpheli bir şekilde öldü)

Susurluk tesadüfleri

       FP Gaziantep Milletvekili, Susurluk Komisyonu Üyesi Bedri İncetahtacı'nın trafik kazasındaki ölümü, 3 Kasım 1996'daki ünlü "Susurluk kazasını" bir kez daha gündeme getirdi.
       İstanbul'da görevli polis şeflerinden Hüseyin Kocadağ, Mehmet Özbay sahte kimliğiyle dolaşan ve bir dizi cinayet nedeniyle polis tarafından aranan Abdullah Çatlı ile Gonca Us adlı kadının ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından, komisyon raportörü Akman Akyürek de bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmişti.
       İncetahtacı'nın ölümü de akla Susurluk bağlantısını getirdi. FP Genel Başkanı Kutan olayı kaza olarak nitelerken bazı milletvekilleri kazayı 'kuşkulu' bulduklarını söylediler. Kutan'ı ziyaret eden DYP Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük, kazanın dikkatle incelenmesi gerektiğini belirterek, "Kaza yerinde fren izi olmadığı söyleniyor" dedi.
       Kutan'a başsağlığı ziyaretinde bulunan bazı FP'li milletvekilleri, İncetahtacı'nın aracının olay yerinden "çok kısa sürede kaldırılmasına" tepki gösterdikleri bildirildi.
       Susurluk kazasıyla ilgili "raslantıların" bazıları şöyle:
       * Akman Akyürek'in ölümü: Akyürek, Aralık 1997'de İstanbul'da TEM otoyolunun Maslak Kavşağı'nda bir kamyona arkadan çarparak yaşamını yitirdi. Akyürek, komisyondan istifa ettikten sonra da Susurluk'un izini sürdü ve alternatif bir Susurluk raporu hazırladı. Bu raporda komisyona gelen belge ve bilgilerin, rapora bazan doğru, bazan da hiç yansıtılmadığını belirtildi. Kamyon şoförü, "Bana çarpan araç, başka otomobillerce sıkıştırıldı" dedi. Şüpheli kazayla ilgili soruşturma açıldı ancak giz perdesi aralanamadı.
       * Ertuğrul Berkman'ın ölümü: Akyürek'in "şüpheli" bir kazada ölmesinden sonra gözler bir başka trafik kazasına çevrildi. MİT'ten emekli Ertuğrul Berkman'ın Akyürek'ten dört ay önce benzer bir kazada ölmesi şüpheleri artırdı. Akyürek gibi Susurluk çetesi üzerine çalışan Berkman, 29 Ağustos'ta İnegöl'den Ankara'ya giderken bir trafik kazasında eşi ve kızıyla yaşamını yitirdi.
       * Fikri Sağlar: "Kazaya yönelik araştırmama MİT ambargo koydu" dedi.
       * Kayıp çanta: Susurluk'ta kazanın gerçekleştiği otomobildeki bir çanta kayboldu. Çantada, Çatlı'nın "Mehmet Özbay" adına ve özel görevli olduğuna ilişkin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar imzalı belge vardı.
       * Yalçın Özbey'in ifadeleri: Emniyet Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği polisler Almanya'da bulunan Yalçın Özbey'in ifadelerini banda kaydetti. Ancak bu ifadeler anlaşılmadık bir şekilde ortadan kayboldu.
       * Yeşil'in kayboluşu: Kamuoyunda 'Yeşil' olarak bilinen Mahmut Yıldırım, Susurluk kazasından sonra, Ziraat Bankası'ndaki hesabını kapatarak kayıplara karıştı.