Başarılı öğrencileri kendi bünyelerinde toplamak isteyen üniversiteler adaylara cazip yönlerini tanıtıyorlar: Burs ve barınma olanakları bunların başında geliyor
Üniversite sınavına az bir zaman kala başarılı, başarılı öğrencilerin kendilerini tercih etmesini isteyen üniversiteler başta yurt ve burs olmak üzere çeşitli konularda adaylara çekici alternatifler götürüyor.
Özellikle maddi durumu yetersiz ancak sınavda başarı göstererek dereceye giren adaylara yönelik tanıtım çalışmalarına hız veren üniversiteler, barınma ve öğrenim ücretleri konusunda bu öğrencilere kolaylık sağlayarak şampiyonların kendilerini tercih etmelerini sağlamak istiyorlar.
Yaz kampı düzenleniyor Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), şehir içi ve dışındaki liselere üniversiteden öğretim üyelerinin de bulunduğu bir ekip göndererek video ve CD room ile tanıtım gerçekleştiriyor. Ayrıca 6. ve 10. sınıflar arasındaki öğrencilere yönelik yaz kampı da düzenleyen ODTÜ bu yolla erken sınıflardaki öğrencilere üniversite hakkında
bilgi verilmesini sağlıyor. ODTÜ’de Üniversite sınavında Türkiye genelinde ilk 2000’e girenler gelir durumuna bakılmaksızın sıralama olmadan yurtlara yerleştiriliyor. İlk 100’e girenler ise yurtların yanısıra aylık karşılıksız burs hakkı da kazanıyor.
ÖSS Sayısal
puan sıralamasında ilk 100, eşit ağırlık puan sıralamasında ilk 50, sözel puan sıralamasında ilk 20 ve dil puanı sıralamasında ilk 5 öğrenci arasında yer alan öğrenciler 9 ay süre ile aylık 50 milyon liralık ODTÜ Üstün Başarı Bursu veriliyor ve bu öğrencilerin katkı payları da ödeniyor.
Ayrıca sayısal puan türünde ilk 1500, eşit ağırlıkta ilk 500, sözel alanda ilk 75 ve dil puan türünde ilk 10 öğrenci arasında yer alan öğrenciler ODTÜ öğrenci konukevi veya ODTÜ yurtlarında ücreti karşılığında sıralamasız barınma olanağı elde ediyor.ODTÜ’de 1999 - 2000
eğitim öğreti yılında başarı bursları dahil yaklaşık 120 çeşit burstan 1000 öğrencinin yararlanacağı belirtildi
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) öğrencilere İTÜ Rektörlüğü, İTÜ Geliştirme Vakfı ve İTÜ Vakfı’nın verdiği burs ve ödüller bulunuyor. İTÜ’de A, B, C ve D tipi burslar bulunuyor.
A tipi burs, sayısal puan sıralamasında Türkiye genelinde ilk 500 öğrenci arasında yer alarak İTÜ’ye yerleşen adaylara 9 ay süreyle ayda 100 milyon lira karşılıksız burs ve 1 veya 2 kişilik odalarda ücretsiz barınma imkanı sağlıyor.
B tipi burs, sayısal puan sıralamasında Türkiye genelinde ilk 1000’e giren öğrenciler arasından İTÜ’ye yerleşen öğrencilere veriliyor. Burs 9 ay süre ile 50 milyon lira ve 1 ve ya da 2 kişilik odalarda ücretsiz barınma olanağı sağlanıyor. C tipi burs, sayısal puan sıralamasında Türkiye genelinde ilk 2000 öğrenci arasında yer alarak İTÜ’ye yerleşen öğrencilere 9 ay süre ile ayda 25 milyon lira karşılıksız burs ve 3 kişilik yurtlarda ücretsiz barınma imkanı sağlıyor
D tipi burslarda ise tüm İTÜ öğrencileri arasnıda seçilen 2500 öğrenciye her yıl 15 milyon lira ile 20 milyon lira arasında değişen başarı ve gereksinim bursu veriliyor. Burslar İngilizce hazırlık programında geçirilebilecek süreyi de kapsıyor ve öğrenci başarılı olduğu sürece devam ediyor.
Burs ve yurt yardımı
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ilk 3 tercihine YTÜ bölümlerini yazan ve bunlardan birini kazanarak kayıt yaptıran öğrencilere burs veriyor. Ayrıca her bölüme birincilikle giren öğrenciler de bursla ödüllendiriliyor. Bu gruba girmeyen ancak burs talep eden öğrencilerin durumları incelenerek koşulları uygun olanlara burs veriliyor. YTÜ yetkilileri yurt konusunda da başarılı öğrencilerine 700 kişilik Maslak Kız Öğrenci Yurdu binasında barınma olanağı tanıdıklarını belirttiler.