TV-Rehberi Frankenstein’ın yaratıcısı Mary Shelley, Deha’nın üçüncü sezonunda

Frankenstein’ın yaratıcısı Mary Shelley, Deha’nın üçüncü sezonunda

26.04.2018 - 10:14 | Son Güncellenme:

National Geographic’in birinci sezonu tüm dünyada 45 milyondan fazla insan tarafından izlenen ilk senaryolu yapımı DEHA’nın üçüncü sezonunda Frankenstein’ın yaratıcısı Mary Shelley’nin hayatının anlatılacağı duyuruldu.

Frankenstein’ın yaratıcısı Mary Shelley, Deha’nın üçüncü sezonunda

National Geographic’in birinci sezonuyla Emmy, Altın Küre ve SAG Ödülleri’nde sayısız adaylık kazanan ilk senaryolu yapımı DEHA, üçüncü sezonunda ilham verici bir düşünür, radikal bir entelektüel ve feminizmin öncülerinden Mary Shelley’nin hayatını konu alacak. Prodüktörlüğünü Brian Grazer, Ron Howard, Francie Calfo ve Gigi Pritzker’in yanı sıra Ken Biller’ın üstleneceği yapımın çekimleri bu yıl başlayacak.

Haberin Devamı

Henüz genç bir kızken modern zamanların en çok konuşulan hikayelerinden “Frankenstein; ya da Modern Prometheus”u yazan Shelley, ustalıkla bilim-kurgu/korku türünü edebiyata kazandırmayı başarmıştı. 200 yıl önce kaleme alınmış olmasına rağmen, sosyal yapılar, kişisel özgürlük ve vicdan üzerine hala günümüzle bağ kurabilen bu önemli eseri, post-apokaliptik türünün yaratılmasını sağlayan “Son İnsan” izlemişti. Sıra dışı bir kadın olan annesi Mary Wollstonecraft’tan etkilenen Shelley, kadınların da en az erkekler kadar entelektüel ve yaratıcı olduğunu ispatlamak konusunda kararlı olduğunu göstermiş; yazdığı kısa hikayeler, incelemeler, seyahatnameler ve altı tane romanın yanı sıra ansiklopedilere de önemli katkılarda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Talihsiz trajedilerle dolu bir hayat

Hayatının aşkı olan romantik şair ve amatör bilim insanı Percy Bysshe Shelley ile 16 yaşındayken, Percy’nin hala evli olduğu dönemde tanışan ünlü yazar, radikal bir entelektüel olan babası William Godwin tarafından evden kovulmuştu. Trajik talihsizliklerle dolu hayatı boyunca dört çocuğunu kaybeden, yakın dostları ve aile üyeleri intihar eden ve kocası denizde boğulan Shelley, kocasının ölümünde bile gotik tavrını korumuş ve kendisinin kalbini saklamıştı.

Yazıları dönemin bilimsel inovasyon ve deneylerinden büyük oranda etkilenen Shelley’nin hayatında ünlü bilim insanları Luigi Galvani, Giovanni Aldini ve Charles Darwin’in büyükbabası Erasmus Darwin’in büyük etkisi olmuştu. Frankenstein’ın hikayesi de büyük oranda dönemin en önemli bilimsel teorilerden olan ve ölü insan ve hayvanların vücudunda elektriğin etkisini inceleyen Galvanizm’den etkilenmişti.

Tüm dünyada 45 milyon kişi tarafından izlenen, ilk sezonunda ünlü oyuncu Geoffrey Rush’ın Albert Einstein’a hayat verdiği DEHA’nın ikinci sezonu 22 Nisan’dan itibaren National Geographic ekranlarına geliyor. Ünlü oyuncu Antonio Banderas’ın ünlü ressam Pablo Picasso’yu canlandırdığı ikinci sezon; 22 Nisan Pazar günü saat 21.00’de iki bölüm arka arkaya, devamında da her pazar saat